512 replies
 1. Илиян Братанов says:

  Здравейте,
  Имам БМВ е36, който е с двигател 1.8 бензинов 115к.с и в него сложих от друго БМВ е36 2.8 бензинов 192к.с двигател, също смених и скоростна кутия, съединител, деференцял, кардан, спирачни апарати отпред и отзад, носачи, и всичко необходимо за 2.8 двигател от същата кола донор. Интересува ме какво е нужно за да регистрирам колата с новия двигател в КАТ. Трябва ли да минавам през технотест и какво е необходимо ако да.
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Илиян.
   При такава голяма разлика в мощността, ще ви е нужен протокол за замяната на всичките компоненти по задвижване, окачване, спирачна система и изпускателна система от оторизиран сервиз за марката. Има и още много изисквания, които без да видим документите няма как да кажем дали ще можете да я регистрирате или не.

   Reply
 2. Виктория says:

  Здравейте. Искам да попитам как стоят нещата за документално изряден автомобил. Колата е дизел мерцедес и искам да се сложи бензинов агрегат от същото купе. Какви документи ми трябват,за да бъде осъществено,като спирачна система,окачване и много други са еднакви. Става въпрос за град Видин.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Виктория.
   Като документи са Ви необходими свидетелството за регистрация на автомобила и документ за придобиване на новия двигател.

   Reply
 3. дани says:

  Здравеите . закупих 5 местен мини ван и му направих гегистрация в кат но във последсвие два дни по късно видях че со го написали 1+1 . може ли да се минава на техно тест или само смяна на талона

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Дани.
   Промяната на броя места за сядане се води изменение в конструкцията, съответно за да промените броя трябва да минете през техническа служба за протокол за изменение в конструкцията, впоследствие да го входирате в Изпълнителната Агенция, за да получите удостоверение за промяна в конструкцията, с което вече ще можете да смените талоние. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме този вид услуга.

   Reply
 4. Иван Калайков says:

  Здравейте,
  Планирам преобразуването на Citroen Jumper категория N1 в кемпър категория M1S. Изготвил съм проект със скици и чертежи на всички изискуеми елементи на кемпъра съгласно Наредба 3.

  Необходимо ли е предварително да ги представя пред Технотест или друга инстанция за одобрение и едва тогава да пристъпя към реализирането на проекта? Доколкото разбрах, в други Европейски страни това е задължително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   За да издадем протокол за изменение в конструкцията, ние от ТЕХНОТЕСТ гледаме дали изискванията на Наредбата са изпълнени.

   Reply
   • Иван Калайков says:

    Здравейте,
    Благодаря за отговора! Все пак моля за уточнение…

    Въпросът ми беше дали Технотест изисква ПРЕДВАРИТЕЛНО да види проекта и да го одобри преди да започна изпълнението му. Т.е. да се следва процедурата по чл. 2, чл.27, ал.3, чл.28 и евентуално чл.29, ал.1 от Наредба 3.

    Или, алтернативно, изпълнявам проекта, като съм се съобразил предварително с всички изисквания на Наредба 3, и представям автомобила с измененията на конструкцията ДИРЕКТНО ПРЕД ТЕХНОТЕСТ, без никаква документация по изпълнението.

    Да разбирам ли от Вашия отговор, че не е нужно предварително представяне пред Технотест на никакви проекти – чертежи, скици и т.н. на кемпъра като цяло и на неговите елементи? Докарвам в Технотест кемпъра и вие го оценявате, одобрявате с протокол или отхвърляте с предписания за корекции?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Иван.
     Не е задължително да идвате да представяте проекта, но ако имате желание заповядайте всеки работен ден след 08:30ч. и преди 16:30ч. и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Задължително е да представите ПС с вече изменена конструкция пред нашите колеги и ПС да отговаря на изискванията на нормативната уредба, за да получите съответно протокол за изменение в конструкцията. Ако има забележки нашите колеги ще Ви уведомят за тях. Плаща се само при получаването на протокола. Ако имате нужда от още информация не се колебайте да ни пишете.

     Reply
 5. Ники says:

  Здравейте, смятам да закупя от Полша двигател,който е идентичен със стария.
  Ще бъде с фактура/ касова бележка,което искам от продавача.Полската автоморга, е внесла съответния двигател от Великобритания и имали документи.
  Ще трябва ли да се превежда на български или с фактурата на полски и в КАТ.
  Благодаря предварително.

  Reply
 6. Кирил says:

  Казуса е следният. Бус все още с немска регистрация Мерцедес Спринтер 516 CDI с валиден документ от TÜV и нанесен в малкият талон променена обща маса 3,5т (N1) . В големият талон все още е нанесен като (N2). Какво следва да се направи за да се регистрира в България като бус с обща маса 3,5? Вие като официални представители на TÜV Sachsen признавате ли немски TÜV и трябва ли да очаквам някакви проблеми при регистрация в България?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кирил.
   В България няма процедура по промяна на допустима максимална маса на ПС. Както е произведен така си остава.

   Reply
 7. Светли says:

  Здравейте, да попитам дали съм разбрал правилно, ако кода на двигателя ми започва с 164Е2(и цифри) а този с който искам да го сменя също започва с 164Е2(и цифри) не минавам на тест, а направо в кат отивам да го впишат, защото от четене и форуми до този извод стигнах

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Светли.
   Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно няма за какво да преминавате по процедура за изменение в конструкцията. Повече информация можете да намерите в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 8. Христова says:

  Здравейте,
  Имам желание да използван 9 местен бус Peugeot Boxer за къмпингуване като се премахне последния ред седалки (3 седалки) и се постави сандък (шкаф) на тяхно място.
  Нужно ли е да се промени регистрацията към “специален” или да се пререгистрира с по-малък брой седалки?
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте.
   Всяка промяна в свидетелството за регистрация освен цвета на ПС и смяната на двигател от същия тип се води изменение в конструкцията на ПС. Ако параметрите на ПС не съответстват на тези в свидетелството за регистрация, шофиращият ПС подлежи на санкции.

   Reply
 9. Ники says:

  Здравейте,
  Ако товарен бус Ивеко (3.5т) се оборудва със стандартно оборудване за кемпер или каравана(кухня, легло,резервоар за вода,шкафове, телевизор и т.н.) само в карго отделението, без да се махат или добавят седалки или да се изменя конструкцията и при положение ,че не надвишата макс. допустимата маса, трябва ли да се сменя категорията или предназначението и да се идва при вас за технотест и би ли имало проблем ит страна на КАТ при проверка?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ники.
   Ако искате ПС да се води “специално ПС – къмпинг автомобил” ще е необходимо да преминете по процедура за изменение в конструкцията. Ако превозвате къмпинг оборудване в товарен автомобил не би следвало да имате проблеми на пътя.

   Reply
 10. Евгени says:

  Здравейте,
  Наскоро си купих Варшава но поради липса на части обмислям закупуването на друг автомобил върху който да сложа купето на варшавата.
  От донора мисля да използвам шасито с мотор, кутия, спирачки и тн
  А от варшавата само външния вид.
  Възможно ли е да легализирам тази промяна?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Евгени.
   Подобен вид конструктивно изменение няма как да бъде регистрирано в България.

   Reply
 11. Адриян says:

  Здравейте, как мога да регистрирам конвертирания си автомобил в електромобил? Вече съм го направил и трябва да го регистрирам. Бихте ли могли също така да ми дадете контакти на колегите в Букорещ, Румъния?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Адриян.
   Колегите в Румъния не разполагат все още с необходимата апаратура за изпитване на електромагнитна съвместимост на превозни средства. За повече информация относно конвертирането на ПС в електромобил можете да потърсите в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация.

   Reply
 12. Велизар says:

  Здравейте.Камион Мерцедес Атего 1323 при внос от Латвия в КАТ го регистрираха с максимално допустима маса 12 тона ,защото така беше регистриран в Латвия.Максимално натоварване на първа ос 5100 кг. и задна ос 9300 кг общо 14400 кг по талон . Реалната технически допустима маса за този модел е 13.5 тона.Каква е процедурата по пререгистрация и вписване в нов талон на технически максималната допустима маса от 13.5 т ,за да мога да ползвам цялата товароносимост на камиона ? Благодаря Ви предварително за компетентният отговор

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Велизар.
   Ще Ви е необходим сертификат за съответствие от оторизиран представител за България на дадената марка за въпросното ПС, както и табелата на производителя с описаните в нея технически допустими максимални маси, която се намира някъде по ПС. Заповядайте всеки работен ден след 08:30 и преди 16:30 в базата ни в София, с документите, табелата и ПС и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 13. кокича says:

  Имам един въпрос. Имам ремарке регистрирано но е в лошо състояние както шесито така и коша та въпроса е имам един приятел с същото ремарке като моето ще има ли проблем да взема коша от него и да го сменя с моя те са едно към едно като размери

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте.
   Това преустройство не се отразява никъде в свидетелството за регистрация.

   Reply
 14. Явор says:

  Здравейте ,
  трябва да подменя двигателя на Citroen C3 1.4 8V
  Кода на двигателя започва с KFT( и цифри )
  този който съ намерил е с код KFV( и цифри ) отново е 1.4 8V със същата мощност.
  Трябва ли да се минава Технотест или мога да си го регистрирам по стандартната процедура.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Явор.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС, смяната на двигател с такъв с различен тип се води изменение в конструкцията, следователно ще е необходимо да преминете по процедура за промяна в конструкцията на регистрирано ПС, през някоя от техническите служби. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме този вид услуга.

   Reply
 15. Стоян Караиванов says:

  Здравейте! Мога ли да прехвърля двигател от катастрофирал автомобил, който е 74 kw., на купе от същата марка и модел, но по талон с малко по-мощен двигател 77 kw. или по-слабия, на мястото на по-мощния? Благодаря. Поздрави!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здрваейте, Стоян.
   При положение, че е от същия модел, не би следвало да има проблем при смяната и узаконяването на мотора.

   Reply
 16. Емил Дончев says:

  Здравейте,
  Имаме Sprinter 411 CDI, нов внос от Италия, който е бил с фургон. Искаме да изградим конструкция за бордови с размери на борда 4,20м х 2,10м.
  Има ли някакви специфични изисквания на които трябва да отговаря конструкцията (дебелина на профилите, височина на борда, отваряемост и др.) , преди да го представим за процедура при Вас?
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Емил.
   Информация за изменение в конструкцията на ПС можете да намерите в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 17. Борислав says:

  Здравейте, имам въпрос свързан със смяна на двигател.
  Намерих двигател, който е със същата кубатура, код, мощност, обаче донорът е от различен модел автомобил от същата марка (т.е. друг вид купе).

  Каква би била процедурата в този случай?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борислав.
   Наредба Н-3 на МТИТС (Чл.3 ал.2) гласи: “Не е изменение в конструкцията на ППС: смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код – когато има и неизменено окачване.” – където “марка и модел” важи за двигателя а не за превозното средство.

   Reply
 18. Мартин says:

  Здравейте,
  Никъде не намерих информация за казус (обърната дирекция на автомобил), без преминал технотест.
  Тоест какво е необходимо да се премине технотест с новата дирекция?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здрваейте, Мартин.
   Освен самото разположение на органите за управление ще е необходимо да смените и огледалата за виждане назад с такива за дясно движение, чистачките на предното предпазно стъкло, светлините отпред да са с осветително петно за дясно движение, както и усилените за мъгла отзад да светят и от ляво (или само от ляво).

   Reply
 19. Стоян Стоев says:

  Здравейте имам бус който се води 12+1. Искам да го направя 4+1. Освен солидна преграда зад седалките, какво е изикването за прозорците в бъдещия товарен отсег.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стоян.
   Страничните обезопасителни стъкла също трябва да бъдат защитени с преграда или мрежа с отвор не по-голям от 50х50мм, както и товарното отделение да е с равен под.

   Reply
 20. Диков says:

  Здравейте, имам лек автомобил Форд Танзит, наложи се да сменя двигателя, новият двигател е с друг код и желая да го узаконя, имам договор за покупко – продажба и копие от малкоят талон на автомобилът от който е свален, достатъчно ли е за да се явя на технотест при Вас и да легализирам подмененият двигател?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте.
   Като документи това е достатъчно, заповядайте всеки работен ден след 8:30 в базата ни в София и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 21. Драго says:

  Здравейте,
  Преди година закупих кола нов внос от Италия (Volvo v70). По документи колата е 6+1 но реално никога не е имала допълнителните седалки. При първоначалната регистрация в КАТ нищо не казаха и я регистрираха като 6+1.
  Въпросът ми е ако продам колата и се наложи купувачът да минава отново през канали в КАТ ще има ли проблем?
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Драго.
   Принципно затова се минава през каналите – да се провери дали всичко отговаря на данните по талон.

