4. Проверки и/или изпитвания при одобряване типа на ново ППС, компоненти, отделни технически възли

70 Отговора
 1. Гавраил says:

  Здравейте. Имам направено ремарке самоделно за мотори, което бих искал да регистрирам и узаконя с обща маса до 750кг. Дали е възможно да премине през технотест и след евентуално удобрение да се регистрира?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Гавраил.
   Ремаркета се регистрират в България, само ако са произведени от оторизирани производители на ремаркета.

   Отговор
 2. Данчо Данчев says:

  Здравейте имам бордови камион като по талон е 3590 кг смятам да го направя на пътна помощ ако след реконструкцията поставяне на платформа за пътна помощ е по лек от 3500 ще може ли да мине в категория N 1

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здрваейте, Данчо.
   Допустима максимална маса и собствена маса нямат отношение помежду си.

   Отговор
   • Краси says:

    Здравей те закупих от Испания ремърке със максимална дапостима маса 1т.оборудвано с инерционна спирачка имам технически преглед наравен преди седмица застраховка,ипански документ за технотест и регистрационен номер но загубих талона как мога да го регистрирам в България благодара предварително

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Краси.
     За въпроси свързани с регистрация на ПС Ви препоръчваме да се обърнете към органа по регистрация – КАТ.

     Отговор
 3. Димитър says:

  Възнамерявам да закупя каравана от Англия какво трябва да се направи за да мине техно тест

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър.
   Ако ПС отговаря на изискванията за индивидуално одобряване на ПС регистрирано в държава извън ЕС, се издава протокол за индивидуално одобряване, който е необходимо да се входира от собственика в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация откъдето ще получите удостоверение, с което се ходи в КАТ за регистрация. Заповядайте с ПС, свидетелството за регистрация и митническата декларация, всеки работен ден между 08:30 и 16:30 в базата ни в София и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 4. Живка Митева says:

  Добър ден! Искам да попитам:
  Ивеко 50С15, което е било хладилен фургон в Испания, но фургонът е продаден,
  имали възможност да се регистрира като специален автомобил N1 / платформа с общо тегло около 2100кг. /?
  Очаквам с нетърпение вашия отговор.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Живка.
   Товарните автомобили с платформа не се водят специални превозни средства, освен ако не е за превоз на превозни средства.

   Отговор
 5. Дарина Делийска says:

  Здравейте!Извършвате ли преустройство на лек автомобил за лице с увреждане на долен десен крайник!Ако извършвате такава услуга какви документи са необходими,каква ще е цената и срока за извършването й.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Дарина.
   Ние можем да прегледаме и одобрим направеното изменение ако отговаря на изискванията. На посочения от Вас имейл ще изпратя контакти на фирма занимаваща се с този тип преустройства. Като документи за при нас, след като направите преустройството, са необходими свидетелство за регистрация част 1 и протокол на ТОЛЕК. Цената при нас за протокола, към момента, е 60.00лв. с ДДС.

   Отговор
 6. Светослав Янев says:

  Здравейте, имам фабрично шаси от двуосна каравана с регистрация и документи. Възможно ли е да се промени предзнадначението, и от каравана да се пререгистрира на колесар за лодка?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Светослав.
   Има как да смените предназначението на ремаркето. Направете го и заповядайте всеки работен ден в базата ни в София, за да го прегледат колегите и ако всичко е изпълнено според изискванията, да Ви издадат протокол за промяна в предназначението.

   Отговор
 7. Димитър Янчев says:

  Здравейте,чисто ново българско ремарке тип „Тутраканско“ купувано чисто ново с фактура и документ за качество – типово одобрение и табелка с номер,никога не е било регистрирано.Трябва ли да минава технотест,защото най-отдолу на сертификата пише : Настоящият документ да се запази и представи пред ф „Технотест“ – София. При узаконяване на ремаркето.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър.
   Пратете на електронната ни поща въпросния документ, за да го разгледаме с колегите и да Ви отговорим най-точно.

   Отговор
 8. Дмитрий says:

  Здравейте, кола Skoda Fabia, издание 2012 г., евро 5, страна на регистрация – Русия. Възможно ли е да се получи одобрение от Технотест за внос? Благодаря

  Отговор
 9. Малин Попов says:

  Добър вечер, имам проблем с смяната на голямия талон, закупих Фолксваген Транспортер 8+1 синхро по талон е регистриран 1998 год. В гр. СОФИЯ на задните седалки фабрично няма колани, проблема е че немога да сменя талоните в момент, ако реша да го направя товарен какво трябва да направя. Искрено се надявам на компетентен отговор, защото вече изпуснах едно месечния срок за смяна на талоните ..

