322 replies
 1. Димитър says:

  Здравейте, Имам х5 е53 4.4 286 хп. колата беше спряна от движение за шофиране без сумпс.
  След това се появи проблем в цилиндровия блок.
  ще може ли да се регистрира новия блок в друго купе, което има фабрично вграждан същият двигател.
  и ще може ли новия блок да се регистрира във същата х5 е53?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър.
   Най-добре заповядайте през работно време, в базата ни в София, с документите за двигателя и превозното средство и нашите колеги ще Ви дадат най-точна информация.

   Reply
 2. Иван Василев says:

  Ще си позволя да попитам още един спорен въпрос.
  В товарната част на буса, където са новите седалки, имаме вече сложен от лявата им страна специален кемперски прозорец.
  Не планирахме да има такъв и от дясната (на плъзгащата се врата), но някои хора твърдят, че било задължително. Задължително ли е наистина?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   От двете страни на всеки ред седалки трябва да има обезопасително стъкло от одобрен тип.

   Reply
   • Иван Василев says:

    Много благодаря – прекрасни сте! Променяте изцяло представата за комуникация с подобни институции, благодаря!

    Reply
 3. Иван Василев says:

  Здравейте,
  на финала сме на трансформиране на товарен бус Рено Мастер H3L2 в кемпер с две допълнителни седалки. Имаме сертификат за новите седалки, коланите и т.н. Но тъй като винаги има нещо да се довършва и дооправя, питането ми е всичко ли подлежи на проверка при вас или основно се проверява качеството и стабилността на новите седалки? Така например, ако сме планирали 2-3 шкафа над местата за спане, но още не са монтирани, мога ли да дойда така при вас, т.е. проблем ли ще е или всичко трябва да е на 100% завършено?
  И втори въпрос – колко време отнема самата процедура при вас?
  Прегледах подобни въпросни до тук, но не открих. Ако има такива, които не съм видял се извинявам предварително.
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   При нас се идва, когато автомобилът е в готовност за пререгистрация. Всичко по ПС се снима и архивира, затова заповядайте, когато сте завършил изделието напълно. Самата процедура при нас в ТЕХНОТЕСТ отнема не повече от един час, според зависи от броя клиенти преди Вас. След това се ходи в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където обработката на документите изисква повече време.

   Reply
   • Иван Василев says:

    Ясно разбирам – добре, благодаря!
    Значи остана неясно единствено какво означава “повече време” от ААА – седмица, две или повече?

    Reply
 4. Георги Митев says:

  Здравейте, имам проблем с двигателя как стоят нещата с узаконаването, ако новия мотор е същата група същия обем но мощността е с 21к. с повече. Просто не откривам същия.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   Смяната на двигател с такъв от друг тип се води изменение в конструкцията на МПС. Убедете се, че новият двигател е от същата или от по-висока екологична категория от предходния преди да го монтирате. Недейте да заварявате по шасито на автомобила, за да монтирате новия двигател. Ако всичко е наред с монтажа и характеристиките на новия двигател, се издава протокол за промяна в конструкцията на регистрирано ПС. Този протокол се входира, от собственика или от опълномощено лице, в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение за промяна в конструкцията на регистрирано ПС, с което се ходи в КАТ за регистрация. Цената на проткола, при нас в ТЕХНОТЕСТ, към момента е 294.00лв. с ДДС за леки автомобили.

   Reply
 5. Юри says:

  Здравейте. Имам желанието да добавя конструктивно 2ри ред седалки и колани на Smart fortwo. До колкото разбрах трябва лицензирана фирма да направи промяната на конструкцията и да предостави документ, който да ви представим. Възможно ли е? Благодаря за информацията!

  http://shop.s-smart.com/images/rearseatbg3.jpg
  http://shop.s-smart.com/images/rearseatbg2.jpg

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Юри.
   Най-добре преди да започнете да правите каквото и да било по ПС, заповядайте с ПС и документите за него в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ше Ви дадат най-точната информация.

   Reply
 6. Гошо says:

  Здравейте,

  Двигател евро 4, искам да сменя дигателя с 3.0 дизел евро 2, никакъв начин ли няма това да стане? Понеже видях, че трябва да е същия стандарт или по-висок 🙁

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Гошо.
   Няма да можете да регистрирате автомобила с по-ниска Евро категория.

   Reply
   • Димитър says:

    Здравейте, а ако колата се смени от дизел на бензин , това правило с Евро категорията пак ли важи ?Тъй като дизела е с по-висока Евро категорията спрямо бензин , за еднакви двигатели .

    Reply
 7. Константин says:

  Здравейте,
  закупих си от София Франс Ауто бус Peugeot Boxer. Предишния собственик е купувал буса от там нов и е поръчал индивидуално обурудване. Три допълнителни седалки и 2 прозореца при седалките. Товарния отсек е отделен с твърда преграда от шперплат. По талон буса се води N1 товарен 5+1 места.

  Въпросът ми е, ако просто премахна преградата и сменя предната двойна седалка с единична, и монтирам легло и маса към седалките, ще мога ли да мина тест при вас и смяна на категорията в М – къмпинг автомобил?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Константин.
   Само легло не е достатъчно, за да бъде къмпинг автомобил.

   Reply
   • Константин says:

    Благодарв за отговора.
    Ще има и други неща, но реших да изброя само основните. По-важно ми е да знам, ще трябва ли да минавам някаква процедура за седалките, при условие, че буса е вече регистриран с тях?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Константин.
     Най-добре ще е да дойдете в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, с превозното средство и документите за него, за да могат колегите да ги погледнат и да Ви дадат най-точна информация.

     Reply
 8. Белезирев says:

  Здравейте,
  Ако искам да си сменя двигателя на колата(опел астра, 1.4 бензин, 90к.с.) с електрически, същите конски сили, дали ще мога да премина през КАТ, за да узаконя преустройството на автомобила? Новият двигател изпълнява всички регулации и стандарти за електрически двигатели за леки автомоболи, както и си идва с документи и със сериен номер. Също, ако това е възможно, какъв вид тест трябва да се премине, за да е възможно узаконяването на подобно подобрение?
  Предварително благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Белезирев.
   Изделието, което искате да направите, трябва да отговаря на изискванията, описани в Правило 10, по отношение на електромагнитната съвместимост. Стенд за изпитване на електромагнитна съвместимост към момента в България няма.

   Reply
   • Белезирев says:

    Още един въпрос, означава ли, че ако се намери държава, в която да се премине подобен стенд, след това в България изделието, ще може да се регистрира и да се експлоатира?
    Благодаря!

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Белезирев.
     Ако компетентният ни орган, в лицето на Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, го признае да.

     Reply
 9. Мартин says:

  Здравейте имам ивеко до 3.500 кг което се води специален автомобил .Искам да му махна платформата и да му сложа самосвален кош . Какви документи са нужни да мина техно тест за да го пише в талона товарен и колко пари горе долу излиза ??? Благодаря .

  Reply
   • Красимир says:

    Здравей те искам да попитам сега като мина Декра с едно камионче от товарно го правя Автовоз. Какво следва след Декра. Отивам в кат с документите от Декра само за смяна на талони. Защото някой ми казаха че трябва в дай да отида. Камиончето е Ивеко 3.5 на фирмата ми е регистриран само трябваше да го направя от товарно да бъде Автовоз.

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Красимир.
     Можете да пререгистрирате ПС в КАТ с удостоверение от Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация.

     Reply
 10. Тодор Георгиев says:

  Здравейте! Поради повреда в цилиндровия блок ми се налага да го сменя с друг.
  Колата е Ауди а4 б7 1.9 tdi 116к.с. с код на мотора BRB
  Възможна ли е смяна с блок от VW Golf 4 1.9 tdi 150k.c. с код на мотора ARL като блоковете пасват без да се преправя абсолютно нищо ,всички други възли ще си останат оригинални и колата ще ми остане 116к.с.
  Какво ми е нужно?
  Благодаря! Поздрави

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Уверете се, че двигателят, който ще монтирате е със същата или по-висока екологична категория от предходния и дали фабрично се монтира двигател с такава мощност на купето, което ще използвате. Като мощност на двигателя, в свидетелството за регистрация, се записват данните на мотора а не мощността измерена с динамометричен стенд.

   Reply
 11. Крис says:

  Здравейте, след ремап на 2.0 ТFSI от 200hp на 250hp трябва ли да се правят промени по документацията на автомобила ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Крис.
   В Наредба Н-3 на МТИТС е записано: “(1) Изменение в конструкцията на ППС е:
   1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в
   свидетелството му за регистрация или в конструктивни или технически характеристики на
   ППС, които са заложени от производителя по време на неговото производство или които
   са били одобрени по реда на наредбата;
   2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване. “

   Reply
 12. MRok says:

  Здравейте!
  Разполагам с голф 2 1.6 карбуратор който е с прекратена регистрация ( на големия талон пише “Прекратена регистрация частен имот”) и искам да го регистрирам със вр 6 мотор който е 6 цилиндъра 2.8 дали бих имал проблем с минаването на технотест и регистрация в КАТ?

  Reply
 13. Господин says:

  Здравейте, имам фолцсваген пасат б3 91-а година 1.6 дизел 80 кс. и искам да му направя пълна реставрация и да му сменя мотора със 2.8 бензин 174 кс. от същата марка, който го има фабрично заложен в същия модел купе. При замяна на всичко необходимо като окачване и спирачки и всичко необходимо ще мога ли да мина технотест и да мина регистрация в КАТ. Благодаря ви предварително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Господин.
   Ако се извърши правилно промяната в конструкцията, не би следвало да има проблем с регистрацията.

   Reply
 14. Красимир Стоянов says:

  Здравейте !
  Притежавам Мерцедес Спринтер 412 , 2.9 TDI , 2000 г. , 120 кс. Автомобилът е регистриран в България като ,,Специален автомобил , Автовоз,, категория N1 .
  Купуван е от Холандия и е оригинална Пътна Помощ , правена в Мерцедес .
  Въпросите ми са :
  1Как мога да вдигна категорията на N2 ?
  2.Какво трябва да се направи за да се вдигне товароносимоста му ?
  3.С колко кг допустим полезен товар ще се увеличи товароносимоста му ?
  4..Какви документи са нужни за това ?
  Автомобилът е отзад с двойни гуми .
  Има стикер от Мерцедес за Тегло – 2200 кг празен и 3500 кг обща допустима маса – полезен товар 1300 кг .

  Благодаря Ви предварително за изчерпателната информация !