   Reply
 22. Георги says:

  Здравейте, може ли skoda octavia комби(2013) 4+1 места да се регистрира като товарен автомобил без да се премахва втория ред седалки? Ако да, какви модификации трябва да се направят и какви документи са нужни?

  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   По-скоро не, но ако искате заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден, за да вземем нужните размери и да Ви дадем най-точен отговор.

   Reply
 23. Георги М. says:

  Здравейте имам бус Iveco Daily който е бордови и искам да го направя на самосвал. Трябва ли да мина през технотест, и ако трябва каква е цената и колко време трае процедурата? Благодаря ви предварително!!!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здрваейте, Георги.
   Смяната на надстройка на товарен автомобил се води изменение в конструкцията, съответно ще трябва да преминете по процедура за промяна в конструкцията. При нас в ТЕХНОТЕСТ, към момента, цената е 390.00лв. с ДДС. Ако всичко е направено според изискванията се издава протокол за изменение в конструкцията, за който при нас е необходимо до около един час. След това протоколът трябва да бъде входиран в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация,от собственика или опълномощено лице, където имате няколко дни срок за обработка на документа. От тях ще получите удостоверение за промяна в конструкцията, с което се ходи в КАТ за пререгистрация.

   Reply
 24. Иван says:

  Здравейте! Бус, който се води лек автомобил до 3, 5 тона и 7+1 места предстои да бъде направен на кемпер. Доработките ще са изцяло вътре, без да се изменя конструкцията на буса. Трябва ли да се сменя категорията на мпс и ако да, през технотест ли трябва да мине? Има ли специфични изисквания към изработката на доработките – легло, шкафове, ел. инсталация? Ако се добави багажник отгоре, проблем ли е? Бусът ще излиза и в чужбина. Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Категорията няма да се промени, но предназначението ще трябва. Изискванията към къмпинг автомобил можете да видите в Наредба Н-3 на МТИТС. След като изпълните изискванията можете да заповядате при нас за протокол за изменение в конструкцията, който е необходимо да се входира в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, от където ще получите удостоверение за промяна в конструкцията, с което се ходи в КАТ за пререгистрация.

   Reply
 25. Теодор Тодоров says:

  Здравейте, имам GW hovar 6 2015г. и е регистреран N1, възможно ли е да го регистрирам М1 лек автомобил. Всички седалки и колани са налични

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Теодор.
   Ако не е произведен като товарен (N1), не би следвало да има проблем да го направите на лек автомобил (М1).

   Reply
   • Милена Петкова says:

    Здравейте, включвам се в темата, защото пряко ме интересува, но така и не разбрах как да пререгистрирам Форд Торнео Конект от N1 в M1, като аз няма как да знам дали е произведен като товарен, но знам, че колата си е 4+1 места, с прозорци и не е карго.
    Трябва ли да мина технотест, какъв е реда?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Милена.
     Щом притежавате превозното средство, от представителство на марката могат да Ви издадат “Сертификат за съответствие”, в който е упоменато с каква категория и излезнало от завода въпросното ПС.

     Reply
 26. Rosen says:

  Здравейте искам да добавя трети мост на на бордови бус,
  Възможно ли е и ще мине ли технотест

  Reply
 27. Павел says:

  Здравейте имам следния проблем купих автомобил в който талон не пише евро категория затова отидох и изкарах свидетелство за евро категория от официалния представител. Проблема е ,че след като отидох в кат за прехвърляне разбрах, че няма да стане защото няма номер на двигателя . Моля за напътствия, какво трябва да направя и къде трябва да отида за да може да си изкарам еврото за да може и данъка да ми падне. Благодаря предварително

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Павел.
   Ако наистина няма номер на двигателя, за момента няма как да се удостовери екологичната категория на ПС, поради липса на изпитвателна апаратура за определяне не екологична категория в България.

   Reply
   • Габриел says:

    Здравейте, извинявам се ако има подобен/ни въпроси .
    Имам товарен бус/вагон до3.5т Iveco dailyмакс базата ,искам да го направя с каросерия ,какви са изискванията и цената,също така дали може да се мине техно теста в друг град различен от този по лична карта ?
    Благодаря

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Габриел.
     Ако е самоносеща конструкция рязането е абсолютно забранено. Относно адреса няма никакво значение.

     Reply
 28. Иван Стоянов says:

  Закупих автомобил който На вид е пътнически с нормални седалки колани на задните седалки но в талона от Италия пише товарен 1+1 на транзитните написаха 4+1 товарен при регистрацията казаха че е нужен технотест т трябва преграда ако искам да получа малък талон която да е след предните седалки и да се отстранят задните на вид си е нормално комби с 5 врати задните прозорци се свалят отварят се задните врати отвън/отвътре на вид не се вижда изменение в конструкцията на автомобила фият стило

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Ако искате ПС да стане товарно – премахвате втория ред седалки, изравнявате пода на товарното пространство, защитавате страничните стъкла с плътна преграда или мрежа, с големина на отвора не по-голяма от 50х50мм, както и отделяте пътническото от товарното пространство с мрежа или плътна преграда. Ако искате ПС да е “лек автомобил” премахвате всички прегради, слагате седалките заедно с коланите и заповядайте при нас всеки работен ден след 8:30 и преди 16:00 в базата ни в София и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 29. Коста says:

  Здравейте имам въпрос към вас.
  Имам кемпер с товар до 3,5 тона, може ли да се увеличи натоварването?
  Поставих въздушни възглавници с TÜV документ, където пише, че мога да увелича натоварването до 3850 кг. Как мога да го регулирам това?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Коста.
   Допустимата максимална маса на ПС се определя от производителя при проектирането на модела и не се променя впоследствие.

   Reply
 30. Стефан says:

  Здравейте, искам да сменя двигател на мотоциклет с електрически. Възможно ли е МПС-то да премине тест и да се движи законно по пътищата?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан.
   Към момента в България нямаме нужната апаратура за измерване на електромагнитна съвместимост, съответно няма как да се озакони това преустройство. За повече информация можете да се обърнете към Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация.

   Reply
 31. Саид says:

  Здравейте. Искам да ви попитам следните неща:Спуках блок на моя двигател , и ще го сменям със блок от бракувана кола , която разполага с талони , въпроса ми е само талоните ли ми трябват, за да си сменя моите талони , блока ще се закупи от физическо лице. Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Саид.
   Ще Ви е нужен и договор за придобиване на двигателя. Ако е от друг тип ще Ви е нужно и удостоверение за промяна в конструкцията на регистрирано пс, за който ще Ви е нужен протокол запромяна в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме този вид услуга.

   Reply
 32. Станчо says:

  Здравейте,
  имам инвалидност от 50 % което ми дава права да закупя автомобил със макс 2000sм3 ДВГ и мощност 160к.с.и да ползвам данъчни облекчения.
  но автмобилът който искам да zaкупя е със 2000см2 както по закон, но конските сили са 164к.с. – тоест малко повече от правилото за облекчаване на данъците.
  Въпросът ми е как мога да регестрирам колата със няколко умрели кончета по малко – а именно точно 160кс за да мога да ползвам данъчните облекчения…
  трябва ли автомобила да е нововнос обезателно ? или може да се променят броя конете на регестриран в БГ автомобил/ …или да се разбера на място с дежурните лица в пункта за регистрация, да ги помоля да проявят малко човещина….и бизнес партнзорство еднократно…..
  Благодаря предварително

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станчо.
   Ако смените двигателя с по-маломощен, ще можете да регистрирате автомобила с по-малка мощност. Изискванията към този вид изменение в конструкцията можете да проверите в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 33. Боян Басарбов says:

  Здравейте,искам да Ви питам какви са изискванията за газовата инсталация-бутилка,газови котлони,редуциран вентил,маркучи при преустройството на бус в кемпер

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Боян.
   В нормативната база отнасяща се към ПС от вида “къмпинг автомобил” няма изисквания към споменатите от Вас елементи. Всички изисквания за преустройството на автомобил в автомобил със специално предназначение тип “къмпинг автомобил” можете да намерите в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 34. Иван says:

  Здравейте, имам мотоциклет 35 киловата с поставен ограничител, но по документи е 42 киловата. Как мога да променя тези данни в талона на МПС.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   От представителство на марката да Ви издадат сертификат за съответствие, в който да е записан номера на рамата и на двигателя и на колко киловата отговаря. С този документ и превозното средство заповядайте всеки работен ден след 8:30 и преди 16:30 в базата ни в София и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 35. Галин Петров says:

  Здравейте!
  Купих преди 10 дни автомобил Митсубиши Аутлендър 2007 г.Прехвърлих го на мое име при нотариус и сега предстои да сменя талона в КАТ!Казусът ми е следния – в талона пише,че колата е 4+1 места,а продавачът ми даде 2 допълнителни седалки ,които е демонтирал.Как трябва да процедирам,за да съм документално изряден? Желанието ми е да имам тези 2 места и в талона! Трябва ли да ги монтирам ,или мога само да ги покажа?Какво струват промените,за да знам дали си заслужава?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Галин.
   За да можем да Ви отговорим на въпроса ще е нужно да докарате ПС с документите ни в базата ни в София, всеки работен ден, след 8:30 и преди 16:30, за да претеглим ПС и да Ви дадем най-точната информация. Цените можете да намерите в сайта ни, като след нас се ходи в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където също се заплаща такса.

   Reply
 36. Красимир Чизмаров says:

  Здравейте! Възможна ли е пререгистрация на бус кемпер М1 специален над 3,5тона с двойна гума след ново претегляне на максималната доп.маса на М1 до 3,5 тона.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Ако е произведен над 3,5т си остава така. Ако е регистриран до 3,5т. и искате да го пререгистрирате във вида в който си е ще Ви е нужна табелата на производителя и удостоверение от Ивеко, доказващо как е произведен.

   Reply
 37. Дидо says:

  Здравейте,
  При преработката на закупен микробус/ван/ в кемпер, при поставяне на две допълнителни седалки, необходимо ли е те да бъдат оригинални /от производител/
  или могат да бъдат с идентична конструкция от одобрен тип от друг производител.
  Какъв е максималния брой на седалките които могат да се поставят при преработката.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Дидо.
   Задължително при поставянето на седалки е да има фабрично заложени места за захващането им или да се направи при оторизирана фирма, която има изпитани механизми за захват на седалки. Седалките и коланите трябва да са от одобрен тип. Относно броя места, ще трябва да претеглим превозното средство след като го преоборудвате в кемпер, за да можем да пресметнем колко полезен товар Ви остава за пътници.

   Reply
 38. Валентин Стоилов says:

  Здравейте, Технотест!

  Въпросът ми е свързан с поставянето на стъклопластова надстройка в товарното отделение на пикап Мицубиши Л200, 2010 година. В момента над товарното отделение има стъклопластов хард топ, който искам да заменя с подобен по височина и размер, но имащ продължение над покрива на автомобила, който се отваря едностранно (като триъгълна палатка) и се превръща в легло. Въпросната надстройка на товарното отделение не стърчи нито зад автомобила, нито настрани, единствено има удължение над покрива на колата, без да контактува с него. Общата маса на въпросната “кабина” е около 150-200 килограма. Нищо по пикапа не се променя, премахва или трансформира.
  Трябва ли подобен хард топ/ екстеншън/ надстройка да минава Технотест или да се пререгистрира в КАТ- говорих с колеги, имащи подобни надстройки, които смятат, че това се води “товар” и няма нужда от пререгистрация, но бих предпочел да се допитам до професионалисти.

  Ще Ви бъда особено благодарен да ми разясните правната рамка за тези надстройки.

  С уважение,

  В. Стоилов

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Валентин.
   Щом не променяте габарита на ПС и не възпрепятствате работата на светлинната сигнализация, можете да сложите каквото си пожелаете в товарното пространство. Във Вашият случай не се води конструктивно изменение, съответно няма нужда от пререгистрация и процедура по изменение в конструкцията.
   Приятен ден!

   Reply
 39. Орлин says:

  Здравейте,

  искам да направя кемпер от бус Форд Транзит. Има ли изискване да се премахне преградата зад местата в кабината, т.е. трябва ли да е едно общо пространство с обитаемата част в товарния отсек?