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Малин.
   Изискванията за промяна в конструкцията на регистрирано ПС са описани в Наредба Н-3 на МТИТС. Ако имате възможност заповядайте всеки работен ден в базата ни в София и нашите колеги ще Ви дадат необходимата информация след като прегледат превозното средство.

   Отговор
 10. Тодор Цветанов says:

  Здравейте.
  Имам въпрос относно регистрация на ремърке направено от задница на кола.
  Какви са изискванията и какъв е редът на действие за регистрация?
  И колко пари ще струва технотестът .

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Нови ремаркета се регистрират, само ако са произведение от оторизирани производители на ремаркета.

   Отговор
 11. Николай says:

  Здравейте, интересувам се възможно ли да се регистрира ремарке направено от половин(срязан) автомобил? Ако има някаква възможност има ли телефонен номер на който да ми бъдат обяснени подробности?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай.
   Ако ремаркето е произведено от фирма, която има правото да произвежда ремаркета, не би следвало да имате проблем с регистрацията. Самоделни ремаркета не се регистрират.

   Отговор
 12. Генов says:

  Здравейте,
  в кои нормативни актове мога да прочета какви са изискванията за пререгистрация на преработен товарен бус N2 в кемпер M1

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Генов.
   В наредба Н-3 на МТИТС са описани изискванията за промяна в конструкцията на регистрирани ПС.

   Отговор
 13. Тодорка Маркова says:

  Здравейте, имам проблем с документите на автомобила. По документи се води дизел,а всъщност е бензин. Номера на купето и двигателя са единични. Продадохме колата и сега новият собственик не може да я прехвърли на негово име . Благодаря ви предварително за отговора.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодорка.
   Корекции по свидетелството за регистрация могат да бъдат извършвани. Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще прегледат документа и ще Ви дадат нужната информация.

   Отговор
 14. Иван Иванов says:

  Здравейте внесох от Англия БМВ кабрио с десен волан, искам да сменя дирекцията като за целта ще ползвам всички части от моето което съм бракувал в частен имот. Възможно ли е като го направя да го докарам при Вас и да платя съответната такса и после в КАТ? Също искам да попитам колко е таксата и има ли други процедури? Благодаря много! Хубав ден!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейе, Иван.
   Ще е нужно да смените освен дирекцията и фаровете, чистачките, огледалата за задно виждане както и усилените за мъгла отзад. Ако всичко е подменено с компоненти подходящи за дясно движение, се издава протокол за изменение в конструкцията, който трябва да бъде входиран, от собственика или опълномощено лице, в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация. От там ще Ви издадат удостоверение за изменение в конструкцията с което ще можете да регистрирате ПС в КАТ. Цената на протокола при нас, към момента е 360.00лв. с ДДС.

   Отговор
 15. Илиян says:

  Здравейте, намерил съм каравана(ремарке) за превозвате на коне обаче собственика казва, че няма документи за него. Ремаркето е фабрично произведено не е самоделка, но няма документи.
  Има ли възможност да се регистрира?
  Хубав ден!

  Отговор
 16. ГАЛИНА ТРАНС 2016 ЕООД says:

  ЗДРАВЕЙТЕ , ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗА КАМИОН 8 ТОНЕН БЕШЕ ФУРГОН, НАПРАВИХМЕ ГО ПЪТНА ПОМОЩ КАКВИ СА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ТЕХНОТЕСТ

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте.
   Заповядайте с ПС и докуентите, всеки работен ден, в базта ни в София след 8:30 и преди 16:30 и нашите колеги ще Ви дадат най-точната информация.

   Отговор
 17. Боян says:

  Здравейте искам да попитам възможна ли е регистрирането на завоцко ремарке произведено в гр. Тутракан.
  Купувано е чисто ново но е изгубена фактурата.
  Не е регистрирано никога тъй като е ползвано за мото фреза.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Боян.
   Нерегистрирани ремаркета се пускат в отчет с документ, наречен сертификат за съответствие издаден от производителя. Ако не разполагате с такъв, няма да можете да го регистрирате.