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Ако на табелата на производителя е отбелязано, че допустимата максимална маса е 3500кг, няма как да промените категорията.

   Reply
 15. Георги says:

  Здравейте, имам голф 4, 1.9 TDI 110 конски сили, желая да заменя настоящия двигател с абсолютно същия. Колата е регистрирана в Бургаска община, но се намира в сервиз в София. Какви са документалните стъпки, за да узаконя тази подмяна?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   Ако двигателят е от същият тип, са Ви необходими единствено документи за придобиване на двигателя.

   Reply
 16. Марин says:

  Здравейте, имам бус мерцедес до 3,5т който се води специален , какво е нужно за да бъде сменен статута на товарен . Буса е с пловдивски номера , при смяна на номерата би ли било възможно да отпадне това че е специален

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин.
   Промяната на предназначението на ПС се води изменение в конструкцията, следователно ще трябва да минете през техническа служба за протокол за промяна в конструкцията.

   Reply
 17. Валери Цветков says:

  Здравейте,

  Мога ли да пре-регистрирам мотоциклет който фабрично е двуместен на едноместен?

  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Валери.
   Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви отговорят най-точно на въпроса.

   Reply
 18. Иван says:

  Здравейте, имам Алфа с двигател 1.6. Също имам и цяла кола с документи и двигател 2.5 V6. Единият двигател е категория Евро 3, а другият е Евро 1.Въпросът ми е дали е възможна смяната?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Относно екологичната категория – двигателят, който слагате, трябва да е със същата или по-висока екологична категория от предходния.

   Reply
 19. Таня says:

  Здравейте!
  Искам да монтирам теглич втора ръка на Ауди Б4. Необходимо ли е да се узакони по някакъв начин и да се опише изрично в талона? Има ли някакви специфични изисквания за точен модел, монтаж и документация?
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Таня.
   Тегличът трябва да е типово одобрен и автомобилът Ви трябва да има, на заводската табела, маса в състав.

   Reply
 20. Кирил Боев says:

  Здравейте.Опел Мовано бус 3.5 т. с фургон и падащ борд. Искам да поставя няколко соларни панела на покрива, в неговите размери и да преправя вътре фургона с всичките необходими изисквания за продажба на сладолед,сокове,пакетирани храни. Как стои въпросът с цялото това начинание?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кирил.
   Няма нужда да минавате през техническа служба при такава промяна.

   Reply
 21. Генов says:

  Какви документи са нужни за смяната на двигател от същата марка и модел, като от 1600 преминаваме към 2000 кубика. Заводско се вгражда 2000 кубика агрегат в това купе.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Генов.
   Свидетелство за регистрация и документи за придобиване на двигателя.

   Reply
 22. Стоян Михалев says:

  Здравейте, интересува ме, може ли да подменя дизеловият ми двигател 3.0 /180 kw. с код 306DT на Land Rover Discovery със същият
  вид дизелов двигател, но взет от Peugeot 407 coupe 3.0 hdi /177kw. с код DT20C. Каква ще е цената за узаконяване на тази промяна в конструкцията?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стоян.
   Ако подмяната не изисква допълнително заваряване на елементи по шасито и екологичната категория е същата или по-висока от тази на предходния, няма проблем. Цената за смяна на двигател с такъв от друг тип към момента при нас в ТЕХНОТЕСТ е 294.00лв с ДДС.

   Reply
 23. Христо П. says:

  Здравейте,
  Планирам да закупе бмв е36 с двигател m52b28tu от е46. По талон колата е с 1.8is. Собсветника има документ за покупко-продажба на новия двигател, скорости и спирачки са сменени. Ще мога ли да мина технотест за узаконяване на по-големия двигател и какви други документи за необходими да представя?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо.
   Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, с документите за двигателя и автомобила и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 24. Атанас Костадинов says:

  Здравейте,
  Имам кемпер фиат дукато 1.9 td. Бих искал да сменя двигателя с по-голям. Може ли да ми кажете какви документи ще са ми нужни за новия двигател преди да дойда при Вас в технитест?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Атанас.
   Документ за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на превозното средство.

   Reply
 25. Адем says:

  Здравейте да попитам искам да монтирам 1.9 тд мотор от голф на сузуки самурай 1.0 бензин може ли да мине тест благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Адем.
   Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30, с документите на автомобила и двигателя и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 26. Petar shalamanov says:

  Автомобила мие де регистриран понеже са изпуснали сроковете за смяна на талоните тъи като колата е закупена от автокъща и от ходене по кат на сам на там стана ясно че не минавала преглед 3 години исе оказа че трябва да мине технотест кажете ми каква е цената за лек автомобил и кога идвате в благоевград

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър.
   Цената за възстановяване на регистрация при нас в ТЕХНОТЕСТ, за леки автомобили е 330.00лв. с ДДС. Графикът ни за посещения в страната можете да намерите в сайта ни.

   Reply
 27. Борислав says:

  Здравейте,
  Обмислям възможността за “конвертиране” на автобус с до двадесет и две места над 5 тона (категория М3) в кемпер с до 8 места. Разгледах наредба 60 и приложение 11 и имам следните въпроси:
  1. Възможна ли е такава конверсия (от М3 в М1) нормативно?
  2. Възможно ли е сам да извършва преустройството и след това да представя МПС-то при Вас?
  3. Следва ли да се проверяват всички изисквания които са в приложение 11 или само тези в частта на направените промени?
  4. Каква е стойността на услугата при Вас?
  5. Какъв е редът след издаването на протокол (евентуално) от Вас?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борислав.
   Възможно е тази промяна. Това, което ще прегледаме е вътрешното оборудване за къмпинг автомобил. Цената към момента при нас, в ТЕХНОТЕСТ, е 348.00лв с ДДС. Ако всичко отговаря на изискванията се издава протокол за промяна на предназначението на ПС, който трябва да бъде входиран от собственика в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение, с което се ходи в КАТ за пререгистрация.

   Reply
 28. Борис says:

  Здравейте!

  Възможно ли е узаконванвто на Мерцедес 190е с двигател от по-ново поколение (м111)?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борис.
   Екологичната категория, на новия двигател, трябва да е същата като на предходния или по-висока.

   Reply
 29. Андрей says:

  Здравейте.
  Имам питане форд транзит с 13 места по талон.мога ли да го регистрирам с 5 места.
  Да махна 8 седалки.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Андрей.
   Заповядайте с документите и превозното средство в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще извършат нужните проверки и изпитвания, за да Ви отговорят най-точно.

   Reply
 30. Борислав Конакчиев says:

  Здравейте, притежавам мотоциклет, който по талони е 90 киловата, а всъшност е 34 киловата. Възможно ли е замерване на мошността и промяната ѝ в документите на мотоциклета.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борислав.
   Отидете до оторизиран представител на марката да Ви издадат сертификат за съответствие по номер на рама. След това заповядайте с мотициклета и документите в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 31. Денката says:

  Здравейте. Закупих си “малко” джипче (Сузуки Витара) което е доста задигнато с оригинален лифт кит за модела и доста големи гуми…(33/12.5r15) покрити с метална пристройка към калниците .
  Та въпроса ми е възможно ли е това де се озакони? Благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Денката.
   Подобен вид промяна на външните размери на автомобил е недопустима.

   Reply
 32. Светослав Станоев says:

  Здравейте, интересува ме какви са изискванията за да се узакони обръщането на дирекция от дясна на лява на лек автомобил и каква е процедурата и цената.
  Благодаря,

  Светослав

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Светослав.
   Освен да преместите волана, ще трябва да обърнете и чистачките, огледалата за виждане назад също трябва да са за лява дирекция, усилените за мъгла отзад, трябва да са от двете страни или само от ляво, както и фаровете да са за лява дирекция. След като оправите тези неща, заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 с автомобила и документите му и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Цената при нас към момента е 360.00лв. с ДДС за леки автомобили.

   Reply
   • Светослав Станоев says:

    Ако автомобилът премине успешно Технотест, трябва ли да се минава отново в КАТ да се регистрира по някакъв начин обръщането на дирекцията? Или просто издавате някакъв вид сертификат?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Светослав.
     При нас в ТЕХНОТЕСТ, ако всичко па автомобилът е наред, се издава протокол за изменение в конструкцията на регистрирано ППС. Този протокол трябва да бъде входиран в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение за промяна в конструкцията на регистрирано ППС. С това удостоверение после се ходи в КАТ.

     Reply
 33. Божидар says:

  Здравейте.Автомобила ми е pajero 1990 2.5 td искам да го променя от товарен 1+1 на лек автомобил.имам седалки отзад и колани.Моля дайте съвет какво трябва да направя . Благодаря предварително !!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Божидар.
   Ако седалките са оригинални за въпросната марка, заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30, с документите и автомобила и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Ако нямате възможност да дойдете до София, погледнете в секция “ТЕХНОТЕСТ в страната”, там ще намерите графика ни за посещения в страната.

   Reply
 34. Милена says:

  Здравейте, искам да закупя Hyundai I30 (2014) , 1.4 Gaz,100 к.с.Колата е сгазов инжекцион по спецификация “N1”. Възможно ли е да бъде променена на М1 и къде мога да науча повече за изисквания, цени и др. Благодаря предвартително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Милена.
   Извадете си от Hyundai сертификат за съответствие по номер на рама. В него ако пише, че автомобилът е произведен като товарен (N1), то той няма как да бъде преустроен в лек (M1). Ако и произведен като лек (M1), заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден след 8:30 в базата ни в София, с автомобила, документите и сертификатът от Hyundai и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 35. Angel says:

  Здравей те купих си товарен автовоз до 3500 кг и сега в кат отказват да го регистрират изискват ми фирма за да го регистрирам и да го направя специален по талон какви са изискванията при вас за да го впишете като специален и колко ще струва това

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Изискванията към превозното средство и надстройката можете да намерите на посочения от Вас имейл адрес. ППС предназначени за превоз на други ППС, трябва да бъдат собственост на юридическо лице. Протоколът за промяна на товарен автомобил в автомобил със специално предназначение, при нас в ТЕХНОТЕСТ, към момента е 426.00лв. с ДДС.

   Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Марин.
     Ако искате да промените предназначението на ППС в свидетелството за регистрация – да.

     Reply
 36. Кирилов says:

  Здравейте!
  При смяна на двигател от малка кубатура към по-голяма, съответно окачване и спирачки и т.н., накрая при обработването на документите при узаконяване на агрегата и техническа изправност на автомобила, регистрационния номер променя ли се или може да остане същия?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здрвейте, Кирилов.
   За въпроси, относно регистрация на автомобил, се обърнете към колегите от КАТ.