  Мерси

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Орлин.
   Изискванията към къмпинг автомобилите са в чл.14 от Наредба Н-3 на МТИТС. чл.14 ал.2 “. превозното средство да бъде оборудвано най-малко със:
   а) седалки и маса;
   б) място за спане, което може да бъде образувано от седалките;
   в) готварско оборудване;
   г) оборудване за съхранение на багаж;”

   Reply
 40. росен says:

  Здравейте искам да попитам, бусът ми е Н2 спринтер до 4.6 тона, искам да го направя специален автовоз.Какви са точно изискванията които трябва да покрия за платформата.Освен 60% от междуосието дължина след задния мост, захваната с болтове за шасито платформа и какво друго?Освен това в талона е вписан 2850кг а реално е 2300, мога ли да сменя и килограмите и каква точно кантарна бележка е нужна?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Росен.
   Заповядайте всеки работен ден в базата ни в София и нашите колеги ще Ви дадат най-точната информация относно изискванията към надстройката и нейния монтаж. Относно собствената маса, ние разполагаме с електронна везна и ще го претеглим на място.

   Reply
 41. Иван Петков says:

  Здравейте, имам запитване относно каква трябва да е процедурата ,при смяна на по-мощен мотор ,промяна в задвижването на автомобил ,който се реставрира?
  Случаят е следния – Имам автомобил Vw Golf MK2 , в заводския си вариант ,колата е с предно задвижване 1.8 бензин 112 заводски конски сили, 5 степенна механична скоростна кутия. За донор съм използвал друг автомобил Audi S3, като колата е закупена от лице което я е бракувал , с перфориран голям талон от КАТ. Бракуваният автомобил ,беше с удар и го използвах за донор , но конструкцията на колата е различна , а именно : мотор 1.8 турбо бензин 225 заводски конски сили, задвижване преден-заден мост (4х4), 6 степенна механична скоростна кутия. Общо взето, конструкцията от използваният за донор бракуван автомобил , е присадена на Vw Golf MK2.Тъй като искам всичко по автомобила да бъде законно, ме интересува как и какво трябва да направя ,за да мина по законен начин.
  Затова се обръщам към компетентни служите , които могат да отговорят на този въпрос !
  С благодарности Иван Петков

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Във Вашия случай, за съжаление, няма как да го регистрирате по законен начин. От компетентния ни орган изискват при смяна на двигател (по-мощен или не) новопоставеният да се монтира фабрично на купето на което е псотавен.

   Reply
 42. симеон says:

  здравейте, имам въпрос относно регистриране на друг мотор донор в моето мпс, двигателя донор се намира в една автоморга и е от същото купе просто 30кс по мощен, четох доста по темата и имам въпрос на който не намерих никъде отгово, имам съмнението че мотора в автоморгата е събран от 3 двигателя(един и същи вид) в един, знам че ще получа документ от моргата в който е вписан номера на блока (номера който по късно ще бъде вписан в големия ми талон), но съществува ли потенциален проблем при регистрането на мотора ако на пример главата на мотора донор е от трети двигател от същия тип като мотора донор,

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Симеон.
   Идентификационният номер на двигателя е върху блока. Каквото и друго да е сменено не е нужно и не се описва никъде в свидетелството за регистрация.

   Reply
 43. Явор says:

  Здравейте!
  При смяна на двигател с такъв от друга марка автомобил както и с 50к.с. по- мощен, но същата еко- категория, възможна ли е легална регистрация с новия двигател?
  Също така договорът за новия двигател трябва ли да е нотариално заверен или е достатъчен такъв само между продавач и купувач?
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Явор.
   Ще ни е нужна повече информация, за да можем да Ви отговорим. Заповядайте най-добре всеки работен ден след 8:30 в базата ни в София с документите и нашите колеги ще Ви дадат най-точната информация.

   Reply
 44. Александър says:

  Здравейте,
  Искам да сменя двигател B20Z1 147 к.с. на HONDA Cr-V 1ва генерация (2000 г.) с двигател B20B3 128 к.с.
  Какво е нужно освен фактура за да се впише в талона и нужно ли е минаване на технотест? Благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Александър.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС, смяната на двигател от друг тип се води изменение в конструкцията.

   Reply
 45. Кемал says:

  Здравейте и аз имам едно запитване по темата! Моята кола е бмв 320 2.2 170кс. И се наложи да и сменя двигателя,само че новия двигател е свален от бмв 520 2.2 170кс. И е със същата година на производство като стария мотор 2002г. Та въпроса ми е следния,може ли да си го регистрирам в кат и какви пречки бих срещнал при регистрацията?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кемал.
   Ако фабрично двигателят се вгражда в купето и не се налага промяна на захвата на мотора не би следвало да има проблем при регистрация. Ако двигателят е от същия тип се ходи директно в КАТ, за да Ви го впишат в талона. Ако не е от същия тип ще Ви е нужен протокол за промяна в конструкцията на регистрирано ПС.

   Reply
 46. Тони says:

  Здравейте, купих си автомобил сеат леон, но човека от когото я взех е сменил двигателя но не ми каза за това. Следователно оригиналния двигател вписан в талоните е 1.9 tdi 110кс с инициали ASV, а той е сложил двигател 1.9 tdi 90кс с инициали AGR. Когато отидох да я регистрирам разбрах за това и ме изпратиха в ТИАТ с временния талон, който ми издадоха. Но от там казаха, че колата е евро 3 а двигателя който е сложен е евро 2 и най вероятно, но чакам отговор от тях. Та въпроса ми е ако излезе че този двигател е евро2 мога ли да го подменя с двигател ASV 110кс, както си е оригиналния или има други начини?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тони.
   Стига да имате документи за придобиване не би следвало да има проблем да го подмените.

   Reply
 47. Ивайло says:

  Здравейте. Интересувам се от преминаването от дизелов към бензинов двигател при Volkswagen Caddy 1999г. Искам да монтирам конкретен бензинов двигател от Volkswagen Golf 3 2.0 16V 150к.с. атмосферен. Какви са условията, може ли да бъде узаконен автомобила и каква е цената?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ивайло.
   Двигателят трябва да се монтира на предвидените от производителя места за монтаж – без да се преправят, не трябва да бъде с по-ниска екологична категория от фабрично заложения и не трябва да бъде много по-мощен от фабрично заложения. Цената, към момента, при нас, за смяна на двигател без промяна в мощностните характериситики, за леки автомобили е 294.00лв. с ДДС.

   Reply
 48. М. Еманоилов says:

  Здравейте, искам да изменя Фолксваген Голф 3, като го преправя на открит пикап със съответните тръбни усилки. Какво трябва да се направи за да се узакони?

  Reply
 49. Иван says:

  Здравейте! Искам да попитам възможно ли е на мерцедес w210 да сложа друг двигател от същия модел кола(сега съм с 250д а другия е 300тд) който фабрично се монтира на този модел. Другия двигател е от кола бракувана и без талони(сигурно ги е загубил)

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Без документи няма как да направите въпросното изменение в конструкцията на ПС.

   Reply
 50. Калин says:

  Здравейте!!! Каква е легалната процедура за промяна конструкцията на рамата на автомобил Opel Zafira B? Целта е от средата до от зад пода на купето да бъде преправе, с цел достъп на инвалидна количка. Точният въпрос е как може да се узакони такава промяна ? Благодаря предварително.

  Reply
 51. Дарина says:

  Здравейте!
  Имам следния въпрос. Притежавам автомобил KIA Sorento 2.5 CRDI с проблем в мотора. Възможно ли е на този автомобил да бъде монтиран бензинов двигател от Volvo 850 2.3 T5, на което също съм собственичка и е бракувано, като ще бъдат спазени всички изисквания? И ако да възможно ли е да се узакони?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Дарина.
   Стига да не е много по-мощен и екологичната категория да не е по-ниска от на предходния, не би следвало да има проблем при минаване по процедура за изменение в конструкцията.

   Reply
 52. Неделчо Иванов says:

  Привет,
  Възможно ли е издаване на официален документ, протокол, уверение, удостоверение (както и да се казва конкретния документ) описващ, че свалянето на третия ред седалки на Nissan Qashqai+2, 2011 не представлява промяна на конструкцията на автомобила и е предвидено от производителя?
  Изрично подчертавам, че нямам предвид постоянен демонтаж на седалките, а временното им сваляне с цел, примерно, транспортиране на по-обемен товар – пералня, хладилник и т.н. Автомобила е регистриран като личен автомобил на частно лице, не като товарен, не е фирмен, хомологация или нещо подобно.
  Както и ако е възможно издаването на такъв документ – каква ще е цената и срока за неговото издаване.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Неделчо.
   Всяко несъответствие в данните описани в свидетелството за регистрация с тези на автомобила се води изменение в конструкцията, без смяната на цвета и двигател от същия тип. При непостоянен демонтаж на седалките с цел пренос на товар, не би следвало да имате проблем при движение. Ако обаче возите хора, на неописани места за сядане в свидетелството за регистрация, тогава би следвало санкциониране.

   Reply
 53. Иван says:

  Здравейте, имам следния въпрос купувам кола която има док и ще минем нотариус, но е само купе ДВГ го няма. Аз имам от същия модел година коне и нотариално заверен договор за придобиването му придружен с копие от големия танон на донора. Какъв е реда и трябва ли да минавам технотест?

  Reply
 54. Иван says:

  Здравейте

  Иде реч за поставяне на стойка за мотоциклет на кемпер (от тези които се монтирват като продължение на гредите на машината. Като няма да излиза повече от 80-90см назад. Стойката ще си има светлини и рег. номер ще е монтиран на нея.
  Трябва ли да се минава на технотест и да се впише в талова в последствие в КАТ? Чувам противоречиви мнения, че за БГ не трябвлао, но за чужбина
  трябвало да е сертифицирана? И като каква категория се води това нещо съответно каква е цената на технотеста?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Поставянето на стойка не се води изменение в конструкцията, съответно няма да има нужда да преминава през техническа служба.

   Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко.
   Цената при нас към момента е 204.00лв. с ДДС. Изискването, обаче, към този вид изменение в конструкцията е мотоциклетът да е произведен с кош.

   Reply
 55. Дмитрий says:

  Здравейте, закупих SUV Hyundai IX35 ,който се е ползвал от фирма и е регистриран като N1,3+1 места.Мога ли да го пререгистрирам като лек, 4+1 места?Какви документи са необходими и какво би струвала тази операция? Автомобила е закупен от България.
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Дмитрий.
   Ако автомобилът е произведен като товарен няма как да го измените като пътнически. Ако е преустройван има как да го направите. Като документи, ще са Ви нужни Свидетелството за регистрация част 1 и ако има промяна на собственост – договорът за покупко-продажба.

   Reply
 56. Евгени says:

  Здравейте,

  Имам желанието да преустроя бензинов мотоциклет в електрически, като сменя двигателят със сходен като мощност електрически такъв.
  Необходимо ли е да се тества за електромагнитна съвместимост, тъй като в Приложение №10 на Наредба 60, подобно тестване се изисква за ППС категории М и Н но не и за Л (може и да греша).
  Ако е нужно такова тестване, то се прави само на двигателя или на целия мотоциклет?

  Поздрави,
  Евгени

  Reply
   • ТЕХНОТЕСТ АД
    ТЕХНОТЕСТ АД says:

    Здравейте, Иван.
    В сайта ни може да видите посещенията в страната в полето “ТЕХНОТЕСТ в страната”. За останалите въпроси можете да се обърнете с официално писмо към администрацията на дружеството ни.

    Reply
 57. Симеон Тодоров says:

  Здравейте,
  при смяна на двигател на Опел Мерива 1.8 със същият двигател по код от Опел Зафира, има ли нужда да минавам техно тест или е нужно само да мина в КАТ за вписване на промяната?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Симеон.
   Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно се ходи директно в КАТ да впишат новопоставения двигател в свидетелството за регистрация.

   Reply
 58. Александър Ангелов says:

  Здравейте, имам VW Passat 1.8t с код на двигателя AWT предстой ми смяна на двигателя с друг със същия код. Необходимо ли е да се минава технотест и КАТ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Александрър.
   Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията. Ще трябва да Ви го впишат само в талона.

   Reply
 59. Венцислав Кръстев says:

  Здравейте, искам да си закупя товарен джип Nissan Terano,възможно ли е да се прехвърли като пътнически?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Венцислав.
   Ако не е произведен като товарен автомобил ще можете да го преправите в лек автомобил.