   Отговор
 18. Силвия Савова says:

  Здравейте,
  МПС с прекратена служебно регистрация,поради неспазване на двумесечния срок за смяна на талони трябва да мине технотест. Било е на лизинг и ползвателят е изпуснал срока. Той е с постоянен адрес Велико Търново,а автомобила се намира в Пловдив. Може ли да мине технотест в Пловдив или трябва да се закара във Велико Търново?
  Благодаря.

  Отговор
 19. Тодорова says:

  Здравейте,купих си ремарке без технически промени по него,но и без документи.Въпросът ми е-как мога да го регистрирам.

  Отговор
 20. Николай says:

  Здравейте, имам следния въпрос. Върху ремарке (платформа) за автомобил, може ли да се направи мобилна къща, която да мине регистрация в КАТ? Ако може какви са изискванията? Благодаря.

  Отговор
 21. Якуб says:

  Здравеите
  Искам да регистрирам ремарке до 750кг в България едноосно с талони от Германия или да речем Дания трябва ли да мина Техно тест или директно в кат за регистрация с талона на ремаркето и евентуално писмен договор от продавача

  Отговор
 22. Веин Харизанов says:

  Здравейте, искам да попитам какъв е реда за регистриране на мотоциклет- самоделка (50 или 125 кубика)?
  Възможно ли е такъв тип МПС да премине през технотест, на какви изисквания следва да отговаря и къде точно са описани те?
  Написано по-простичко искам да закупя готов сглобен чопър, по- немощен, самоделка за из града. 🙂
  Поздрави!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Веин.
   Най-точната информация за типово одобрение на ново превозно средство могат да Ви дадат от компетентния ни орган – Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация. Ще Ви изискат изпитвания на всички компоненти по превозното средство от изпитвателни лаборатории каквато имаме и ние в „ТЕХНОТЕСТ“АД.

   Отговор
 23. Димитрина says:

  Здравейте. Интересувам се дали при Вас е възможно да се направи справка за мощността на двигателя. Притежавам рено клио, 2003, бензин, 1.4 от 5 години. ЗА тези години плащам данък между 160 – 190 лв/ година и всеки път хората от сервиза ми обясняват, че не може да съм с такава мощност на двигателя и най – вероятно е объркан талона. Вие може ли издадете документ, че автомобила е с такава и такава мощност?
  Благодаря Ви предварително,
  Димитрина

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитрина.
   Данъкът може и да е висок заради невписана екологична категория в свидетелството за регистрация. За мощността на автомобила можете да отидете до представителство на Рено, по номер на рама, да Ви издадат сертификат за съответствие, в който да е описана мощността на двигателя.

   Отговор
 24. Пламен says:

  Здравейте.
  Възнамерявам да закупя самоделен колесар и пчеларски платформи, към него.
  Изработката е много добра и стабилна.
  Ходовата част е от автомобил Фиат (до колкото бях информиран).
  Всичко е чисто ново (пружини, тампони, акортисьори, греди и профили…..)
  Ще може ли да се допусне до Технотест и евентуално, да се регистрира, след това в КАТ или в КТИ??!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пламен.
   Към момента, ремаркета и колесари, могат да се допуснат до движение по пътищата, само ако са произведени от оторизиран производител на такива.

   Отговор
 25. Костадин says:

  Здравейте!
  Интересувам се дали е възможно да се направи хомолологация на мотор за мотокрос
  след добавяне на светлени, фар и всички други необходими системи с цел регистрация.
  Поздрави!

  Отговор
 26. Георги says:

  Здравейте,имам намерение от товарен микробус да си направя кемпер без да изменям външен вид а само оборудване,при това положение трябва ли да се минава технотест и дали ще бъде регистрирано като кемпер.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   За промяна на предназначението на ПС, е необходим протокол за изменение в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме този вид услуга. Заповядайте при нас всеки работен ден от 8:30 до 16:00 и нашите колеги ще Ви обърнат необходимото внимание.

   Отговор
 27. Милен Антонов says:

  Здравейте, интересуваме имаме заводско ново ППС над 12т само на шаси, имаме и каросерия от друго ППС което е минало типово одобрение и е регистрирано. Какъв е редът за одобрение и регистриране на новото превозно средство, ако прехвърлим надстройката от другото ППС? Хубав ден!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Милен.
   Новото ППС трябва да разполага със сертификат за съответствие за ново ППС. Като прехвърлите каросерията, изискванията за монтаж рябва да са спазени, след това се минава процедура за Индивидуално Одобрение на ново доокомплектовано ПС. Ако всички изисквания са спазени се издава протокол за Индивидуално Одобрение на ново ППС, който се входира от собственика в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение за Индивидуално Одобрение на ново ППС, с което вече ще можете да регистрирате в КАТ ППС-то. Хубав ден!