   Reply
 37. Ангел says:

  Здравейте имам djeep чероки по талон е с дизелов двигател който блокира искам да го сменя с бензинов който е и по мощен трябва ли да мина технотест

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС, смяната на двигател с такъв от друг тип, марка, модел и код, се води изменеие в конструкцията. Следователно, за да го регисртирате, ще трябва да минете през техническа служба за протокол за промяна в конструкцията на регистрирано ППС. Ние от фирма ТЕХНОТЕСТ предлагами този вид услуга.

   Reply
 38. Калоян says:

  Здравейте,

  искам да закупя товарен бус Фиат Дукато 2+1 (N1), който да направя на Кемпер 3+1 (M1) (отпред да заменя двойната пасажерската седалка с единична и отзад да сложа двойна седалка зад шофьорската с прозорец до нея. Изчетох изискванията за кемпер в наредбите – легло, място за сядане и маса здраво фиксирани към конструкцията на превозното средство). Въпросът ми е по-скоро как стоят нещата ако бусът е произведен като товарен N1 (до колкото изчетох и във вашите коментари – трансформациите са възможно ако е произведен като пътнически и после е правен на товарен да се върне обратно в пътнически, но ако е произведен като товарен)? Ако намеря оригинална двойна седалка за Фиат Дукато с триточков колан (примерно от същия бус, но с десен волан – за да мога да взема двойната предна седалка) и от лицензирана фирма (примерно Трансформа – те мисля, че правят преустройства и подсилвания на конструкцията) ми поставят допълнителни профили по дъното на буса, към които да се захване за постоянно двойната седалка? Благодаря предварително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Калоян.
   Допълнителните седалки трябва да се монтират от специализирана фирма за трансформации на автомобили, за което и да Ви издадат протокол за монтаж.

   Reply
 39. Петьо Ангелов says:

  Здравейте!

  Имам Honda HR-V (1999), 106 коня, 2 врати.
  Може ли този автомобил да бъде регистриран като лекотоварен и какво трябва да се промени по конструкцията му?
  Поздрави!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петьо.
   Можете да я регистрирате като товарна (N1) само с 1+1 места и защитено товарно пространство.

   Reply
 40. Симеон says:

  Здравейте, имам Мерцедес спринтер 312 1997г. По талон се води специален с три седалки е (едната е двойна) оригинална от спринтер ,но по талон се води 1+1 възможно ли е да се промени на 2+1 и каква е цената и процедурата?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Симеон.
   Ще трябва да дойдете до базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, да проверим дали ще отговаря на изискванията за промяна в конструкцията.

   Reply
 41. Тодор says:

  Здравейте, имам Нисан Терано 2 къса база води се М1 но е 1+1 има си фабрично място за поставяне на задни седалки поставил съм ги като отговарят за модела и годината но са различен цвят от предните ще мога ли да го регистрирам 4+1 колата е нов внос от Италия. Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Седалките трябва да са оригинални за модела, окомплектовани с триточкови обезопасителни колани и подглавници. Цветът не е от значение. Ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга. Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 42. Ганев says:

  Здравейте,
  На път съм да закупя ван, Ситроен С8, който в оригиналния талон от Германия е записан с 8 места.
  Последната седалка /тройка/ отзад липсва и не мога да намеря такава. Мога да намерия само 2 единични, като по този начин автомобила ще стане 7 местен.
  Захващането долу на пода е същото като на тройната седалка, която липсва, така че няма да се променя нищо друго.
  Нужно ли е да премина през Технотест и колко евентуално би ми струвало това, ако се налага?
  Благодаря ви!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ганев.
   Всяка промяна в свидетелсвото за регистрация, освен цвета и смяната на двигател от същия тип, се води изменение в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга. Цената на проткола към днешна дата е 252.00лв. с ДДС. След получаване на протокола, ще трябва да го входирате в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, където ще трябва да заплатите още 100лв и такса на банката.

   Reply
 43. Даниел says:

  Здравейте! Наложи ми се да подменя двигателя на Audi Q7 2008. Автомобила фабрично е с 3.0TDI 233к.с. код BUG, а аз го подменям с 3.0TDI 233к.с. но с код BMK. Необходим ли е технотест и ако да, какво е необходимо – имам фактура с подменените части по автомобила и талон на автомобила донор?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Даниел.
   Щом кодът на мотора е различен ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията. Заповядайте с автомобила и изброените от Вас документи, в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 44. Красимир says:

  Здравейте, искам да попитам как да озаконя двигателя на колата си защото я купих със сменен двигател и ме върнаха от КАТ

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Ако сте я закупил от чужбина със сменен двигател, заповядайте при нас всеки работен ден след 8:30ч. и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Ако е сменян в България, най-добре потърсете човека сменил двигателя, за да Ви даде съответните документи за него. При получаване на документите, ако двигателят е от същия тип, като предходния, отивате директно в КАТ. Ако има разминаване ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията на ППС.

   Reply
 45. Елвира says:

  Здравейте, купих фиат Добло, който е регистриран 1+1,има ли начин да се пререгистрира като 4+1, има странични прозорци, ако може да ми кажете евентуално колко ще струва и колко време отнема?
  Благодаря предварително!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Елвира.
   Ще трябва да си намерите оригинални седалки за този модел, оборудвани с триточкови обезопасителни колани и подглавници. За прегледа и издаването на протокола, при нас, ще са Ви нужни не повече от час и половона, според зависи колко клиента има преди Вас. Цената на протокола при нас в ТЕХНОТЕСТ към момента е 318.00лв. с ДДС.

   Reply
 46. Кирил says:

  Здравейте може ли да ми кажете какво е нужно за да регистрирам саморъчно бъги? Смисъл какви са условията за да мине технически преглед

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кирил.
   За типово одобрение на ПС можете да се обърнете към “Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация”.

   Reply
 47. Костадинов says:

  Здравейте, имам товарен бус Фиат Дукато, който искам да преправя на кемпер. В момента се води 1+1 по регистрация, може ли да сложа втори ред седалка която е оборудвана с колани но е от Мерцедес Спринтер ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Костадинов.
   Ако има фабрично заложени захвати за седалки – да, можете. Ако не, ПС трябва да се дооборудва с такива от одобрен тип. Заповядайте с ПС и документите за него при нас в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви дадат пълна информация.

   Reply
 48. Даниел says:

  Здравейте, наскоро закупих БМВ 745i e65. Можете ли да ми кажете какви изменения трябва да му се направят за да мине успешно технотест и да се регистрира като товарно защото е 333 кс и за да се освободи от голям данък ? И дали тази пререгистрация е възможна въобще ? Ако ДА то как трябва да подготвя автомобила и какви документи да си набавя ?

  Reply
 49. Тонислав says:

  Здравейте! Имам Мерцедес е клас с код на мотора 646961… на който му е сменен мотора с такъв от ц клас със код 646963…Може ли да бъде извършена пререгистрация, защото в кат ми отказаха заради различната шеста цифра, а ми казаха защото кодът един и същ-646. Имам документи за новия мотор.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тонислав.
   Заповядайте при нас в базата на ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден от 8:30 до 16:00 с документите и ПС и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 50. Тодоров says:

  Здравейте,
  Закупих бус Мерцедес Вито , по документи е 8+1. Но притежавам само 6 седалки. Какво е необходимо за да го пререгистрирам на 5+1 – само с един ред седалки отзад. за да мога да го ползвам за инструменти взадната част.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодоров.
   Възможно е да го регистрирате 5+1, само като товарен автомобил. За да стане товарен, ще трябва да защитите товарното пространство отпред (зад седалките) и страничните стъкла с преграда.

   Reply
 51. Йордан says:

  Искам да закупя автомобил товарен с обща маса 3,5 т.на който е монтиран фургон. Искам да заменя фургона с каросерия . Какъе е реда .Имаме инструментален цех можем ли да проектираме и произведем каросерията.Автомобилът е ивеко 35 ц 15 .

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Йордан.
   Заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ веки работен ден, с документите на автомобила, и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 52. Живко says:

  Здравейте,
  Имам закупен в България Шкода Супърб 4+1, но се води N1 (товарен автомобил), какво е необходимо да направя за да го регистрирам като лек автомобил?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Живко.
   Проверете в представителството по номер на рама, дали е произведен като товарен. Ако не е, заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, с автомобила и документите и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 53. Красимир says:

  Здравейте имам BMW E39 528 2000г бензин с кубатура 2783кб тип на мотор 286S2 смених мотора с същия но от BMW E46 328 1999г бензин с кубатура в англииския талон 2783кб с тип на мотор 286S2 и от КАТ Пловдив ми казаха днес че трябвало Техно Тест защото било от 328 а не от 528 въпреки че и двете МПС-са от категория лек автомобил двата двигателя са идентично имам англииския талон, фактура от авто моргата, документ от сопственика на морката че ми е продал двигателя и не разбирам какво трябва да правя сега
  Предварително ви Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Смяната на двигател от същия тип, не се води изменение в конструкцията.

   Reply
   • Красимир says:

    Здравейте аз също им обясних в КАТ Пловдив че двигателя е с същия тип на мотора и от там пак ми казват че трябвало Техно Тест може ли ако ви изпратя документите на автомобила и този от който е взет двигателя да ми издадете удостоверение че не е нужно Техно Тест като съответно ще си заплатя нужните средства затова
    Благодаря

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Красимир.
     Като като техническа служба на България, ние от ТЕХНОТЕСТ можем да издадем протокол за изменение в конструкцията, което във Вашия случай не се води изменение в конструкцията. В Наредба Н-3 на МТИТС е опоменато:
     “(2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
     1. промяната на цвета му;
     2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код – когато има и неизменено окачване. – където “тип, марка, модел и код” се отнасят за двигателя, не за автомобила!

     Reply
  • Иван Костадинов says:

   Проблемът не е ваш. Просто служителите в КАТ Пловдив четат като дявола евангелието.

   Reply
 54. Филип Филипов says:

  Здравейте!
  Имам бмв е46 с двигател с код m57b30, искам да го заменя с двигател от бмв е60 с код също m57b30.
  Какви документи ще са ми нужни?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Филип.
   Нужни са Ви документи за придобиване на двигателя. Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно отивате директно в КАТ да Ви впишат новия номер на двигателя.