   Reply
 60. Grigorov says:

  Здравейте
  Имам Опел Инсигния със сменен мотор двата мотора са идентични но със различни кодове стария е а20dtj новия е а20dtc , единствено има разлика в kw заради разлика в електроника и софтуер като новия мотор е 81 kw при 96 kw на стария но еднакви евронорми,при това положение трябва ли да се минава техно тест или КАТ може да впишат директно новия двигател в талона

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Григоров.
   Щом има промяна в данните в свидетелството за регисрация, ще трябва да се мине през процедура за промяна в конструкцията на регистрирано превозно средство.

   Reply
   • Grigorov says:

    Да разбирам че трябва да минавам технотест при вас за сменен двигател и цена от 294 лв така ли .И ако да след това какво друго е необходимо и какви документи са нужни за минаването на технотест

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Григоров.
     При промяна в конструкцията на регистрирано пътно превозно средство е необходимо да отидете в някоя от техническите служби на България, за да Ви се издаде протокол. Този протокол се входира от собственика или от опълномощено лице в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще Ви издадат удостоверение за промяна в конструкцията, с което можете да отидете в КАТ за пререгистрация.

     Reply
 61. Николай says:

  Здравейте искам да попитам какъв е реда самосвал до 12 тона по талон N2.На табелата пише допустима максимална маса 11990.Първа ос 4400 а на втора 7600.Но по талон не е така.Въпроса ми е може ли да се направи да вози повече тонаж.Камиона е среден и е с много яко шаси и окачване.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай.
   Заповядайте всеки работен ден в базата ни в София, в работно време, с превозното средство и свидетелството за регистрация и нашите колеги ще Ви дадат нужната информация.

   Reply
 62. Пламен Стоянов says:

  Здравейте,
  Закупих vw transporter T5 според мен е бил пътнически с прозорци и две плъзгащи врати, но е регистриран с 2+1 места. Какво трябва да направя за да го регистрирам пак 7+1 ? Имам седалки от Мерцедес спринтер, мога ли да ползвам тях или трябва да търся оригинални?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пламен.
   Ако има предвидени от производителя места за монтаж, можете да монтирате задължително оригинални седалки от одобрен тип и да го регистрирате с желания брой места.

   Reply
   • Пламен Стоянов says:

    Здравейте, от отговора ви не разбрах, трябва ли когато са оригиналните седалки, пак да се минава през технотест след като първата регистрация в КАТ е 2+1 а искам да е 7+1?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Пламен.
     Всяка промяна в свидетелството за регистрация, освен цвета на ПС и смяната на двигател от същия тип, се води изменение в конструкцията. Във вашия случай пак ще Ви се наложи да минете през процедура по изменение в конструкцията на регистрирано ПС.

     Reply
 63. Станимир Тодоров says:

  Здравейте !
  Интересува ме какви са стъпките за озаконяване на замяната на мотор D16y7(1600 кубика 125 к.с.) с B16A2(1600 кубика 160к.с.) на Хонда CRX Del Sol.
  Двигателя е взет от същият модел кола, сменени са спирачките с оригинално по-големи и са заменени всички нужни оригинални части(носачи,кутия, различни държачи, гърнета и т.н.) с такива от 160к.с. версията на автомобила. Благодаря Предварително !

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станимир.
   Изпратете ни документите на автомобила и двигателя на електронната ни поща, с мобилен телефон за обратна връзка и нашите колеги ще Ви дадат нужната информация.

   Reply
 64. Христо Христов says:

  Здравейте, обмислям да закупя ремарке или платформа до 2,700 кг. и с алуминиева конструкция и олекотена ламарина да се преработи на мобилно заведение. Ще може ли да се регистрира и какви документи ще ми трябват? Благодаря ви предварително!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо.
   Подобен тип ремарке може да бъде изработено само от оторизиран производител на ремаркета.

   Reply
   • Христо Христов says:

    Благодаря Ви за информацията!
    При преработка на кемпер или бус с леко изменение на товарната част /търговската/, като отвори за продаване, по заоблени ъгли, промяна във височината и остъкляване ще може ли да се регистрира? Какви документи ще се ми нужни за тех.теста? Благодаря ви предварително!
    Хубав ден Ви желая!

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Христо.
     Тези изменения не се водят изменения в конструкцията, съответно няма за какво да ходите в техническа служба.

     Reply
 65. Ангел says:

  Здравейте, искам да закупя автобус с цел промяна в кемпер. Интересува ме с каква категория на книжката ще трябва да се кара след промяната и дали има някакви трудности при регистрацията? Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Така няма как да Ви отговорим. Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден и нашите колеги ще Ви дадат необходимата информация.

   Reply
 66. Теодора Радева says:

  Здравейте,
  искам да купя Форд Транзит със сменян двигател, от дизел на бензин, за който има направен технотест през 2015г.
  Важи ли протокола от технотеста за изготвяне на нов талон?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Теодора.
   Протоколите от изпитвания нямат срок. Ще Ви е нужно, обаче, удостоверение за промяна в конструкцията от Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, което се издава на базата на протокола от изпитването.

   Reply
 67. Слави says:

  Здравейте, закупих бордови бус мерцедес производство 1997 година от една фирма. Ще го регистрирам на физическо лице, за лично ползване. Регистриран е N2 , над 3.5t. Може ли, чрез преминаване на технотест, да се промени регистрацията на N1, до 3,5 t.

  Reply
 68. Тодоров says:

  Здравейте.Искам да купя автомобил със сменен двигател(сложен е същият,същият код и тн) само че без никакви документи.Съответно какво ще ми потрябва за да мина КАТ.

  Reply
 69. Ивайло says:

  Здравейте.Искам да попитам възможно ли е, и какво се изисква за преминаването от дизелов двигател 1.9 турбо дизел към бензинов 1.8Т колата е Фолксваген Кади 2000г. Ще се използва двигател от Ауди А3.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ивайло.
   Изискванията са да не се монтира двигател с по-ниска екологична категория, да не се променят местата за монтаж към автомобила (да се използват предвидените за целта места от производителя) и да не е с по-голяма мощност от предходния.

   Reply
 70. Иван Колев says:

  Здравейте , купих си линейка WV Транспортер желая да я преустроя в кънпинг автомобил с какво трябва да бъде обурудвана вътре за да мога да мина Технотест.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС основните изисквания за къмпинг автомобил са:
   а) седалки и маса;
   б) място за спане, което може да бъде образувано от седалките;
   в) готварско оборудване;
   г) оборудване за съхранение на багаж;

   Reply
 71. Красимир Григоров says:

  Здравейте!
  Притежавам БМВ 740ЛИ 2009 година.Имах проблем с двигателя и се наложи да го сменя.Закупих двигател с единтичен код на мотора N54B30A..Въпроса ми е следния..
  По талон закупеният двигател е от БМВ 335и 2006 година и е с мощност 225 kw,а моят е със мощност 240kw..Двигателите са единтични и с еднакъв код на двигателя N54B30A.Разликата от 15 kw между двете коли е в подобрената електроника на моята кола..Трябва ли да минавам на техно тест и ако е така,какво трябва да очаквам….кои киловати и коя еко категория ще се впишат в новият талон,при полужение,че моята кола е евро-5А ,а другата е евро-4??
  Благодаря ви предварително!!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно няма да има нужда да минавате през техническа служба за протокол за изменение в конструкцията. Смяната на двигател, обаче изисква новопоставеният двигател да е със същата или по-висока екологична категория от предходния.

   Reply
   • Йордан М. says:

    Закупих кола със сменен двигател не отразен в талона. Нужен ли е технотест?
    Може ли и цена?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Йордан.
     Смяната на двигател от други тип се води изменение в конструкцията. Ако новият двигател е от същия тип като предходния, в КАТ ще Ви впишат направо новия.

     Reply
 72. Владимира says:

  Здравейте!

  Закупих бус Fiat Ducato (до 3,5 т), регистриран като N1.
  Искам да го преработя в кемпер.
  Промените, които на първо време, искам да направя са:
  – премахване на преградата между товарната част и пътническата кабина (бр. седалки 2+1)
  – поставяне на легло, шкафове, хладилник, газов котлон (съотвено газова бутилка)
  – термоизолация на товарната част
  – монтаж на соларни панели

  Въпросите, които имам са:
  – С гореописаните промени, мога ли да пререгистрирам буса в, съответния за кемпер, тип автомобил? Колко време трае процедурата по пререгистрация?
  – Ако впоследствие правя други промени (например монтиране на кухня) ще трябва ли да минавам нов технотест?

  Предварително благодаря!
  Приятен ден!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Владимира.
   Ще можете да го регистрирате като М1 специален автомобил тип къмпинг. Ще трябва да махнете преградата задължително. При последващи промени в оборудването, няма да има нужда да минавате пак по процедура за промяна в конструкцията на регистрирано ПС. При нас ако всичко е наред по ПС, протоколът се издава в рамките на деня, зависи от броя клиенти преди вас. След това ще трябва да входирате нашия протокол в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където законовият срок за обработка на документи е до 10 работни дни. С техния документ се ходи в КАТ за пререгистрация.

   Reply
 73. Иван says:

  Здравейте,бих искал да знам дали след монтиране на така наречение ”rollcage” (клетка направена от тръби която предпазва водача,когато автомобила се преобърне ) ще имам някакви проблеми с КАТ.
  Ако да как може да се узакони такъв вид подобрение в автомобила и дали изобщо е възможно

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Има изисквания за вътрешни изпъкнали части в ПС. Вашият случай обаче няма как да бъде узаконен.

   Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър.
   Зависи как е произведен. Ако на заводската табела е над 3,5т. може.

   Reply
   • Димитър says:

    Благодаря. Искам да го направя специален по талон за да мога по новия закон да качвам коли. Може ли да ми кажете и какво трябва да пише на табелата. И ако си пише до 3.5 не може да се преправи така ли да го разбирам

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Димитър.
     На табелата (стикера) под номера на рамата ще видите четири позиций: най-горната Ви е допустима максимална маса на ПС, нея трябва да гледате. Ако пише 3500 така си остава, ако по талон е 3500 а по табела е повече ще можете да го промените.

     Reply
 74. Александър Пишев says:

  Здравейте,
  става дума за замяна на двигател на Хонда CRX ||| Del Sol от в момента монтирания Д16 двигател (125 к.с. 1600 кубука) с по-мощтният – Б16А2 (160 к.с. 1600 кубика) от същития модел кола. Въпросът ми е : нужно ли е да се преминава през Технотест и какви са стъпките за узаконяването на двигателя/автомобила в КАТ?
  Благодаря предварително !

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Александър.
   Щом има промяна в параметрите в свидетелството за регистрация, ще е нужно да се мине през техническа служба за протокол за изменение в конструкцията на регистрирано ПС.

   Reply
 75. Илия Тянков says:

  Здравейте, искам да попитам как стоят нещата за смяна на двигател. Колата е Форд Фиеста 1986 1.1 50 коня и искам да и сменя мотора със 1.6 120 коня от Хонда Сивик 1994. Ще имам ли проблем в КАТ. Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Илия.
   Законово няма как да регистрирате автомобила с подобно изменение в конструкцията.

   Reply
 76. Веселин says:

  Здравейте,
  Притежавам товарен автомобил Тойота хайлъкс , който използвам за офроуд. На автомобила е монтирана лебедка и повдигане на предното окачване (подложка върху макверсона) 38мм. Необходимо ли е да се промени категорията от N1 на N1G и какво бихте ме посъветвали да направя?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Веселин.
   В България няма процедура по одобрение на променени габарити на ПС.

   Reply
 77. Красимира says:

  Здравейте, имам бус форд транзит джъмбо, който е с двойнна гума. Има ли вариант да се смени с единична демек от С категория да стане В категория.

  Reply
 78. Петър Петров says:

  Здравейте .
  Смених двигателя на колата със същите куб. Kw . година няма никаква промяна всичко е едно към едно с моят талон .
  Двигателя го закупих от физическо лице , чието е бракувало автомобила си . При рег. в Кат – РУСЕ представих договор + талон от бракуваният автомобил и ме върнаха , защото двигателя неотговарял на стария мотор , а той е едно към едно дори са в една година . месец kw . всичко е едно към едно ….
  Върнаха ме , защото погледнаха старият талон на мотора . който вече го издадох пишело WRUA 3242343232 . A НА НОВИЯ WRUB 312412321
  И НЯМАЛО КАК ДА СЕ РЕГ. ЗАЩОТО НОМЕРАТА ТРЯБВАЛО ДА ПОЧВА . КАТО ТАЛОНА НА СТАРИЯ ДВИГАТЕЛ WRUA … това ,че нося талон и договор не играе роля с две думи . защото трябва да мина тест . Моля кажете ми какви са следните стъпки за да стане редовен този двигател , защото колата няма и 1000 лв

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС, смяната на двигател с такъв от друг тип, марка, модел и код се води изменение в конструкцията на ППС. Следователно, ще трябва да преминете по процедура за изменение в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга, цената към момента е 294.00лв. с ДДС. След издаване на протокола се ходи в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където имате такса от 100.00лв. С техния документ се ходи в КАТ, където ще имате такса за обработка на документи.