   Отговор
 28. Петър Мулешков says:

  Здравейте
  Възможна ли е регистрация на ремарке от половин кола и какви са техническите изисквания ако е възможно.
  Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър.
   Възможна е ако ремаркето е произведено от оторизиран производител на ремаркета и е с одобрен тип.

   Отговор
 29. Милчев says:

  Здравейте,
  Възможно ли е законно изменение на каросерията на малолотражен джип сузуки саморай без промяни по носеща рама, спирачки и двг. Под изменение имам в предвид промяна на външния вид -подмяна на калници,преден капак ,врати ,азадни калници заден капак от друг автомобил

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Възможно е, но няма как да Ви отговорим за Вашия случай при положение, че не сме видели превозното средство. Заповядайте в базата ни в София с превозното средство от понеделник до петък след 8:30 и преди 16:00 и нашите колеги ще Ви отговорят на въпросите.

   Отговор
 30. Румен Георгиев says:

  Технотест АД Здравейте ! Имам следния въпрос към Вас . Правите ли посещения на адрес, за мнение по въпроса за самоделно изработени МПС. Или : Посещавате адрса казвате може или не може да се регистрира, и какви са подробностите ако може ?
  Благодаря ! Поздрави !

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Румен. За самоделно изработени ППС, процедурата за регистрация е много сложна и дълга. Отидете в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация да Ви обяснят какъв е целия ред за одобряване на нов вид ППС. Като техническа служба на България, ТЕХНОТЕСТ може да издаде протокол за одобрение според обхвата на акредитация.

   Отговор
 31. Митхат says:

  искам да попитам имам 8метрова платформа без документи,по точно сглобена на части,рамата е фабрична Българско производство,осите са АЛ КО,всичко си е фабрично нищо не съм преправял,казаха че ми трябват документи от тхнотест за да мога с тях да го регистрирам.
  какво трябва да направя и колко ще ми струва?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, ако платформата няма оригинална табела на производител, няма какво да се направи. Ако има такава, моля обадете се на тел. 02/9739182 за детайли за допълнителна информация. Хубав ден!

   Отговор
 32. Росен says:

  Здравейте,
  Щах да задам същият въпрос като колегата Кольо Каменов, но след като вече сте му отговорили, да попитам отново: Не е ли меко казано безумие да се игнорира цял един клас ППС-та и да се принуждават притежателите на самоделни такива да търсят незаконни начини за регистрация? Нали идеята на „техно тест“ е именно да се докаже годността на дадено ПС? Какво значи „не подлежат на регистрация“ ?!?? На всякъде по света ВСЯКО ППС поделжи на регистрация, стига да ОТГОВАРЯ на определени изисквания? По каква логика самоделно МПС може да се регистрира но самоделно ремарке по дефиниция не може да се регистрира?
  Моля за отговор от коя институция и по каква причина е наложена тази забрана?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Росен. Самоделни ППС, доколкото ни е известно, в Европа се регистрират само в Англия и Люксембург. Действащата нормативна уредба в България не позволява това, освен в случай, че сте регистриран производител и ППС е преминало изпитванията предвидени в Наредба-60 на МТ. Ако можем да ви бъдем полезни с нещо друго, моля не се колебайте да се свържете с нас.

   Отговор
 33. кольо kаменов says:

  Сам си направих туристическо ремарке. Спазил съм необходимите изисквания. Мога ли да го прекарам на технотест и ако мога, колко ще ми струва?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте и честито Възкресение! От близо 4 години самоделни ремаркетна не подлежат на регистрация и респективно няма как да минат през нас. Съжалявам, че няма как да Ви бъдем полезни. Успешна седмица!

   Отговор
 34. Антон Антонов says:

  Здравейте , изработил съм си саморъчно Мото Триколка с двигател на VW -Beetle 1.5 .Какви документи са нужни за минаване през Техно тест ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Антон. Няма как да ви отговорим без да се запознаем с всички детайли. Моля, обадете се на колегите на тел. 02/9739182. Всичко добро!

   Отговор

Задай въпрос

Можете да зададете въпроса си тук
_

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.