   Reply
   • Зеки says:

    Здравейте, аз имам същото питане. Имам автомобил 528 БМВ бензин. Закупих двигател който е същият като характеристики. 2.8 бензин 193 коня. От КАТ Пловдив не искат да регистрират двигателя защото е било необходимо да мина Тхнотест. Имало несъответствие в годините. Автомобилът е 2000г. Закупеният двигател е 1999г. Имам необходимите документи.

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Зеки.
     Проверете кодовете на моторите. Ако съвпадат типовете, то тогава не се води изменение в конструкцията и няма причина да ви откажат регистрация.

     Reply
 55. Петко Стоянов says:

  Здравейте, имам автомобил Ситроен С5 и е регистриран като товарен Н1 и 4+1 места. Как мога да му сменя хомологациятса на М1 и 4+1 места?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петко.
   Първо трябва да се провери и удостовери с документ от официално представителство на въпорсната марка, дали автомобилът не е поризведен като товарен. Ако не е, се правят проверки и изпитвания за съответствие с приложимите изисквания за смяна на категорията на МПС, след което ако всичко отговаря се издава протокол за смяна на категорията на МПС.Заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ със свидетелството за регистрация част 1, документът от представителството и превозното средство, всеки работен ден и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 56. Станислав Димитров says:

  Здравейте. Имам Jeep Cherokee , модел XJ с дизелов двигател с мощност от 116к.с. Искам да го заменя с дизелов двигател от BMW с мощност от 193 к.с.
  В този модел на JEEP фабрично се поставят двигатели с мощност до 193 к.с.
  Питането ми е има ли начин да се регистрира новия двигател при полождние , че имам документи за покупката. Има ли допълнителни изисквания?
  Благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станислав.
   Заповядайте с документите на автомобила и тези на двигателя при нас в ТЕХНОТЕСТ и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание и ще отговорят на въпроса Ви.

   Reply
 57. Тодор says:

  Здравейте,имам намерението да закупя SUV ,който най-вероятно се е ползвал от фирма и е регистриран като товарен ,3+1 места.Мога ли да го пререгистрирам като лек, 4+1 места?Какви документи са необходими и какво би струвала тази операция?Съдейки по публикуваните снимки-вътре нищо не липсва.Автомобила е закупен от България.
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Трябва да се провери и удостовери, че ППС не е било произведено като товарно. Ако не е било, сложете си и петия колан, премахнете решетките (ако има такива) и заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден след 8:30 с документите и ППС. Нужни са Ви свидетелство за регистрация част 1, договор за покупко-продажба (ако има такъв). Цената към момента е 318.00лв. с ДДС.

   Reply
 58. Любомир says:

  Здравейте скоро купих товарен бус wv lt 28d 1993г,буса е 2+1 товарен фургон,категория N1,това което ме притеснява е че е товарен а от дясната страна има прозорец от кемпер двуслоен плексигласов с размери 80смх40см,не съм сигурен дали е фабрично поставен,на задните врати има същия тип прозорци с размери 50смх50см,ако не са фабрични дали е проблем пред органите на реда,в талона няма данни за прозорци,благодаря предварително

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здваейте, Любомир.
   Липсата на обезопасяващ елемент на страничните стъкла при товарни ППС е несъответствие.

   Reply
 59. Даниел says:

  Здравейте имам БМВ е60 2.0 бензин 170 кс. Как е възможно да го пререгистрирам с по малка мощност? Спрял съм се на 2.0 бензин от БМВ е90 което е 150 кс но смяната на мотора ли е единствения начин, възможно ли е само да сменя компютъра с такъв от 150 или софтуера на стария ? Какви процедури трябва да се направят при вас и колко пари ще струва? Целта ми е колата да падне под 155 конски сили по талон.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Даниел.
   Вариантите са Ви два: единият е изменение в конструкцията – смяна на двигател, а другият да си преправите стария двигател, да го изпитате на динамометричен стенд при оторизиран сервиз, който да Ви издаде документ за изпитване на максимална мощност на МПС. Ако решите да предприемете втория, първо се консултирайте с колегите в КАТ, дали ще ви признаят докуемнтите от изпитването.

   Reply
 60. Стефан says:

  Здравейте,
  собственик съм на автомобил VW Jetta, със заводски монтиран катализатор с Евро 1 – категория, ако се не лъжа.
  Има ли опция да премина на по-горна евро-категория, като остана със същия 1.6-литров мотор, с който е в момента? Ако му монтирам микропроцесорно управление на двигателя, заедно с широколентова ламбда-сонда с цел да сваля емисиите сравнимо с доста по-съвременни автомобили може ли да се промени тази категория в талона на колата? След замерване на изгорелите газове, разбира се.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан.
   Все още в България нямаме стенд за определяне на екологична категория на МПС, съответно няма какво да се направи във Вашия случай. Ако от оторизирания представител на марката Ви издадат удостоверение за по-висока екологична категория, ще можете да я промените и в талона.

   Reply
 61. Пламен says:

  Здравейте, предстои ми подмяна на детайл от купето на който се намита номера на шасито, как трябва да процедирам?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пламен.
   По въпроси свързани с VIN номера, трябва да се обърнете към КАТ.

   Reply
 62. Йордан Костов says:

  Здравейте, имам пикап регистриран като 1+1 места. След внос и плащане на мито бих искал да го регистрирам като 4+1. Разполагам с оригиналните седалки и колани за модела предадени от дилърството продало автомобила. Възможно ли е и каква е процедурата и съответно ценат?
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Йордан
   Ще трябва първо да претеглим превозното средство, за да видим дали има достатъчно полезен товар за още пътници. Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30 и преди 16:00 с автомобила и монтирани седалки и обезопасителни колани и нашите колеги ще ви обърнат нужното внимание. Цената към момента-(14.12.2020) е 252.00лв. с ДДС.

   Reply
 63. Петру Тутунджиу says:

  Здрвейте.
  Аскам да си монтирам преден ролбар и стъпенки на Джип Командер.
  Каква е процедурата по узаконяване.
  Предварително благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петру
   Няма процедура по озаконяване на подобни елементи по автомобилите.

   Reply
 64. Адриян Георгиев says:

  Здравейте, бихте ли ми показали наредбата която забранява изменението на ППС с двигател с вътрешно горене в електрическо ППС. Знам, че наименованието е наредба 10 от правилника за преустройство на автомобилите. Благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Адриян
   Няма нормативен документ “забраняващ” това изменение. Има изисквания за електромагнитна съвместимост (по правило 10), според които преустроеното ППС, трябва да влиза в нормите за въпросната съвместимост. В България все още няма действаща камера за измерване на електромагнитна съвместимост на ППС.

   Reply
 65. НИКОЛАЙ НАНЧЕВ says:

  Здравейте,
  Искам да Ви попитам има ли възможност ППС да е регистрирано като два типа специално превозно стедство. Кемпер и автомобил за превоз на инвалиди. Идеята е, че искам да купя Мерцедес Спринтер 8+1 “специален за инвалиди” с рампа за колички. Подът на буса има лайсни, на които се закрепват седалки в различна конфигурация. Искам на същия принцип на закрепване да си изработя модули за легло и кухненски шкаф, които да закрепвам към пода със същия тип щифт като седалките. Така бусът ще е в конфигурация “кемпер” през два месеца от годината и в конфигурация с “8+1” през останалото време. Въпросът е как е правилно да е регистриран буса, така че да може да се пътува в България и чужбина без да има проблеми с властите. На практика в единият случай буса ще е 8+1, а в другия 2+2 седящи места.
  Моля, посъветвайте ме има ли вариант законно да регистрирам буса, така, че да е спазен закона и изискванията на разпоредбите.
  Благодаря предварително!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай
   Може да се регистрира само като един вид превозно средство – Специален за превоз на лица в инвалидни колички или Специален автомобил-къмпинг. Едно превозно средство може да има само един код на каросерията: SH – превозно средство за инвалидни колички или SA – къмпинг. Изискванията за къмпинг автомобил са отбелязани в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 66. Стефан says:

  Възможно ли е на шеста генерация Хонда Сивик купе да се узакони двигател с код D14A4 от шеста генерация Хонда Сивик хечбек ? Двигателят има всички нужни документи.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан
   Заповядайте при нас всеки работен ден от 8:30 до 16:30 с документите на автомобила и тези на двигателя и нашите колеги ще Ви дадат най-точната информация.

   Reply
 67. Марин Христов says:

  Притежавам автомобил Сузуки Игнис 1.5 .Повреди ми се двигателя и закупих друг със същите параметри (1,5 и 99 к.с.) но собственика на моргата от която го закупих се разболя и почина и не успя да ми издаде документи за двигателя.Мога ли да го монтирам на автомобила и какво е нужно да го узаконя?

  Reply
 68. Горан says:

  Здравейте.
  Притежавам Форд Мондео, седан 4+1 места /1997 г./, който в момента е с прекратена регистрация, защото не се използва, като автомобила се съхранява в частен имот. Съгласно законовите изисквания възможна ли е промяна в конструкцията на този автомобил от седан 4+1 места на пикап 1+1 места и съответно нова регистрация като пикап?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Росен
   Изискванията за промяна на категорията на МПС от М1 в N1 са отбелязани в наредба Н-3 на МТИТС. Най-общо: Отелено пътническо от товарно постранство с преграда или решетка с размери на отворите не по-голяма от 50х50мм, защитени странични прозорци с преграда или решетка.

   Reply
 69. Марин Иванов says:

  Здравейте екип!
  Закупих мерцедес Спринтер416 от гр. Враца, с регистрация без номер на двигател, минах нотариус и отидох да го регистрам в Стара Загора, но се оказа че двигателя има номер и по номер на рама излиза че е 413 трябва ли да минавам технотест?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин
   Ще ни е нужно да видим първо документите с които разполагате, за да Ви отговорим. Работим в София всеки работен ден от 08:30 до 16:00 с клиенти, ако нямате възможност да дойдете до София, до края на годината ще сме качили графикът ни за посещения в страната в сайта ни.

   Reply
 70. Денис says:

  Здравейте имам горф 4 с двигател 2.0 бензин но двигателя блокира и не си струва ремонта бих искал да го заменя с друг 1.8 турбо който серийно се монтира на този автомобил какво трябва да направя

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Денис
   Ако заводски се монтира такъв двигател, няма проблем да извършите изменението в конструкцията. Проверете дали екологичната категория не е по-ниска от тази на предходния двигател. Нужни са Ви свидетелството за регистрация, документ за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на ППС от което го взимате (ако има такъв). Работим всеки работен от 08:30 до 16:00 в София.