   Reply
 79. Тодор says:

  Здравейте!Има ли възможност Запорожец 965 от 1966 да бъде преобразуван в кабриолет,и ако да трябва ли да се спазват някакви изисквания

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Фабрично рамата на кабриолетите е уякчена, съответно автомобил, който не е произведен като кабриолет няма как да бъде преустроен като такъв.

   Reply
 80. Димитър says:

  Здравейте, Имам х5 е53 4.4 286 хп. колата беше спряна от движение за шофиране без сумпс.
  След това се появи проблем в цилиндровия блок.
  ще може ли да се регистрира новия блок в друго купе, което има фабрично вграждан същият двигател.
  и ще може ли новия блок да се регистрира във същата х5 е53?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър.
   Най-добре заповядайте през работно време, в базата ни в София, с документите за двигателя и превозното средство и нашите колеги ще Ви дадат най-точна информация.

   Reply
   • Димитър says:

    Здравейте искам ако можете дами кажете , понеже си купих кола внос от германия и трябваше да я регистирам но нямах време и я дадох на едни мой приятел да я регистрира на негово име със транзитни номера. Но се случва че той има запор от банка и не може да ми я прехвърли и със редовни номера може ли дасе изкара нов лист за регистрация за да си ида на моето име да я регистирам

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Димитър.
     Проверете в КАТ какво ще Ви посъветват. Ние по този казус няма как да вземем отношение.

     Reply
 81. Иван Василев says:

  Ще си позволя да попитам още един спорен въпрос.
  В товарната част на буса, където са новите седалки, имаме вече сложен от лявата им страна специален кемперски прозорец.
  Не планирахме да има такъв и от дясната (на плъзгащата се врата), но някои хора твърдят, че било задължително. Задължително ли е наистина?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   От двете страни на всеки ред седалки трябва да има обезопасително стъкло от одобрен тип.

   Reply
   • Иван Василев says:

    Много благодаря – прекрасни сте! Променяте изцяло представата за комуникация с подобни институции, благодаря!

    Reply
 82. Иван Василев says:

  Здравейте,
  на финала сме на трансформиране на товарен бус Рено Мастер H3L2 в кемпер с две допълнителни седалки. Имаме сертификат за новите седалки, коланите и т.н. Но тъй като винаги има нещо да се довършва и дооправя, питането ми е всичко ли подлежи на проверка при вас или основно се проверява качеството и стабилността на новите седалки? Така например, ако сме планирали 2-3 шкафа над местата за спане, но още не са монтирани, мога ли да дойда така при вас, т.е. проблем ли ще е или всичко трябва да е на 100% завършено?
  И втори въпрос – колко време отнема самата процедура при вас?
  Прегледах подобни въпросни до тук, но не открих. Ако има такива, които не съм видял се извинявам предварително.
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   При нас се идва, когато автомобилът е в готовност за пререгистрация. Всичко по ПС се снима и архивира, затова заповядайте, когато сте завършил изделието напълно. Самата процедура при нас в ТЕХНОТЕСТ отнема не повече от един час, според зависи от броя клиенти преди Вас. След това се ходи в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където обработката на документите изисква повече време.

   Reply
   • Иван Василев says:

    Ясно разбирам – добре, благодаря!
    Значи остана неясно единствено какво означава “повече време” от ААА – седмица, две или повече?

    Reply
 83. Георги Митев says:

  Здравейте, имам проблем с двигателя как стоят нещата с узаконаването, ако новия мотор е същата група същия обем но мощността е с 21к. с повече. Просто не откривам същия.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   Смяната на двигател с такъв от друг тип се води изменение в конструкцията на МПС. Убедете се, че новият двигател е от същата или от по-висока екологична категория от предходния преди да го монтирате. Недейте да заварявате по шасито на автомобила, за да монтирате новия двигател. Ако всичко е наред с монтажа и характеристиките на новия двигател, се издава протокол за промяна в конструкцията на регистрирано ПС. Този протокол се входира, от собственика или от опълномощено лице, в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение за промяна в конструкцията на регистрирано ПС, с което се ходи в КАТ за регистрация. Цената на проткола, при нас в ТЕХНОТЕСТ, към момента е 294.00лв. с ДДС за леки автомобили.

   Reply
 84. Юри says:

  Здравейте. Имам желанието да добавя конструктивно 2ри ред седалки и колани на Smart fortwo. До колкото разбрах трябва лицензирана фирма да направи промяната на конструкцията и да предостави документ, който да ви представим. Възможно ли е? Благодаря за информацията!

  http://shop.s-smart.com/images/rearseatbg3.jpg
  http://shop.s-smart.com/images/rearseatbg2.jpg

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Юри.
   Най-добре преди да започнете да правите каквото и да било по ПС, заповядайте с ПС и документите за него в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ше Ви дадат най-точната информация.

   Reply
 85. Гошо says:

  Здравейте,

  Двигател евро 4, искам да сменя дигателя с 3.0 дизел евро 2, никакъв начин ли няма това да стане? Понеже видях, че трябва да е същия стандарт или по-висок 🙁

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Гошо.
   Няма да можете да регистрирате автомобила с по-ниска Евро категория.

   Reply
   • Димитър says:

    Здравейте, а ако колата се смени от дизел на бензин , това правило с Евро категорията пак ли важи ?Тъй като дизела е с по-висока Евро категорията спрямо бензин , за еднакви двигатели .

    Reply
 86. Константин says:

  Здравейте,
  закупих си от София Франс Ауто бус Peugeot Boxer. Предишния собственик е купувал буса от там нов и е поръчал индивидуално обурудване. Три допълнителни седалки и 2 прозореца при седалките. Товарния отсек е отделен с твърда преграда от шперплат. По талон буса се води N1 товарен 5+1 места.

  Въпросът ми е, ако просто премахна преградата и сменя предната двойна седалка с единична, и монтирам легло и маса към седалките, ще мога ли да мина тест при вас и смяна на категорията в М – къмпинг автомобил?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Константин.
   Само легло не е достатъчно, за да бъде къмпинг автомобил.

   Reply
   • Константин says:

    Благодарв за отговора.
    Ще има и други неща, но реших да изброя само основните. По-важно ми е да знам, ще трябва ли да минавам някаква процедура за седалките, при условие, че буса е вече регистриран с тях?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Константин.
     Най-добре ще е да дойдете в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, с превозното средство и документите за него, за да могат колегите да ги погледнат и да Ви дадат най-точна информация.

     Reply
 87. Белезирев says:

  Здравейте,
  Ако искам да си сменя двигателя на колата(опел астра, 1.4 бензин, 90к.с.) с електрически, същите конски сили, дали ще мога да премина през КАТ, за да узаконя преустройството на автомобила? Новият двигател изпълнява всички регулации и стандарти за електрически двигатели за леки автомоболи, както и си идва с документи и със сериен номер. Също, ако това е възможно, какъв вид тест трябва да се премине, за да е възможно узаконяването на подобно подобрение?
  Предварително благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Белезирев.
   Изделието, което искате да направите, трябва да отговаря на изискванията, описани в Правило 10, по отношение на електромагнитната съвместимост. Стенд за изпитване на електромагнитна съвместимост към момента в България няма.

   Reply
   • Белезирев says:

    Още един въпрос, означава ли, че ако се намери държава, в която да се премине подобен стенд, след това в България изделието, ще може да се регистрира и да се експлоатира?
    Благодаря!

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Белезирев.
     Ако компетентният ни орган, в лицето на Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, го признае да.

     Reply
 88. Мартин says:

  Здравейте имам ивеко до 3.500 кг което се води специален автомобил .Искам да му махна платформата и да му сложа самосвален кош . Какви документи са нужни да мина техно тест за да го пише в талона товарен и колко пари горе долу излиза ??? Благодаря .

  Reply
   • Красимир says:

    Здравей те искам да попитам сега като мина Декра с едно камионче от товарно го правя Автовоз. Какво следва след Декра. Отивам в кат с документите от Декра само за смяна на талони. Защото някой ми казаха че трябва в дай да отида. Камиончето е Ивеко 3.5 на фирмата ми е регистриран само трябваше да го направя от товарно да бъде Автовоз.

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Красимир.
     Можете да пререгистрирате ПС в КАТ с удостоверение от Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация.

     Reply
 89. Тодор Георгиев says:

  Здравейте! Поради повреда в цилиндровия блок ми се налага да го сменя с друг.
  Колата е Ауди а4 б7 1.9 tdi 116к.с. с код на мотора BRB
  Възможна ли е смяна с блок от VW Golf 4 1.9 tdi 150k.c. с код на мотора ARL като блоковете пасват без да се преправя абсолютно нищо ,всички други възли ще си останат оригинални и колата ще ми остане 116к.с.
  Какво ми е нужно?
  Благодаря! Поздрави

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Уверете се, че двигателят, който ще монтирате е със същата или по-висока екологична категория от предходния и дали фабрично се монтира двигател с такава мощност на купето, което ще използвате. Като мощност на двигателя, в свидетелството за регистрация, се записват данните на мотора а не мощността измерена с динамометричен стенд.

   Reply
 90. Крис says:

  Здравейте, след ремап на 2.0 ТFSI от 200hp на 250hp трябва ли да се правят промени по документацията на автомобила ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Крис.
   В Наредба Н-3 на МТИТС е записано: “(1) Изменение в конструкцията на ППС е:
   1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в
   свидетелството му за регистрация или в конструктивни или технически характеристики на
   ППС, които са заложени от производителя по време на неговото производство или които
   са били одобрени по реда на наредбата;
   2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване. “

   Reply
 91. MRok says:

  Здравейте!
  Разполагам с голф 2 1.6 карбуратор който е с прекратена регистрация ( на големия талон пише “Прекратена регистрация частен имот”) и искам да го регистрирам със вр 6 мотор който е 6 цилиндъра 2.8 дали бих имал проблем с минаването на технотест и регистрация в КАТ?

  Reply
 92. Господин says:

  Здравейте, имам фолцсваген пасат б3 91-а година 1.6 дизел 80 кс. и искам да му направя пълна реставрация и да му сменя мотора със 2.8 бензин 174 кс. от същата марка, който го има фабрично заложен в същия модел купе. При замяна на всичко необходимо като окачване и спирачки и всичко необходимо ще мога ли да мина технотест и да мина регистрация в КАТ. Благодаря ви предварително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Господин.
   Ако се извърши правилно промяната в конструкцията, не би следвало да има проблем с регистрацията.

   Reply
 93. Красимир Стоянов says:

  Здравейте !
  Притежавам Мерцедес Спринтер 412 , 2.9 TDI , 2000 г. , 120 кс. Автомобилът е регистриран в България като ,,Специален автомобил , Автовоз,, категория N1 .
  Купуван е от Холандия и е оригинална Пътна Помощ , правена в Мерцедес .
  Въпросите ми са :
  1Как мога да вдигна категорията на N2 ?
  2.Какво трябва да се направи за да се вдигне товароносимоста му ?
  3.С колко кг допустим полезен товар ще се увеличи товароносимоста му ?
  4..Какви документи са нужни за това ?
  Автомобилът е отзад с двойни гуми .
  Има стикер от Мерцедес за Тегло – 2200 кг празен и 3500 кг обща допустима маса – полезен товар 1300 кг .

  Благодаря Ви предварително за изчерпателната информация !

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Ако на табелата на производителя е отбелязано, че допустимата максимална маса е 3500кг, няма как да промените категорията.

   Reply
 94. Георги says:

  Здравейте, имам голф 4, 1.9 TDI 110 конски сили, желая да заменя настоящия двигател с абсолютно същия. Колата е регистрирана в Бургаска община, но се намира в сервиз в София. Какви са документалните стъпки, за да узаконя тази подмяна?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   Ако двигателят е от същият тип, са Ви необходими единствено документи за придобиване на двигателя.

   Reply
   • Йоана says:

    Здравейте,имам ауди а3 1.8т искам да сменя двигателя със абсолютно същия.Необходим ли е техно тест? И какво ми е необходимо да го узаконя?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Йоана.
     Ако двигателят е от същия тип, се ходи с документите за придобиване директно в КАТ.

     Reply
 95. Марин says:

  Здравейте, имам бус мерцедес до 3,5т който се води специален , какво е нужно за да бъде сменен статута на товарен . Буса е с пловдивски номера , при смяна на номерата би ли било възможно да отпадне това че е специален

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин.
   Промяната на предназначението на ПС се води изменение в конструкцията, следователно ще трябва да минете през техническа служба за протокол за промяна в конструкцията.

   Reply
 96. Валери Цветков says:

  Здравейте,

  Мога ли да пре-регистрирам мотоциклет който фабрично е двуместен на едноместен?

  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Валери.
   Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви отговорят най-точно на въпроса.

   Reply
 97. Иван says:

  Здравейте, имам Алфа с двигател 1.6. Също имам и цяла кола с документи и двигател 2.5 V6. Единият двигател е категория Евро 3, а другият е Евро 1.Въпросът ми е дали е възможна смяната?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Относно екологичната категория – двигателят, който слагате, трябва да е със същата или по-висока екологична категория от предходния.

   Reply
 98. Таня says:

  Здравейте!
  Искам да монтирам теглич втора ръка на Ауди Б4. Необходимо ли е да се узакони по някакъв начин и да се опише изрично в талона? Има ли някакви специфични изисквания за точен модел, монтаж и документация?
  Благодаря!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Таня.
   Тегличът трябва да е типово одобрен и автомобилът Ви трябва да има, на заводската табела, маса в състав.

   Reply
 99. Кирил Боев says:

  Здравейте.Опел Мовано бус 3.5 т. с фургон и падащ борд. Искам да поставя няколко соларни панела на покрива, в неговите размери и да преправя вътре фургона с всичките необходими изисквания за продажба на сладолед,сокове,пакетирани храни. Как стои въпросът с цялото това начинание?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кирил.
   Няма нужда да минавате през техническа служба при такава промяна.

   Reply
 100. Генов says:

  Какви документи са нужни за смяната на двигател от същата марка и модел, като от 1600 преминаваме към 2000 кубика. Заводско се вгражда 2000 кубика агрегат в това купе.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Генов.
   Свидетелство за регистрация и документи за придобиване на двигателя.

   Reply
 101. Стоян Михалев says:

  Здравейте, интересува ме, може ли да подменя дизеловият ми двигател 3.0 /180 kw. с код 306DT на Land Rover Discovery със същият
  вид дизелов двигател, но взет от Peugeot 407 coupe 3.0 hdi /177kw. с код DT20C. Каква ще е цената за узаконяване на тази промяна в конструкцията?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стоян.
   Ако подмяната не изисква допълнително заваряване на елементи по шасито и екологичната категория е същата или по-висока от тази на предходния, няма проблем. Цената за смяна на двигател с такъв от друг тип към момента при нас в ТЕХНОТЕСТ е 294.00лв с ДДС.

   Reply
 102. Христо П. says:

  Здравейте,
  Планирам да закупе бмв е36 с двигател m52b28tu от е46. По талон колата е с 1.8is. Собсветника има документ за покупко-продажба на новия двигател, скорости и спирачки са сменени. Ще мога ли да мина технотест за узаконяване на по-големия двигател и какви други документи за необходими да представя?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо.
   Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, с документите за двигателя и автомобила и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 103. Атанас Костадинов says:

  Здравейте,
  Имам кемпер фиат дукато 1.9 td. Бих искал да сменя двигателя с по-голям. Може ли да ми кажете какви документи ще са ми нужни за новия двигател преди да дойда при Вас в технитест?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Атанас.
   Документ за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на превозното средство.

   Reply
 104. Адем says:

  Здравейте да попитам искам да монтирам 1.9 тд мотор от голф на сузуки самурай 1.0 бензин може ли да мине тест благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Адем.
   Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30, с документите на автомобила и двигателя и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 105. Petar shalamanov says:

  Автомобила мие де регистриран понеже са изпуснали сроковете за смяна на талоните тъи като колата е закупена от автокъща и от ходене по кат на сам на там стана ясно че не минавала преглед 3 години исе оказа че трябва да мине технотест кажете ми каква е цената за лек автомобил и кога идвате в благоевград

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър.
   Цената за възстановяване на регистрация при нас в ТЕХНОТЕСТ, за леки автомобили е 330.00лв. с ДДС. Графикът ни за посещения в страната можете да намерите в сайта ни.

   Reply
 106. Борислав says:

  Здравейте,
  Обмислям възможността за “конвертиране” на автобус с до двадесет и две места над 5 тона (категория М3) в кемпер с до 8 места. Разгледах наредба 60 и приложение 11 и имам следните въпроси:
  1. Възможна ли е такава конверсия (от М3 в М1) нормативно?
  2. Възможно ли е сам да извършва преустройството и след това да представя МПС-то при Вас?
  3. Следва ли да се проверяват всички изисквания които са в приложение 11 или само тези в частта на направените промени?
  4. Каква е стойността на услугата при Вас?
  5. Какъв е редът след издаването на протокол (евентуално) от Вас?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борислав.
   Възможно е тази промяна. Това, което ще прегледаме е вътрешното оборудване за къмпинг автомобил. Цената към момента при нас, в ТЕХНОТЕСТ, е 348.00лв с ДДС. Ако всичко отговаря на изискванията се издава протокол за промяна на предназначението на ПС, който трябва да бъде входиран от собственика в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение, с което се ходи в КАТ за пререгистрация.

   Reply
 107. Борис says:

  Здравейте!

  Възможно ли е узаконванвто на Мерцедес 190е с двигател от по-ново поколение (м111)?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борис.
   Екологичната категория, на новия двигател, трябва да е същата като на предходния или по-висока.

   Reply
 108. Андрей says:

  Здравейте.
  Имам питане форд транзит с 13 места по талон.мога ли да го регистрирам с 5 места.
  Да махна 8 седалки.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Андрей.
   Заповядайте с документите и превозното средство в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще извършат нужните проверки и изпитвания, за да Ви отговорят най-точно.

   Reply
 109. Борислав Конакчиев says:

  Здравейте, притежавам мотоциклет, който по талони е 90 киловата, а всъшност е 34 киловата. Възможно ли е замерване на мошността и промяната ѝ в документите на мотоциклета.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борислав.
   Отидете до оторизиран представител на марката да Ви издадат сертификат за съответствие по номер на рама. След това заповядайте с мотициклета и документите в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 110. Денката says:

  Здравейте. Закупих си “малко” джипче (Сузуки Витара) което е доста задигнато с оригинален лифт кит за модела и доста големи гуми…(33/12.5r15) покрити с метална пристройка към калниците .
  Та въпроса ми е възможно ли е това де се озакони? Благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Денката.
   Подобен вид промяна на външните размери на автомобил е недопустима.

   Reply
 111. Светослав Станоев says:

  Здравейте, интересува ме какви са изискванията за да се узакони обръщането на дирекция от дясна на лява на лек автомобил и каква е процедурата и цената.
  Благодаря,

  Светослав

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Светослав.
   Освен да преместите волана, ще трябва да обърнете и чистачките, огледалата за виждане назад също трябва да са за лява дирекция, усилените за мъгла отзад, трябва да са от двете страни или само от ляво, както и фаровете да са за лява дирекция. След като оправите тези неща, заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 с автомобила и документите му и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Цената при нас към момента е 360.00лв. с ДДС за леки автомобили.

   Reply
   • Светослав Станоев says:

    Ако автомобилът премине успешно Технотест, трябва ли да се минава отново в КАТ да се регистрира по някакъв начин обръщането на дирекцията? Или просто издавате някакъв вид сертификат?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Светослав.
     При нас в ТЕХНОТЕСТ, ако всичко па автомобилът е наред, се издава протокол за изменение в конструкцията на регистрирано ППС. Този протокол трябва да бъде входиран в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение за промяна в конструкцията на регистрирано ППС. С това удостоверение после се ходи в КАТ.

     Reply
 112. Божидар says:

  Здравейте.Автомобила ми е pajero 1990 2.5 td искам да го променя от товарен 1+1 на лек автомобил.имам седалки отзад и колани.Моля дайте съвет какво трябва да направя . Благодаря предварително !!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Божидар.
   Ако седалките са оригинални за въпросната марка, заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30, с документите и автомобила и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Ако нямате възможност да дойдете до София, погледнете в секция “ТЕХНОТЕСТ в страната”, там ще намерите графика ни за посещения в страната.

   Reply
 113. Милена says:

  Здравейте, искам да закупя Hyundai I30 (2014) , 1.4 Gaz,100 к.с.Колата е сгазов инжекцион по спецификация “N1”. Възможно ли е да бъде променена на М1 и къде мога да науча повече за изисквания, цени и др. Благодаря предвартително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Милена.
   Извадете си от Hyundai сертификат за съответствие по номер на рама. В него ако пише, че автомобилът е произведен като товарен (N1), то той няма как да бъде преустроен в лек (M1). Ако и произведен като лек (M1), заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден след 8:30 в базата ни в София, с автомобила, документите и сертификатът от Hyundai и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 114. Angel says:

  Здравей те купих си товарен автовоз до 3500 кг и сега в кат отказват да го регистрират изискват ми фирма за да го регистрирам и да го направя специален по талон какви са изискванията при вас за да го впишете като специален и колко ще струва това

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Изискванията към превозното средство и надстройката можете да намерите на посочения от Вас имейл адрес. ППС предназначени за превоз на други ППС, трябва да бъдат собственост на юридическо лице. Протоколът за промяна на товарен автомобил в автомобил със специално предназначение, при нас в ТЕХНОТЕСТ, към момента е 426.00лв. с ДДС.

   Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Марин.
     Ако искате да промените предназначението на ППС в свидетелството за регистрация – да.

     Reply
 115. Кирилов says:

  Здравейте!
  При смяна на двигател от малка кубатура към по-голяма, съответно окачване и спирачки и т.н., накрая при обработването на документите при узаконяване на агрегата и техническа изправност на автомобила, регистрационния номер променя ли се или може да остане същия?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здрвейте, Кирилов.
   За въпроси, относно регистрация на автомобил, се обърнете към колегите от КАТ.

   Reply
 116. Ангел says:

  Здравейте имам djeep чероки по талон е с дизелов двигател който блокира искам да го сменя с бензинов който е и по мощен трябва ли да мина технотест

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС, смяната на двигател с такъв от друг тип, марка, модел и код, се води изменеие в конструкцията. Следователно, за да го регисртирате, ще трябва да минете през техническа служба за протокол за промяна в конструкцията на регистрирано ППС. Ние от фирма ТЕХНОТЕСТ предлагами този вид услуга.

   Reply
 117. Калоян says:

  Здравейте,

  искам да закупя товарен бус Фиат Дукато 2+1 (N1), който да направя на Кемпер 3+1 (M1) (отпред да заменя двойната пасажерската седалка с единична и отзад да сложа двойна седалка зад шофьорската с прозорец до нея. Изчетох изискванията за кемпер в наредбите – легло, място за сядане и маса здраво фиксирани към конструкцията на превозното средство). Въпросът ми е по-скоро как стоят нещата ако бусът е произведен като товарен N1 (до колкото изчетох и във вашите коментари – трансформациите са възможно ако е произведен като пътнически и после е правен на товарен да се върне обратно в пътнически, но ако е произведен като товарен)? Ако намеря оригинална двойна седалка за Фиат Дукато с триточков колан (примерно от същия бус, но с десен волан – за да мога да взема двойната предна седалка) и от лицензирана фирма (примерно Трансформа – те мисля, че правят преустройства и подсилвания на конструкцията) ми поставят допълнителни профили по дъното на буса, към които да се захване за постоянно двойната седалка? Благодаря предварително.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Калоян.
   Допълнителните седалки трябва да се монтират от специализирана фирма за трансформации на автомобили, за което и да Ви издадат протокол за монтаж.

   Reply
 118. Петьо Ангелов says:

  Здравейте!

  Имам Honda HR-V (1999), 106 коня, 2 врати.
  Може ли този автомобил да бъде регистриран като лекотоварен и какво трябва да се промени по конструкцията му?
  Поздрави!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петьо.
   Можете да я регистрирате като товарна (N1) само с 1+1 места и защитено товарно пространство.

   Reply
 119. Симеон says:

  Здравейте, имам Мерцедес спринтер 312 1997г. По талон се води специален с три седалки е (едната е двойна) оригинална от спринтер ,но по талон се води 1+1 възможно ли е да се промени на 2+1 и каква е цената и процедурата?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Симеон.
   Ще трябва да дойдете до базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, да проверим дали ще отговаря на изискванията за промяна в конструкцията.