   Reply
 71. Петьо Тинев says:

  Здравейте,
  Имам пътнически микробус Мерцедес “Спринтер” 315 CDI,
  който не е регистриран в България, но при вноса е минал през Вас,
  за да бъде пререгистриран от 12 местен на 8+1 места. Въпросът ми е,
  мога ли да сменя предназначението на този микробус в 2-местен или
  4-местен “кемпер”, и къде мога да намеря информация на какви условия
  трябва да отговаря превозното средство за тази категория?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петьо
   Изискванията за този вид изменение в конструкцията са описани в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 72. Д.Иванов says:

  M1 към N1
  Renault Laguna II (2001–2007) комби
  НАРЕДБА № Н-3 е четиво което не ми се захваща да разучавам, не съм и запознат модела има ли хомологация n1. Точно за това се допитвам до Вас. Основната цел е по ниското облагане от МДТ двигател 152 kW. Разполагате с база данни, моля за отговор
  тази промяна на категория възможна ли е?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте
   Възможна е ако автомобилът е 1+1 места и товарното пространство е отделено с мрежа от пътническото, както и страничните прозорци на товарното пространство да са защитени с мрежа.

   Reply
 73. Митко says:

  Здравейте. Купих си мерцедес спринтер 316 ще можели да го направя автобус 19 местен какви са изискванията?

  Reply
 74. Тодор says:

  Колата е вектра ц двигател 2.2 /125 коня/ дизел поради блокиране на двигателя ще се заменя с друг но със същите параметри. Въпроса ми е трябва ли да се минава техно тест и възможна ли е безпроблемно озаконявана на новия двигател( при наличието на документи за двигателя)

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор. Ако новият двигател със същия код като предходния, не е необходимо да минавате по процедура за изменение в конструкцията.

   Reply
 75. Стефан says:

  Здравейте,

  Имам Opel Corsa A GSi с двигател E16SE 101 к.с. (Euro 0) и закупен с договор C20XE (150 к.с. – оригинално не е монтиран на това купе). В много други държави – Франция, Англия, Германия, Испания тези коли ги узаконяват с този мотор. Може ли това да се направи и при вас ? При подмяната на мотора ще бъдат използвани предните спирачки от донора, ще бъдат сложени и разпънки с TUV сертификат за този автомобил, за да може да е годен за движение по пътищата. Общо взето ще следвам изискванията както са в Германия.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан. След като този двигател не се монтира серийно на това купе, такава промяна в конструкцията не е допустима.

   Reply
 76. Димитър Събев says:

  Здравейте, имам автомобил Тойота Корола Версо 2005г, регистриран е като 4+1, искам да го пререгистрирам като 6+1. Имам оригинални допълнителни седалки, както и коланите към тях. Фабрично автомобилът има място къде да се монтират те както и корите с място за коланите. Интересува ме каква е процедурата?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър. След като фабрично автомобилът е произведен за 6+1 места, монтирайте седалките с коланите на предвидените места за монтаж и заповядайте всеки работен ден в базата ни в София, с автомобила и документите. Ако всичко е наред с монтажа и комплектовката, се издава протокол за изменение в конструкцията, който се входира в ИААА от собственика на ППС. От там ще ви издадат удостоверение за промяна в конструкцията, с което ще можете да пререгистрирате автомобила в КАТ.

   Reply
 77. соня узунова says:

  Здравейте, възможно ли е да бъде извършена промяна на автобус Пежо Боксер2.2 Д от 11+1 на 8+1 места, след което същия да се управлява от шофьор с категория В.
  С уважение, Соня Узунова

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Соня. Можете да извършите тази промяна в конструкцията, стига седалките да са за категория М1 лек автомобил, оригинални за модела, окомплектовани с обезопасителни колани и да са монтирани на предвидените за целта места.

   Reply
 78. Христо says:

  Здравейте!Искам да попитам ако монтирам допълнителен универсален филтър на фирмата HJS(City filter) на джип с еврокатегория 3,мога ли да получа нова еврокатегория,отговаряща на новите,реални показания,с която да пререгистрирам колата?За да не пускам отделен въпрос,понеже моя джип го има и Евро3 и Евро4,ако тръбата с катализаторите с такива за Евро4 модела,същата пререгистрация възможна ли е?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. Екологичната категория е заложена при производството на автомобила и не може да бъде променяна.

   Reply
 79. Мирчо says:

  Здравейте имам бмв е36 искам да сменя двигатела от 1.8 ис да мина на 2.8 какви документи са нужни за да мина технотеста?
  Благодаря ви.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мирчо. Заповядайте с документите на автомобила и тези на автомобила, от който взимате двигателя, в базата ни в София всеки работен ден и колегите ще ви отговорят на въпроса.

   Reply
   • Илиян says:

    Здравейте! Имам BMW E36 с двигател М52b20 и искам да го сменя с M52b25, новия двигател има документи. Ще трябва ли да минавам технотест или просто ще трябва да променим талона и да впишем номера на новия двигател?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Илиян. Заповядайте при нас с документите на автомобила и тези на двигателя, за да могат колегите да ви отговорят най-точно.

     Reply
 80. Илия says:

  Здраввйте, искам да попитам, ръчно направена триколка с заводски преден мост от vw поло закупен от автоморга и мотор Suzuki RF, който е с регистрация, подлежи Ли на Технотест за промяна от двуколесно на триколесно, превозно средство за да може да се движи по пътната мрежа легално? Понеже знам, че има такива регистрирани в България. И ако да каква е процедурата и какво трябва да направя за да я узаконя. Благодаря, поздрави.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Илия. За да получите отговор, отрапвете въпросното запитване към Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация.

   Reply
 81. Мартин Паймаков says:

  Здравейте! Имам бус ивеко 35-8 с двигател 2.5 д.80к.с. но блокира и искам да го сменя с друг,който е 2.8 т.д. 100к.с. Какви документи ще ми трябват освен фактура от автоморгата и колко ще струва?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мартин. Талонът на автомобила, фактурата от автоморгата. Цената за момента при нас е 294.00 лв. с ДДС.

   Reply
 82. Теодор says:

  Здравейте, имам джип пикап със изгнило шаси. Интересуваме какви документи са необходими и каква е процедурата след подмяната на шасито да се узакони.

  Reply
 83. Митко says:

  Здравейте. Имам ланд ровър фрийлендър 1999год на който му се счупи мотора, намерих от морга друг мотор същият от същата кола но моята е 10 месец 1999год а този от моргата е 2 месец пак 1999год. Може ли този мотор да бъде регистриран в КАТ и какви са необходимите документи.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко. Ако типа на мотора е различен, ще са ви нужни документи за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на ПС.

   Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Процедурата е изключително сложна, заповядайте при нас с документите на автомобила и снимки и колегите ще ви дадат необходимите отговори.

   Reply
 84. Васил says:

  Здравейте, имам микробус Рено мастер който по талон е 15 + 1 искам да намаля местата до 4+1 като съм намерил седалки от същия модел с триточкови колани и облегалки за глава. Както разбрах трябва да ги закрепя за фабрични те отвори на пода, но тъй като е доста дълъг трябва ли да се раздели от останалото пространство с преграден панел. По талон да е пътнически.

  Reply
 85. Димитър says:

  Здравейте, имам Audi 90 Coupe Quattro с код на мотора DZ, искам да го сменя с двигател с код 3b, възможно ли е да се регистрира с този мотор? Имам фактура от автоморга. Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър. На вашия автомобил не се монтира фабрично такъв двигател, съответно не се позволява такова изменение в конструкцията.

   Reply
 86. Николай Йорданов says:

  Здравейте имам бус Фиат дукато по талони е товарен автомобил,но реално е преправен на автовоз,какво трябва да направя за да го направя специален по талон?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай. Заповядайте при нас с превозното средство и документите, за да прегледаме дали отговаря на изискванията. Ако всичко е наред се издава протокол за промяна в конструкцията, който трябва да бъде входиран в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, от където ще получите крайно удостоверение за пормяна в конструкцията, с което можете да пререгистрирате автомобила.

   Reply
 87. Ясен says:

  Здравейте,
  Имам Нисан Мурано 2011 регистрирано N1. Мога ли да мина тест при вас и да стане М1?

  Поздрави
  Ясен

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ясен. Ако не е произведен като N1, може да се мине по процедура за промяна в конструкцията.

   Reply
 88. Данаил says:

  Здравейте, мога ли да заменя двигателя, скоростите и спирачките, като всичко пасва на Опел Кадет ц 1975, на чието купе фабрично се монтира двигател с мошност 115 кс. В момента е с двигател 1.2 60 кс. искам да го сменя с двигател от Опел Рекорд 1.8 86 кс.

  Reply
 89. Нено says:

  Здравейте закупих си бус пежо боксер пътна помощ но в талона се води товарен Какво трябва да направя да го регистрирам специален за мога да превозвам автомобили.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Нено. Заповядайте с превозното средство и документите при нас и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 90. Виктор says:

  Здравейте,
  Предстои смяна на двигател на ЗАЗ 965 0.8л, 26к.с. бензин с такъв от Смарт 1ва генерация 0.7 61к.с.бензин., съпътсвано и от съответната замяна на трансмисия, ходова част и оси. Приема ли се такова изменение при вас?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Виктор. Въпросният автомобил не е проектиран за такъв двигател и съответно не се допуска промяната на трансмисия, ходова част и оси.

   Reply
 91. Христо says:

  Здравейте, екип!
  Искам да попитам, как мога да узаконя моят автомобил, който е bmw e30 316, в последствие сложих двигател 2.0 от бракуван автомобил, имам документ за него, има ли начин да се впише мотора е документи, за да стане напълно изрядна,
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. Заповядайте на място при нас с документите на автомобила и двигателя, за да можем да ви отговорим точно.

   Reply
 92. Стоян says:

  Здр.сменен двигател на опел Вектра 1998г стар двигател X20DTH(100 к.с),нов двигател от опел вектра 2000гY20DTH(100к.с).Имам талон за новия двигател от бракуван автомобил ще има ли проблем за промяната в Кат и мога ли да продам колата така и новия собственик при регистрация да си оправи нещата.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стоян. Щом има промяна в кода на двигателя, значи има и промяна в конструкцията, съответно следва да се мине процедурата за изменение в конструкцията.