   Reply
 120. Тодор says:

  Здравейте, имам Нисан Терано 2 къса база води се М1 но е 1+1 има си фабрично място за поставяне на задни седалки поставил съм ги като отговарят за модела и годината но са различен цвят от предните ще мога ли да го регистрирам 4+1 колата е нов внос от Италия. Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Седалките трябва да са оригинални за модела, окомплектовани с триточкови обезопасителни колани и подглавници. Цветът не е от значение. Ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга. Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 121. Ганев says:

  Здравейте,
  На път съм да закупя ван, Ситроен С8, който в оригиналния талон от Германия е записан с 8 места.
  Последната седалка /тройка/ отзад липсва и не мога да намеря такава. Мога да намерия само 2 единични, като по този начин автомобила ще стане 7 местен.
  Захващането долу на пода е същото като на тройната седалка, която липсва, така че няма да се променя нищо друго.
  Нужно ли е да премина през Технотест и колко евентуално би ми струвало това, ако се налага?
  Благодаря ви!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ганев.
   Всяка промяна в свидетелсвото за регистрация, освен цвета и смяната на двигател от същия тип, се води изменение в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга. Цената на проткола към днешна дата е 252.00лв. с ДДС. След получаване на протокола, ще трябва да го входирате в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, където ще трябва да заплатите още 100лв и такса на банката.

   Reply
 122. Даниел says:

  Здравейте! Наложи ми се да подменя двигателя на Audi Q7 2008. Автомобила фабрично е с 3.0TDI 233к.с. код BUG, а аз го подменям с 3.0TDI 233к.с. но с код BMK. Необходим ли е технотест и ако да, какво е необходимо – имам фактура с подменените части по автомобила и талон на автомобила донор?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Даниел.
   Щом кодът на мотора е различен ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията. Заповядайте с автомобила и изброените от Вас документи, в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 123. Красимир says:

  Здравейте, искам да попитам как да озаконя двигателя на колата си защото я купих със сменен двигател и ме върнаха от КАТ

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Ако сте я закупил от чужбина със сменен двигател, заповядайте при нас всеки работен ден след 8:30ч. и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Ако е сменян в България, най-добре потърсете човека сменил двигателя, за да Ви даде съответните документи за него. При получаване на документите, ако двигателят е от същия тип, като предходния, отивате директно в КАТ. Ако има разминаване ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията на ППС.

   Reply
 124. Елвира says:

  Здравейте, купих фиат Добло, който е регистриран 1+1,има ли начин да се пререгистрира като 4+1, има странични прозорци, ако може да ми кажете евентуално колко ще струва и колко време отнема?
  Благодаря предварително!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Елвира.
   Ще трябва да си намерите оригинални седалки за този модел, оборудвани с триточкови обезопасителни колани и подглавници. За прегледа и издаването на протокола, при нас, ще са Ви нужни не повече от час и половона, според зависи колко клиента има преди Вас. Цената на протокола при нас в ТЕХНОТЕСТ към момента е 318.00лв. с ДДС.

   Reply
 125. Кирил says:

  Здравейте може ли да ми кажете какво е нужно за да регистрирам саморъчно бъги? Смисъл какви са условията за да мине технически преглед

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кирил.
   За типово одобрение на ПС можете да се обърнете към “Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация”.

   Reply
 126. Костадинов says:

  Здравейте, имам товарен бус Фиат Дукато, който искам да преправя на кемпер. В момента се води 1+1 по регистрация, може ли да сложа втори ред седалка която е оборудвана с колани но е от Мерцедес Спринтер ?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Костадинов.
   Ако има фабрично заложени захвати за седалки – да, можете. Ако не, ПС трябва да се дооборудва с такива от одобрен тип. Заповядайте с ПС и документите за него при нас в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви дадат пълна информация.

   Reply
 127. Даниел says:

  Здравейте, наскоро закупих БМВ 745i e65. Можете ли да ми кажете какви изменения трябва да му се направят за да мине успешно технотест и да се регистрира като товарно защото е 333 кс и за да се освободи от голям данък ? И дали тази пререгистрация е възможна въобще ? Ако ДА то как трябва да подготвя автомобила и какви документи да си набавя ?

  Reply
 128. Тонислав says:

  Здравейте! Имам Мерцедес е клас с код на мотора 646961… на който му е сменен мотора с такъв от ц клас със код 646963…Може ли да бъде извършена пререгистрация, защото в кат ми отказаха заради различната шеста цифра, а ми казаха защото кодът един и същ-646. Имам документи за новия мотор.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тонислав.
   Заповядайте при нас в базата на ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден от 8:30 до 16:00 с документите и ПС и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 129. Тодоров says:

  Здравейте,
  Закупих бус Мерцедес Вито , по документи е 8+1. Но притежавам само 6 седалки. Какво е необходимо за да го пререгистрирам на 5+1 – само с един ред седалки отзад. за да мога да го ползвам за инструменти взадната част.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодоров.
   Възможно е да го регистрирате 5+1, само като товарен автомобил. За да стане товарен, ще трябва да защитите товарното пространство отпред (зад седалките) и страничните стъкла с преграда.

   Reply
 130. Йордан says:

  Искам да закупя автомобил товарен с обща маса 3,5 т.на който е монтиран фургон. Искам да заменя фургона с каросерия . Какъе е реда .Имаме инструментален цех можем ли да проектираме и произведем каросерията.Автомобилът е ивеко 35 ц 15 .

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Йордан.
   Заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ веки работен ден, с документите на автомобила, и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 131. Живко says:

  Здравейте,
  Имам закупен в България Шкода Супърб 4+1, но се води N1 (товарен автомобил), какво е необходимо да направя за да го регистрирам като лек автомобил?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Живко.
   Проверете в представителството по номер на рама, дали е произведен като товарен. Ако не е, заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, с автомобила и документите и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 132. Красимир says:

  Здравейте имам BMW E39 528 2000г бензин с кубатура 2783кб тип на мотор 286S2 смених мотора с същия но от BMW E46 328 1999г бензин с кубатура в англииския талон 2783кб с тип на мотор 286S2 и от КАТ Пловдив ми казаха днес че трябвало Техно Тест защото било от 328 а не от 528 въпреки че и двете МПС-са от категория лек автомобил двата двигателя са идентично имам англииския талон, фактура от авто моргата, документ от сопственика на морката че ми е продал двигателя и не разбирам какво трябва да правя сега
  Предварително ви Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Смяната на двигател от същия тип, не се води изменение в конструкцията.

   Reply
   • Красимир says:

    Здравейте аз също им обясних в КАТ Пловдив че двигателя е с същия тип на мотора и от там пак ми казват че трябвало Техно Тест може ли ако ви изпратя документите на автомобила и този от който е взет двигателя да ми издадете удостоверение че не е нужно Техно Тест като съответно ще си заплатя нужните средства затова
    Благодаря

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Красимир.
     Като като техническа служба на България, ние от ТЕХНОТЕСТ можем да издадем протокол за изменение в конструкцията, което във Вашия случай не се води изменение в конструкцията. В Наредба Н-3 на МТИТС е опоменато:
     “(2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
     1. промяната на цвета му;
     2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код – когато има и неизменено окачване. – където “тип, марка, модел и код” се отнасят за двигателя, не за автомобила!

     Reply
  • Иван Костадинов says:

   Проблемът не е ваш. Просто служителите в КАТ Пловдив четат като дявола евангелието.

   Reply
 133. Филип Филипов says:

  Здравейте!
  Имам бмв е46 с двигател с код m57b30, искам да го заменя с двигател от бмв е60 с код също m57b30.
  Какви документи ще са ми нужни?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Филип.
   Нужни са Ви документи за придобиване на двигателя. Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно отивате директно в КАТ да Ви впишат новия номер на двигателя.

   Reply
   • Зеки says:

    Здравейте, аз имам същото питане. Имам автомобил 528 БМВ бензин. Закупих двигател който е същият като характеристики. 2.8 бензин 193 коня. От КАТ Пловдив не искат да регистрират двигателя защото е било необходимо да мина Тхнотест. Имало несъответствие в годините. Автомобилът е 2000г. Закупеният двигател е 1999г. Имам необходимите документи.

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Зеки.
     Проверете кодовете на моторите. Ако съвпадат типовете, то тогава не се води изменение в конструкцията и няма причина да ви откажат регистрация.

     Reply
 134. Петко Стоянов says:

  Здравейте, имам автомобил Ситроен С5 и е регистриран като товарен Н1 и 4+1 места. Как мога да му сменя хомологациятса на М1 и 4+1 места?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петко.
   Първо трябва да се провери и удостовери с документ от официално представителство на въпорсната марка, дали автомобилът не е поризведен като товарен. Ако не е, се правят проверки и изпитвания за съответствие с приложимите изисквания за смяна на категорията на МПС, след което ако всичко отговаря се издава протокол за смяна на категорията на МПС.Заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ със свидетелството за регистрация част 1, документът от представителството и превозното средство, всеки работен ден и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Reply
 135. Станислав Димитров says:

  Здравейте. Имам Jeep Cherokee , модел XJ с дизелов двигател с мощност от 116к.с. Искам да го заменя с дизелов двигател от BMW с мощност от 193 к.с.
  В този модел на JEEP фабрично се поставят двигатели с мощност до 193 к.с.
  Питането ми е има ли начин да се регистрира новия двигател при полождние , че имам документи за покупката. Има ли допълнителни изисквания?
  Благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станислав.
   Заповядайте с документите на автомобила и тези на двигателя при нас в ТЕХНОТЕСТ и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание и ще отговорят на въпроса Ви.

   Reply
 136. Тодор says:

  Здравейте,имам намерението да закупя SUV ,който най-вероятно се е ползвал от фирма и е регистриран като товарен ,3+1 места.Мога ли да го пререгистрирам като лек, 4+1 места?Какви документи са необходими и какво би струвала тази операция?Съдейки по публикуваните снимки-вътре нищо не липсва.Автомобила е закупен от България.
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Трябва да се провери и удостовери, че ППС не е било произведено като товарно. Ако не е било, сложете си и петия колан, премахнете решетките (ако има такива) и заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден след 8:30 с документите и ППС. Нужни са Ви свидетелство за регистрация част 1, договор за покупко-продажба (ако има такъв). Цената към момента е 318.00лв. с ДДС.

   Reply
 137. Любомир says:

  Здравейте скоро купих товарен бус wv lt 28d 1993г,буса е 2+1 товарен фургон,категория N1,това което ме притеснява е че е товарен а от дясната страна има прозорец от кемпер двуслоен плексигласов с размери 80смх40см,не съм сигурен дали е фабрично поставен,на задните врати има същия тип прозорци с размери 50смх50см,ако не са фабрични дали е проблем пред органите на реда,в талона няма данни за прозорци,благодаря предварително

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здваейте, Любомир.
   Липсата на обезопасяващ елемент на страничните стъкла при товарни ППС е несъответствие.

   Reply
 138. Даниел says:

  Здравейте имам БМВ е60 2.0 бензин 170 кс. Как е възможно да го пререгистрирам с по малка мощност? Спрял съм се на 2.0 бензин от БМВ е90 което е 150 кс но смяната на мотора ли е единствения начин, възможно ли е само да сменя компютъра с такъв от 150 или софтуера на стария ? Какви процедури трябва да се направят при вас и колко пари ще струва? Целта ми е колата да падне под 155 конски сили по талон.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Даниел.
   Вариантите са Ви два: единият е изменение в конструкцията – смяна на двигател, а другият да си преправите стария двигател, да го изпитате на динамометричен стенд при оторизиран сервиз, който да Ви издаде документ за изпитване на максимална мощност на МПС. Ако решите да предприемете втория, първо се консултирайте с колегите в КАТ, дали ще ви признаят докуемнтите от изпитването.

   Reply
 139. Стефан says:

  Здравейте,
  собственик съм на автомобил VW Jetta, със заводски монтиран катализатор с Евро 1 – категория, ако се не лъжа.
  Има ли опция да премина на по-горна евро-категория, като остана със същия 1.6-литров мотор, с който е в момента? Ако му монтирам микропроцесорно управление на двигателя, заедно с широколентова ламбда-сонда с цел да сваля емисиите сравнимо с доста по-съвременни автомобили може ли да се промени тази категория в талона на колата? След замерване на изгорелите газове, разбира се.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан.
   Все още в България нямаме стенд за определяне на екологична категория на МПС, съответно няма какво да се направи във Вашия случай. Ако от оторизирания представител на марката Ви издадат удостоверение за по-висока екологична категория, ще можете да я промените и в талона.

   Reply
 140. Пламен says:

  Здравейте, предстои ми подмяна на детайл от купето на който се намита номера на шасито, как трябва да процедирам?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пламен.
   По въпроси свързани с VIN номера, трябва да се обърнете към КАТ.

   Reply
 141. Йордан Костов says:

  Здравейте, имам пикап регистриран като 1+1 места. След внос и плащане на мито бих искал да го регистрирам като 4+1. Разполагам с оригиналните седалки и колани за модела предадени от дилърството продало автомобила. Възможно ли е и каква е процедурата и съответно ценат?
  Благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Йордан
   Ще трябва първо да претеглим превозното средство, за да видим дали има достатъчно полезен товар за още пътници. Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30 и преди 16:00 с автомобила и монтирани седалки и обезопасителни колани и нашите колеги ще ви обърнат нужното внимание. Цената към момента-(14.12.2020) е 252.00лв. с ДДС.

   Reply
 142. Петру Тутунджиу says:

  Здрвейте.
  Аскам да си монтирам преден ролбар и стъпенки на Джип Командер.
  Каква е процедурата по узаконяване.
  Предварително благодаря

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петру
   Няма процедура по озаконяване на подобни елементи по автомобилите.

   Reply
 143. Адриян Георгиев says:

  Здравейте, бихте ли ми показали наредбата която забранява изменението на ППС с двигател с вътрешно горене в електрическо ППС. Знам, че наименованието е наредба 10 от правилника за преустройство на автомобилите. Благодаря.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Адриян
   Няма нормативен документ “забраняващ” това изменение. Има изисквания за електромагнитна съвместимост (по правило 10), според които преустроеното ППС, трябва да влиза в нормите за въпросната съвместимост. В България все още няма действаща камера за измерване на електромагнитна съвместимост на ППС.

   Reply
 144. НИКОЛАЙ НАНЧЕВ says:

  Здравейте,
  Искам да Ви попитам има ли възможност ППС да е регистрирано като два типа специално превозно стедство. Кемпер и автомобил за превоз на инвалиди. Идеята е, че искам да купя Мерцедес Спринтер 8+1 “специален за инвалиди” с рампа за колички. Подът на буса има лайсни, на които се закрепват седалки в различна конфигурация. Искам на същия принцип на закрепване да си изработя модули за легло и кухненски шкаф, които да закрепвам към пода със същия тип щифт като седалките. Така бусът ще е в конфигурация “кемпер” през два месеца от годината и в конфигурация с “8+1” през останалото време. Въпросът е как е правилно да е регистриран буса, така че да може да се пътува в България и чужбина без да има проблеми с властите. На практика в единият случай буса ще е 8+1, а в другия 2+2 седящи места.
  Моля, посъветвайте ме има ли вариант законно да регистрирам буса, така, че да е спазен закона и изискванията на разпоредбите.
  Благодаря предварително!

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай
   Може да се регистрира само като един вид превозно средство – Специален за превоз на лица в инвалидни колички или Специален автомобил-къмпинг. Едно превозно средство може да има само един код на каросерията: SH – превозно средство за инвалидни колички или SA – къмпинг. Изискванията за къмпинг автомобил са отбелязани в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 145. Стефан says:

  Възможно ли е на шеста генерация Хонда Сивик купе да се узакони двигател с код D14A4 от шеста генерация Хонда Сивик хечбек ? Двигателят има всички нужни документи.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан
   Заповядайте при нас всеки работен ден от 8:30 до 16:30 с документите на автомобила и тези на двигателя и нашите колеги ще Ви дадат най-точната информация.

   Reply
 146. Марин Христов says:

  Притежавам автомобил Сузуки Игнис 1.5 .Повреди ми се двигателя и закупих друг със същите параметри (1,5 и 99 к.с.) но собственика на моргата от която го закупих се разболя и почина и не успя да ми издаде документи за двигателя.Мога ли да го монтирам на автомобила и какво е нужно да го узаконя?

  Reply
 147. Горан says:

  Здравейте.
  Притежавам Форд Мондео, седан 4+1 места /1997 г./, който в момента е с прекратена регистрация, защото не се използва, като автомобила се съхранява в частен имот. Съгласно законовите изисквания възможна ли е промяна в конструкцията на този автомобил от седан 4+1 места на пикап 1+1 места и съответно нова регистрация като пикап?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Росен
   Изискванията за промяна на категорията на МПС от М1 в N1 са отбелязани в наредба Н-3 на МТИТС. Най-общо: Отелено пътническо от товарно постранство с преграда или решетка с размери на отворите не по-голяма от 50х50мм, защитени странични прозорци с преграда или решетка.

   Reply
 148. Марин Иванов says:

  Здравейте екип!
  Закупих мерцедес Спринтер416 от гр. Враца, с регистрация без номер на двигател, минах нотариус и отидох да го регистрам в Стара Загора, но се оказа че двигателя има номер и по номер на рама излиза че е 413 трябва ли да минавам технотест?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин
   Ще ни е нужно да видим първо документите с които разполагате, за да Ви отговорим. Работим в София всеки работен ден от 08:30 до 16:00 с клиенти, ако нямате възможност да дойдете до София, до края на годината ще сме качили графикът ни за посещения в страната в сайта ни.

   Reply
 149. Денис says:

  Здравейте имам горф 4 с двигател 2.0 бензин но двигателя блокира и не си струва ремонта бих искал да го заменя с друг 1.8 турбо който серийно се монтира на този автомобил какво трябва да направя

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Денис
   Ако заводски се монтира такъв двигател, няма проблем да извършите изменението в конструкцията. Проверете дали екологичната категория не е по-ниска от тази на предходния двигател. Нужни са Ви свидетелството за регистрация, документ за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на ППС от което го взимате (ако има такъв). Работим всеки работен от 08:30 до 16:00 в София.

   Reply
 150. Петьо Тинев says:

  Здравейте,
  Имам пътнически микробус Мерцедес “Спринтер” 315 CDI,
  който не е регистриран в България, но при вноса е минал през Вас,
  за да бъде пререгистриран от 12 местен на 8+1 места. Въпросът ми е,
  мога ли да сменя предназначението на този микробус в 2-местен или
  4-местен “кемпер”, и къде мога да намеря информация на какви условия
  трябва да отговаря превозното средство за тази категория?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петьо
   Изискванията за този вид изменение в конструкцията са описани в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Reply
 151. Д.Иванов says:

  M1 към N1
  Renault Laguna II (2001–2007) комби
  НАРЕДБА № Н-3 е четиво което не ми се захваща да разучавам, не съм и запознат модела има ли хомологация n1. Точно за това се допитвам до Вас. Основната цел е по ниското облагане от МДТ двигател 152 kW. Разполагате с база данни, моля за отговор
  тази промяна на категория възможна ли е?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте
   Възможна е ако автомобилът е 1+1 места и товарното пространство е отделено с мрежа от пътническото, както и страничните прозорци на товарното пространство да са защитени с мрежа.

   Reply
 152. Митко says:

  Здравейте. Купих си мерцедес спринтер 316 ще можели да го направя автобус 19 местен какви са изискванията?

  Reply
 153. Тодор says:

  Колата е вектра ц двигател 2.2 /125 коня/ дизел поради блокиране на двигателя ще се заменя с друг но със същите параметри. Въпроса ми е трябва ли да се минава техно тест и възможна ли е безпроблемно озаконявана на новия двигател( при наличието на документи за двигателя)

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор. Ако новият двигател със същия код като предходния, не е необходимо да минавате по процедура за изменение в конструкцията.

   Reply
 154. Стефан says:

  Здравейте,

  Имам Opel Corsa A GSi с двигател E16SE 101 к.с. (Euro 0) и закупен с договор C20XE (150 к.с. – оригинално не е монтиран на това купе). В много други държави – Франция, Англия, Германия, Испания тези коли ги узаконяват с този мотор. Може ли това да се направи и при вас ? При подмяната на мотора ще бъдат използвани предните спирачки от донора, ще бъдат сложени и разпънки с TUV сертификат за този автомобил, за да може да е годен за движение по пътищата. Общо взето ще следвам изискванията както са в Германия.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан. След като този двигател не се монтира серийно на това купе, такава промяна в конструкцията не е допустима.

   Reply
 155. Димитър Събев says:

  Здравейте, имам автомобил Тойота Корола Версо 2005г, регистриран е като 4+1, искам да го пререгистрирам като 6+1. Имам оригинални допълнителни седалки, както и коланите към тях. Фабрично автомобилът има място къде да се монтират те както и корите с място за коланите. Интересува ме каква е процедурата?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър. След като фабрично автомобилът е произведен за 6+1 места, монтирайте седалките с коланите на предвидените места за монтаж и заповядайте всеки работен ден в базата ни в София, с автомобила и документите. Ако всичко е наред с монтажа и комплектовката, се издава протокол за изменение в конструкцията, който се входира в ИААА от собственика на ППС. От там ще ви издадат удостоверение за промяна в конструкцията, с което ще можете да пререгистрирате автомобила в КАТ.

   Reply
 156. соня узунова says:

  Здравейте, възможно ли е да бъде извършена промяна на автобус Пежо Боксер2.2 Д от 11+1 на 8+1 места, след което същия да се управлява от шофьор с категория В.
  С уважение, Соня Узунова

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Соня. Можете да извършите тази промяна в конструкцията, стига седалките да са за категория М1 лек автомобил, оригинални за модела, окомплектовани с обезопасителни колани и да са монтирани на предвидените за целта места.

   Reply
 157. Христо says:

  Здравейте!Искам да попитам ако монтирам допълнителен универсален филтър на фирмата HJS(City filter) на джип с еврокатегория 3,мога ли да получа нова еврокатегория,отговаряща на новите,реални показания,с която да пререгистрирам колата?За да не пускам отделен въпрос,понеже моя джип го има и Евро3 и Евро4,ако тръбата с катализаторите с такива за Евро4 модела,същата пререгистрация възможна ли е?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. Екологичната категория е заложена при производството на автомобила и не може да бъде променяна.

   Reply
 158. Мирчо says:

  Здравейте имам бмв е36 искам да сменя двигатела от 1.8 ис да мина на 2.8 какви документи са нужни за да мина технотеста?
  Благодаря ви.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мирчо. Заповядайте с документите на автомобила и тези на автомобила, от който взимате двигателя, в базата ни в София всеки работен ден и колегите ще ви отговорят на въпроса.

   Reply
   • Илиян says:

    Здравейте! Имам BMW E36 с двигател М52b20 и искам да го сменя с M52b25, новия двигател има документи. Ще трябва ли да минавам технотест или просто ще трябва да променим талона и да впишем номера на новия двигател?

    Reply
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Илиян. Заповядайте при нас с документите на автомобила и тези на двигателя, за да могат колегите да ви отговорят най-точно.

     Reply
 159. Илия says:

  Здраввйте, искам да попитам, ръчно направена триколка с заводски преден мост от vw поло закупен от автоморга и мотор Suzuki RF, който е с регистрация, подлежи Ли на Технотест за промяна от двуколесно на триколесно, превозно средство за да може да се движи по пътната мрежа легално? Понеже знам, че има такива регистрирани в България. И ако да каква е процедурата и какво трябва да направя за да я узаконя. Благодаря, поздрави.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Илия. За да получите отговор, отрапвете въпросното запитване към Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация.

   Reply
 160. Мартин Паймаков says:

  Здравейте! Имам бус ивеко 35-8 с двигател 2.5 д.80к.с. но блокира и искам да го сменя с друг,който е 2.8 т.д. 100к.с. Какви документи ще ми трябват освен фактура от автоморгата и колко ще струва?

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мартин. Талонът на автомобила, фактурата от автоморгата. Цената за момента при нас е 294.00 лв. с ДДС.

   Reply
 161. Теодор says:

  Здравейте, имам джип пикап със изгнило шаси. Интересуваме какви документи са необходими и каква е процедурата след подмяната на шасито да се узакони.

  Reply
 162. Митко says:

  Здравейте. Имам ланд ровър фрийлендър 1999год на който му се счупи мотора, намерих от морга друг мотор същият от същата кола но моята е 10 месец 1999год а този от моргата е 2 месец пак 1999год. Може ли този мотор да бъде регистриран в КАТ и какви са необходимите документи.

  Reply
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко. Ако типа на мотора е различен, ще са ви нужни документи за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на ПС.

   Reply