   Reply
 93. Артем Ляпунова says:

  Здравейте.
  Имам Mercedes E-class 99г фейслифт, двигател M112.911 2.4л 177к.с., който трябва да се смени поради повреда.
  Имам вариант да го сменя с двигател от Mercedes SL, номер M112.973, 3.7л. 245к.с, същата ЕВРО категория.
  Той не се монтира фабрично на E-class, но знам, че се прехвърля абсолютно без проблемно и без пренастройване.
  Дали това е законно, дали трябва да се пререгистрира и какви други действия трябва да се направят след смяната? И колко ще струва процедура за технотест?
  Благодаря Ви много предварително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Артем. Новият двигател трябва да се монтира фабрично на Е-class, съответно няма как да преминете процедура по изменение в конструкцията с този двигател.

   Reply
 94. Иван Налбатски says:

  Здравейте,
  Имам бус до 3.5т с фургон от типа на мобилен магазин/кухня, по категория е специален автомобил. Буса е с блокирал двигател и искам да преместя фургона върху друг бус. Другият бус, който ще взема ще е категория товарен/бордови. Каква е процедурата за узаконяване? Поздрави

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Процедурата е за изменение в конструкцията. Новият бус на който ще монтирате фургона, трябва да е същата марка и модел като предходния бус.

   Reply
 95. Георги says:

  Здравейте. Опел Астра комби 4+1. Без да променям нищо по конструкцията, само ако сложа плътна преграда и изравня пода с подвижна плоскост и, го ползвам като товарен, ще имам ли проблеми с КАТ на пътя?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги. Всяко несъответствие на параметрите на автомобила с тези от регистрационния талон, биха били предпоставка за “проблеми с КАТ на пътя”.

   Reply
 96. Антон Георгиев says:

  Здравейте.
  Рагистрирано ремарке тип О1, туристическо, до 350 кг., е преработено на колесар за лодка до същите кг.(обща маса). Теглича и моста не са променяни. Какво трябва да се направи, за да бъде узаконена промяната?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Антон. Всички ремаркета от категория О1 се регистрират като ремаркета за лек автомобил, без значение дали е туристическо или колесар за лодка.

   Reply
 97. Божидар says:

  Здравейте!
  Имам един въпрос и се надявам на вашият компетентен отговор, за което Ви благодаря предварително.
  Става въпрос за автомобил форд с-мах с двигател номер G8DA – 80kw.,който е за смяна поради проблем, намерения двигател от мен е от същият вид автомобил но с номер на двигател HHDA15 – 66kw. Трябва ли да се минава технотест или е възможна регистрация само с талони те и договор за покупка продажба. Двигателите са абсолютно едни и същи като разликата е в турбото.
  Благодаря Ви!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Божидар. След като има промяна в типа на двигателя и данните като максимална мощност и код, следва да се премине по процедура за изменение в конструкцията.

   Reply
 98. Емил Петров says:

  Здравейте ,имам бус VW Транспортер на който се счупи мотора дизел 1.6 d ,възможно ли е смяна с такъв бензин 1.8

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Емил. Ако се монтира такъв двигател фабрично на въпросното превозно средство, може.

   Reply
 99. Жоро says:

  Здравейте, искам да сменя проблемния двигател 2000 кубика N42B20 на е46 купе със по-здравия 3000 кубика N54B30 какво ми трябва за да пререгистрирам автомобила и всичко да си е легално и безпроблемно?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Жоро. На BMW e46 двигател тип N54B30 не се монтира фабрично, съответно не е допустимо изменението в конструкцията.

   Reply
 100. Иван Геров says:

  Здравейте! Искам да попитам възможно ли е да се регистра нов двигател на Bmw E46 318i facelift (n42b20) новият мотор е Бмв Е36 318is (M44B19)!!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Поради това че двигателят, който искате да сложите е по-стар от предходния, изменението в конструкцията не се допуска. Двигателят трябва да е от същата година на производство и за същия модел автомобил.

   Reply
 101. Христо Руменов says:

  Здравейте,
  Видях, че предлагате услугата “Измерване светопропускливостта на автостъкла”. Според правило 43, до колкото разбирам е позволено ограничаването на видимостта до 70 % ПРОПУСКЛИВОСТ.Имам желание да монтирам защитно фолио с цел намаляване пропускливостта и UV лъчите, по здравословни причини.Искам да попитам каква е процедурата, монтират ми фолиото, идвам при вас за измерване и ако отговаря какво следва за да бъда изряден ? Имам ли право да намаля и пропускливостта на челния прозорец ?

  Благодаря много, приятен ден!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. За да се намали светлопропускливостта на челното и двете предни странични стъкла по здравословни причини, трябва да имате документ който дава съответните предписания, който да ви послужи пред контролните органи на пътя. Ние в ТЕХНОТЕСТ можем да Ви измерим светлопропускливостта.

   Reply
 102. Иван Найденов says:

  Здравейте, Екип!

  Става върпос за смяна на двигател (M57D30 193hp) със същият (М57D30 193hp) и двата са 2001, и двата са една евро категория!
  Поради повреда се наложи смяната.
  Документацията с която разполагам е фактура(от фирмата вносител) за покупката, на въпросният двигател и касов бон!
  Трябва ли ми нещо друго или мога спокойно да отида в КАТ и да си сменя талоните?

  Поздрави, Иван

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията. Би трябвало според горе изложеното да нямате проблем при пререгистрацията в КАТ.
   Поздрави, екипът на ТЕХНОТЕСТ.

   Reply
 103. Димитър Василев says:

  Здравейте отново. Преди време Ви писах, но така и не получих отговор. Искам да попитам какво следва да се направи при следното положение: БМВ е28 със заводски двигател 2,4тд 115 к.с. се налага подмяна с 2,5тдс 143 к.с. барабаните спирачки са подменени с оригинални дискови от е28 535и, скоростите и диференциала са оригиналните на тдса. По конструкцията не е променяно нищо друго освен добавянето на предна и задна разпънка и двойно серво.

  Reply
 104. Иван Иванов says:

  Здравейте,
  Имам една стара джипка с 2.5 дизелов двигател 115к.с., който е с пукнат блок и глава
  Възможно ли е да се пререгистрира ако му поставя бензинов мотор 1.8 90к.с. от друг модел лека кола и колко би струвало това удоволствие?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Дайте ни малко повече информация за автомобила и двигателя, който искате да сложите (марка, модел, година на призводство).

   Reply
 105. Петър says:

  Здравейте,
  Можете ли да дадете информация относно необходимата процедура за конверсия на регистрирано МПС с ДВГ в МПС с електро-задвижване – смяна на ДВГ с електромотор, така че да може да бъде пререгистрирано в КАТ и отбелязано в талона като такова?
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър. Пътното превозно средство трябва да отговаря на изискванията по отношение на електромагнитната съместимост, което е основното изискване за тези автомобили.

   Reply
 106. Ахмед Караисмаилов says:

  Здравейте! 1.9ТДИ 110к.с. Сеат Алхамбра (Дизел) Искам да сменям двигателя на 1.8Т (Бензин)
  Да ли ще мога ли да мина през КАТ?
  Колата е Евро 3 110к.с.
  Примерно ако сменя на 1.8Т 150К.С.(БЕНЗИН) евро 3 или 4 ?
  И колко е 10% мощност? Защото Фарка ще е със 40К.С. ?
  Благодаря предварително :))

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ахмед. Ако двигателя се монтира фабрично на този тип автомобил, може да се извърши процедурата по изменение в конструкцията.

   Reply
 107. Желязко Димитров says:

  здравейте
  имам кола за части от Англия и разполагам с талона на колата от Англия и договор за закупуването и от автокъща без регистрация в България
  сега имам клиент за двигателя и въпроса ми е дали клиента ще може да си регистрира този двигател на неговата кола..и двата двигателя са 1.6 100 как напълно еднакви

  Reply
 108. ТЕХНОТЕСТ АД
  ТЕХНОТЕСТ АД says:

  Здравейте, Мая. Можете, стига новопоставения двигател да е същата или по-висока ЕВРО категория от предходния.

  Reply
 109. Иван Маринов says:

  Здравейте отново, виждам че актуална информация по моят въпрос няма, даже обратното изтрит е най-нагло… Затова реших да попитам отново за последен път, ако не ми отговорите ще ходя до германия да мина TUV. Та въпроса ми беше следния. Какви са изискванията за да мина техно тест при сменен двигател на регистрирана кола BMW 320i 2000 кубика 150 конски сили на седан E36 сменен е със двигател от BMW 330i 3000 кубика 231 конски сили?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. За момента този тип преустройство не може да бъде направено. За повече информация можете да се обърнете към Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация.За да подобрим обслужването си ще Ви бъдем благодарни ако ни кажете на коя дата сте написал “изтритият” коментар, защото според системата ни Ваши коментари не са трити.

   Reply
 110. Петър Епехин says:

  здравите имам една товарна която е за две места мото триколка МОРАВЕИ която съм е регистрирал не пише с колко места е само тварна какво трябва да се направи да се напише правилно пътническо тварна
  грешно се изразих погрешно на предното запитван

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Категория “пътническо товарна” не съществува. Превозното средство за което говорите, не може да бъде регистрирано като М1.

   Reply
 111. Марин says:

  Здравейте отново.
  Да попитам по моя въпрос дали ще отговори някой, че мина повече от месец и ни дума, ни вопъл, ни стон от ваша страна ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин. Моля да ни извините за забавянето. Имате отговор на запитването Ви.

   Reply
 112. Тодор Руков says:

  Здравейте. Бих искал да променя автомобил Опел Синтра 6+1 предполагам /М/ в /N/ , товарен, за превоз на товари/ машини за почистване/ и служители. Откъде се започва и каква е цената. И какво време евентуално ще отнеме. Благодаря Тодор

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор. За посочения от вас автомибил е възможно да стане товарен, при положение че местата за сядане се намалят до 1+1, товарното пространство се отдели с преграда (решетка) от пътническото, страничните прозорци на товарното отделение също са защитени и подът да е изравнен. Цената на протокола за промяна на категорията е 348.00 лв. с ДДС. Като време процедурата отнема под един час.

   Reply
 113. Петър Епехин says:

  здравите имам една товарна мото триколка МОРАВЕИ която направих пътническа искам да снема талона в които да пише че нормална триколка ка стоят нещата какво трябва да направа моля дай те ми някои телефон с които мога да говора или емел на които да испратя снимки
  или се свържете с мене аз съм серозен приемам всякакви оферти 0895615757

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър. Въпросното изделие е произведено като товарно превозно средство, с едно място за сядане и няма как да се увеличи боря на местата за сядане.

   Reply
 114. Пенчо Кинов says:

  Здравейте,
  Закупих лек автомобил “Опел Зафира” В – който е с фабрично монтирани 7 седалки и обезопасителни колани към всички седалки. В оригиналния регистрационен талон , издаден в Германия беше записано брой места- 4+1, което беше записано и в новия талон. Мога ли да използвам допълнителните 2 седалки без проблеми с органите на КАТ ? Как мога да променя записаните 4+1 седалки в необходимите ми 7 ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пенчо Кинов. Всяко несъответствие на автомобила със свидетелствата за регистрация част 1 и 2, би могло да доведе до “проблеми с органите на КАТ”. Заповядайте в работно време в базата ни в София или на посочените в графика ни областни градове, заедно с автомобила и големия талон. Ако всичко по автомобила отговаря на изискванията, се издава протокол за изменение в конструкцията, който се подава в ИААА, от където ще получите “удостоверение за промяна на конструкцията”, с което ще можете да си пререгистрирате автомобила със съответния брой места за сядане.

   Reply
 115. Пламен Иванов says:

  Здравейте от Пламен. Харесахами въпросите и най вече отговорите . Интерисуваме имам Мерцедес Ванео по документи и фаброчно е 4+1 места могали да го направя 6+1базата е дълга и има място за седалки.Какво точно се изисква и на какви пари говоря само за документи и монтажа на допълнителните седалки трябвали да се сертифицират .Благодаря предварително дано не съм повторил въпроса си с някои.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пламен. Ако има места, предназначени за закрепване на автомобилни седалки, ще трябва да си намерите оригинални седалки от Мерцедес за този автомобил, оборудвани с триточкови колани и облегалки за главата. Цената в този момент при нас е 252.00 лв с ДДС. Тук можете да проверите цените на услугите на ТЕХНОТЕСТ АД – http://technotest.bg/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%81/ .

   Reply
 116. Тодор Георгиев says:

  продадохси регистрирано ремарке чрез нотариос но вкат отказали регистрация защото няма чукнати номера на теглича ремаркето е правено от мен през 80 година идвалсъм при вас испротокола съм го ригистрилал през 2006 гпри смяна на номера севро също никои немо направи впетчатление вкат итака до ден днеш ен казоса е следния в кат се води на новият сопсвеник които ми върна ремаркето и талоните идоговорите от нотариоса платен данак и годишен преглет също сапримен нов даначното и в катнефигорирам.. питам как мога даси върна сопственоста трябва ли да идвам при вас. благодаря предварително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор. След като сте го прехвърлили при нотариус е нормално да не фигурирате Вие а новия собственик. За да си го върнете, ще трябва да го прехвърлите отново на Ваше име.

   Reply
 117. Павел says:

  Здравейте,
  Смених двигател преди няколко дни на бмв ф10 от 313кс на 258кс.
  Трябва ли да го регистрирам наново в Кат, трябва ли да минавам Технотест, колата няма да я продавам или прехвърлям на друг?
  Колата има вече регистрация в Бг от 2016г
  Въобщенещо трябва ли да правя?
  Мерси

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Павел. Всяка промяна на данните отразени в Свидетелствата за регистрация част 1 и 2 (освен цвета на автомобила и смяна на двигател от същия тип), се води изменение на конструкцията, което означава, че трябва да се мине през техническа служба за издаване на протокол за изменение в конструкцията. При констатирани несъответсвия в данните отразени в Свидетелствата за регистрация и превозното средство, автомобилът може да бъде спрян от движение.

   Reply
 118. Венцислав Иванов Великов says:

  Мога ли да преоборудвам 9 местен микробус в 2 местен кемпер и има ли някакви специални изисквания за това.

  Reply
 119. Марин says:

  Здравейте.
  Закупих лек автомобил Мазда 3, 1998 куб. см. дизел, 143 к.с. с повреда в двигателя, спукан блок (имам и констативен протокол от сервиз за повредата).
  Намерил съм същият блок от Мазда 6 1998 куб/см. дизел, 121 или 136 к.с. се водят, но разликата е от управлението на двигателя и дюзите, кодовете и на двата мотора са RF .
  Въпросът ми е: Трябва ли в такъв случай да минавам технотест ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин. Смяна на двигател от друг тип се води изменение в конструкцията, което означава че трябва да минете през техническа служба за издаване на протокол за изменение в конструкцията.

   Reply
 120. Иван Пенев says:

  Здравейте, искам да превърна лек автомобил комби в пикап ( тип отворена каросерия ) . Предполагам , че ако само му сменя предназначението от пътнически на товарен , няма да е достатъчно. Та въпроса ми е мога ли сам да направя тази конструктивна промяна по каросерията ( изрязването на тавана и промени по задната част на каросерията ) или трябва да използвам услугите на специализирана фирма правеща такива промени ? И общо взети какви мерки трябва да предприема за да се осъществи безпроблемно този проект ? Бихте ли ми изброили точка по точка кактво трябва да направя ? Благодаря ВИ !
  Инж. Иван Пенев

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Изпратихме Ви на посочения имейл техническите изисквания, които ще са Ви нужни за реализирането на проекта Ви. Pick up-ите задължително се водят товарни автомобили, което значи, че ако автомобилът ви се води лек автомобил (М1) трябва да минете по процедура за смяна на категорията на ППС.

   Reply
 121. Васви Исмаилов says:

  Здравейте, искам да преоборудвам фолксваген транспортен т3 с друг двигател с по мощен сегашния двигател е 1.6 дизел 55 конски сили ако се смени с 110 коня от пасат можели да се регистрира .Благодаря ви предварително!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Васви. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Reply
 122. Митко says:

  Здравейте искам да сменя двигателя на пасат б3 1.8 90коня с двигател от Фолксваген 1.8 турбо 150 коня какво е нужно за да бъде всичко законно благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Reply
 123. Митко says:

  Здравейте искам да сменя двигателя на пасат б2 1.8 90коня с двигател от Фолксваген 1.8 турбо 150 коня какво е нужно за да бъде всичко законно благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да видите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Reply
 124. Валери Великов says:

  Здравейте.
  Имам Пежо Партнер което е 4+1 , налагами се да го направя категория N1, но ми трябва да е със седалки. Мога ли да го променя и какво трябва да направя? Само решетка ли трябва да сложа?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Изискванията за този тип преустройство са написани в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 125. Стоян says:

  Здравейте,
  Имам Мазда 6, от която искам да взема двигател и да го сложа на друго купе, което ще закупя от друго лице. Каква е процедурата за регистрация след прехвърлянето на двигателя?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Смяна на двигател от друг тип се води изменение в конструкцията на ППС. Процедурата е следната: преглежда се монтажа и вида на новопоставения двигател, ако отговаря на изискванията се издава протокол за изменение в конструкцията на регистрирано ППС, който се входира в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация от собственика или опълномощено от него лице, от където преди изтичането на законовия срок за обработка на документи се взима удостоверението за изменение в конструкцията, което се носи с автомобила в КАТ.

   Reply
 126. Валери Павлов says:

  Здравейте,имам мерцедес вито 209,който в Англиа е преобразужан от 5+1 в 2+1 N1(товарен). Двете врати отстрани в салона са без прозорци.На пода отзад стоят дупките за закрепване на задните 3 седалки. Какво е необходимо за преобразуването му отново в 5+1 за ползването му като лек -категория М.Благодаря.
  Валери

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Валери. Ще трябва да намерите оригинални седалки на въпросния Мерцедес, оборудвани с троточкови колани и облегалки за глави. На всеки ред седалки трябва да има прозорци от двете страни, както и купето трябва да бъде тапицирано. Ако има решетки ще трябва да ги отстраните.

   Reply
 127. Ников says:

  Здравейте,
  купих ауди Б2 1986 год от Сърбия по рама и модел е 5 цилиндра 2.2куб.см 136 к.с , но в Сърбия са сменили мотора с 1,6 като съответно го регистрирах така във Варна… искам да сменя мотора пак с 5 цилиндров 2.3 20клапана… 167к.с .Какви документи трябва да се подготвят и изобщо какво трябва да подготвя
  Благодаря предварително

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от двигателя с който е произведен автомобила, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Reply
 128. Семов says:

  Здравейте ! Искам да закупя Ситроен Джумпер 2.2 ХДИ 2008 год.регистриран е 12 + 1 места.Снет е от регистрация но не е бракуван.Мога ли да сваля 4 седалки и да го регистрирам 8+1 ? Каква е цената на тази услуга при Вас ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Попринцип може, но ще трябва да се прегледа автомобила на място, за да можем да Ви дадем точен отговор.

   Reply
 129. Кристиан says:

  Здравейте имам фолксваген голф 2 1988 1.6 54 kw. Двигарелят не работи и сложих от ауди 1.8 1998 110 kw каква е процедурата за да се движи легално по пътищата ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кристиян. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Reply
 130. Алекс says:

  Здравейте как стоят нещата когато се слага двигател който е с повече от 10% мощност от оригиналния каква е цялата процедура трябва ли промяна по окачването

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Алекс. За да Ви отговорим, моля пратете ни конкретна информация за автомобила и двигателя, който смятате да монтирате. Успешен ден.

   Reply
 131. Христо says:

  Здравейте собственик на автомобил Опел Зафира по талон автомобила се води 6+1а сащевременно в КАТ е регистриран в категорияN1 товарен искам да е регистриран като патнечиски каква е процедурата

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. Процедурата е да докарате автомобила при нас, като изискването е всичките седалки да бъдат окомплектовани с оригинални колани. С издадения от нас протокол за изменение в конструкцията на ППС и след заплащане на такса от 100лв в ИА Автомобилна Администрация, ше можете да пререгистрирате автомобила си в КАТ. Ако имате още въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас на тел. 02/9739182. Всичко добро.

   Reply
 132. Пепи Тенева says:

  Здравейте…сменен ми е двигателя и при опит за регистриране в КАТ ми казаха,че трябва да мина комисия,защото първите 2 букви се различавали….и доколкото разбрах новия двигател е едно стъпало по-стар от предишния.Искам да попитам кога ще сте в Сливен,чрез записвания ли стават прегледите и колко ще ми струва това?Става въпрос за опел корса 1000куб.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, г-жо Тенева. Заповядайте в гр. Бургас всеки работен ден от 9 до 17ч. Можете да се свържете предварително с колегата ни инж. Григоров на тел. 0887 33 60 65. Приятен следобед.

   Reply
 133. Ангел says:

  На какви изисквания трябва да отговаря автомобила, при промяна на крачното управление с ръчно/лостове на волана/. може ли да бъде преустроено с ръчно управление МПС кат С и С1

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел. Цитираното преустройство е възможно да бъде извършено на лек автомобил (категория B), ако разполагате с предписание от ТОЛЕК. Оставаме на Ваше разположение.

   Reply
 134. Здравко says:

  Здравейте купих Рено Лагуна с повреден двигател и искам да сменя целия двигател с такъв със същата мощност.
  На големия ми талон има грешка при попълването на номера на двигателя и мощността му. Записан като 74kw в действителност мотора ми е 88kw и съм си купил друг мотор със същата мощност от 88kw. Трябва ли да минавам техно тест при положение, че докажа в КАТ, че стария ми двигател е с еднаква мощност и кубатура като новия.
  Поздрави

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Здравко. НЕ, ако първите букви на номерата на двата двигателя са еднакви (те определят типа на двигателя). Ако съвпадат – отивате директно в КАТ. В противен случай, заповядайте за услугата Смяна на двигател в ТЕХНОТЕСТ. Всичко добро.

   Reply
 135. Илия Зюмбилев says:

  Здравейте искам да попитам за SsangYong – Rexton по документи от Италия се води категория M1 на позиция (J) ,но има и позиция (J1) на която пише „autocarro“ или „камион“ на български . Автомобила си е оборудвана със стоманена тръбна решетка на багажника! Въпроса ми е да ли може да се регистрира като категория N1 и на кой дати ще има комисия на технотест в Пловдив?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здраейте, Илия. В нашите талони няма позиция J1. Ако в КАТ Ви го регистрират като N1 – нямате проблем. Ако искате да минете на преглед при нас за промяна в категория M1 -> N1, освен наличие на предпазна решетка между товарното пространство и пътническото, трябва да са спазени и определени отношения между масата на товара и пътниците и съответните обеми/просвети. Датите за прегледи в Пловдив са : 13.05, 02.06, 02.07, 09.09, 13.10, 10.11 и 15.12.2015 г. Моля, за повече информация, обърнете се към колегите на тел. 02/9739182

   Reply
 136. Веселин says:

  Здравейте. Имам кемпер фабричен Fiat ducato frankia 1988. С българска регистрация от Бургас където е регистриран 1+1 ? товарен N1 ? Което е доста странно решение на КАТ Бургас при положение, че той по показатели трябва да е 5+1 и категория М1. Ще го пререгистрирам във Варна. През КАТ Варна, не знам дали ще може да се корегира тази грешка и ще трябва ли да минавам при вас за поправка на документи. Вече дали ще е лек или специален, това не знам как ще го тълкуват… Лек ден.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, вероятно ще наложи да минете през ТЕХНОТЕСТ, в зависимост от наличните ви оригинални регистрационни документи. Съответно, при налични документи би могло да минете и само през КАТ-Варна. Ако имате нужда от повече информация, можете да се обърнете към колегата Дянко Григоров 0887336065 в гр. Бургас. Поздрави!

   Reply
 137. Кънчо кънев says:

  На 15 10 2015 г.купих и регистрирах в КАТ Сузуки Суифт 1000 товарен!!!Искам да махна преградата и да сложа седалки да стане пак Седан!!! Намерих задни седалки,ще махна преградата,друго трябва ли за тест и преглед при Вас,за да я пререгистрирам в КАТ колко ще ми струва!!! прегледа ми изтича на 15 март,до тогава трябва да съм готов,автомобила е в София!!!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, трябва седалките да са оригинални и с 3-точкови колани, да има достъп до тях и да има прозорци на задния ред седалки. Цената е 225лв с вкл. ДДС (Промяна на категорията – от N1 в М1 или М2). Ако се колебаете, можете да ни изпратите снимки за мнение на office@technotest.bg. Всичко добро!

   Reply
 138. Борис says:

  искам да попитам намерил сам си джип Mitsubishi Pajero по документи е diesel 100 к.с. 2800 кубика 4 целиндара а сега е benzin 208 к.с. 3500 кубика 6 цилиндара дали можи да мине технотест и колко пари

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борис. Според действащата нормативна уредба, ППС могат да бъдат регистрирани със сменен двигател, стига въпросният да не надвишава с повече от 10% мощността на оригиналния двигател. Ако имате още въпроси, моля не се колебайте да се свържете с колегите на тел. 02/9739140. Спорен ден!

   Reply
 139. Мариян says:

  Здр преустроих автомобилно ремарке което има регистрация (жълт номер) в колесар за лодка като от старото използвах оста с главините ресьорите и теглича където е N на рамата дължината му сега е 5 м каква е процедурата за минаване на технотест и колко ще струва. Благодаря предварително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мариян.
   Бих Ви посъветвал да отидете в КАТ и да проверите какъв е статута на ремаркето, за да знаем, дали може да бъде върнато в движение. При такава възможност, моля заповядайте при нас за консултация дали и как може да бъде узаконено преустройството. Можете да се свържете за допълнителна информация и с колегите на вътр. 205 след набиране на централа.
   Успешен следобед!

   Reply
 140. Емо says:

  Здравейте,интересувам се как стоят нещата със смяна на двигател от 1400сс към 2000сс,какви документи,какво се проверява по колата?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Емо. Ходовия обем на двигателя не е от значение, но мощността не трябва да се различава с повече от 10%. Също така, двигателят трябва да е монтиран така, че да не се променят опорите по купето и трябва да има документи. Надявам се да сме Ви били полезни и Ви очакваме.

   Reply
 141. Николай says:

  здравейте искам да попитам какви документи и какви пари трябва да приготвя при смяната от дизелов на бензинов двигател благодаря предварително

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, за смяна на двигател е необходимо да ни предоставите: регистрационния талон на автомобила, документ за произход на двигателя, фактура за закупуването му и да предоставите самото МПС за преглед от нашите служители. Също така, следва да бъдат спазени следните изисквания: годината на вградения двигател не бива да е по-ниска от тази на стария двигател, заради изискванията по отношение на екологичните ЕВРО категории и мощността на новия мотор да е в границите +/-10% от тази на стария. Цената е 210лв с вкл. ДДС. Надявам се да сме Ви били полезни и Ви очакваме.

   Reply
 142. Станислав says:

  Здравейте,искам да си купя фолксваген шаран,който е регистриран 4+1 и да го направя 6+1 както е заводско,освен седалки и колани какво друго ми трябва и колко време и пари отнема всичко.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станислав.
   Доколкото разбирам притежавате заводските седалки и колани – в такъв случай ги монтирайте и заповядайте когато Ви е удобно.
   Времето, необходимо за техн.проверка и изготвяне на протокола зависи от натовареността, но ориентировъчно отделете час – час и половина. Ако разполагате с ограничено време, Препоръчвам Ви предварително да се свържете с колегите на тел. (02) 973 91 40 / вътрешени 260, 261, 262 или 272.
   Цената на услугата е 180лв с вкл. ДДС.
   Надявам се да съм Ви бил полезен. Хубав ден!

   Reply
 143. Стоян Михалев says:

  Здравейте, искам да преоборудвам Mercedes Sprinter 311 товрен 2+1места в кемпер 6+1 места като му поставя допълнителна ел. инсталация за 12 и 220 волта, изолирам с 5см.фибран на всякъде и като му монтирам допълнително прозорците, люка и обзавеждането от много запазена каравана внесена от Англия, която не може да се регистрира и ще закупя много изгодно. Може ли, да ми изпратите на какви изисквания трябва да отговаря за да издадете протокол необходим ми за пререгистрация, като кемпер 6+1места, който да се управлява с „В“ категория, ползва винетка като за лек автомобил и минава на ГТПреглед веднъж годишно. Интересува ме каква е таксата,която трябва да заплатя за техническия узаконителен преглед + протокола и ще може ли техническия узаконителен преглед да се извърши при посещението Ви в Бургас на 04.11.2014 година? Благодаря предврително за информацията!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, ще ни е трудно да Ви дадем изчерпателен отговор тук в няколко изречения, тъй като превозното средство трябва да отговаря на приложимите за съответната категория технически изисквания. Въпросните са 61 позиции, описани в Приложение-11 от Наредба-60. Т.е. без да имаме по-детайлен поглед над конкретния казус няма как да Ви кажем със сигурност дали ще може или не, тъй като не знаем колко/какви детайли подлежат на проверка/замерване.
   Цената за проверки и/или изпитвания при изменение в конструкцията на регистрирани ППС (Наредба Н-3) за промяна на категорията от N1 в М1 или М2 е 225лв. с вкл. ДДС.
   Това, което Ви съветваме да направите е да докарате Sprinter-а при посещението на колегите ни в Бургас, за да могат те да се запознаят със случая в детайл.
   Надявам се да сме Ви били полезни. Хубав и успешен ден!

   Reply
 144. rem box says:

  It is in point of fact a great and useful piece of information for me. I’m happy that you simply shared this helpful information. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 145. Бинка Пеева says:

  Здравейте! Поздравления!
  Понеже не открих друг пряк контакт – ползвам този. Въпрос: При вас мога ли да променя регистрацията на колата си (Пежо 406) от 6+1 на 4+1?
  Благодаря предварително!
  Б. Пеева

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Да, не би трябвало да има проблем. Заповядайте в удобно за Вас време и колегите ще Ви обърнат внимание. Хубав ден!

   Reply
   • Жижо says:

    А какво струва промяната от 6+1 на 4+1 и трябва ли да се плащат 100лв на Автомобилна администрация?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Жижо. За всяко изменение в конструкцията на регистрирани ППС, се издава протокол за изменение в конструкцията, който трябва да бъде входиран в ИААА, където бива разгледан и проверен. На базата на този протокол се издава крайното удостоверение за промяна в конструкцията, което струва въпросните 100лв.

     Reply
    • Иванов says:

     Здравейте, става дума за блокирал двигател на Рено Меган 1,9 DTI, 72 KW, с първа регистрация през 1999г. Имам намерение да го сменя с идентичен по мощност и кубатура от друго Рено Меган, но с първа регистрация през 1998г. Въпросът ми е нужно ли е да се преминава през Технотест преди узаконяването на двигателя в КАТ? Предварително благодаря.

     Reply
     • ТЕХНОТЕСТ АД
      ТЕХНОТЕСТ АД says:

      Здравейте
      Проверете екологичната категория. Новият двигател трябва да е със същата категория или по-висока от тази на предходния.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.