2. Изменения в конструкцията на регистрирани ППС (преустройства)

390 Отговора
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко.
   Цената при нас към момента е 204.00лв. с ДДС. Изискването, обаче, към този вид изменение в конструкцията е мотоциклетът да е произведен с кош.

   Отговор
 1. Дмитрий says:

  Здравейте, закупих SUV Hyundai IX35 ,който се е ползвал от фирма и е регистриран като N1,3+1 места.Мога ли да го пререгистрирам като лек, 4+1 места?Какви документи са необходими и какво би струвала тази операция? Автомобила е закупен от България.
  Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Дмитрий.
   Ако автомобилът е произведен като товарен няма как да го измените като пътнически. Ако е преустройван има как да го направите. Като документи, ще са Ви нужни Свидетелството за регистрация част 1 и ако има промяна на собственост – договорът за покупко-продажба.

   Отговор
 2. Евгени says:

  Здравейте,

  Имам желанието да преустроя бензинов мотоциклет в електрически, като сменя двигателят със сходен като мощност електрически такъв.
  Необходимо ли е да се тества за електромагнитна съвместимост, тъй като в Приложение №10 на Наредба 60, подобно тестване се изисква за ППС категории М и Н но не и за Л (може и да греша).
  Ако е нужно такова тестване, то се прави само на двигателя или на целия мотоциклет?

  Поздрави,
  Евгени

  Отговор
   • ТЕХНОТЕСТ АД
    ТЕХНОТЕСТ АД says:

    Здравейте, Иван.
    В сайта ни може да видите посещенията в страната в полето „ТЕХНОТЕСТ в страната“. За останалите въпроси можете да се обърнете с официално писмо към администрацията на дружеството ни.

    Отговор
 3. Симеон Тодоров says:

  Здравейте,
  при смяна на двигател на Опел Мерива 1.8 със същият двигател по код от Опел Зафира, има ли нужда да минавам техно тест или е нужно само да мина в КАТ за вписване на промяната?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Симеон.
   Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно се ходи директно в КАТ да впишат новопоставения двигател в свидетелството за регистрация.

   Отговор
 4. Александър Ангелов says:

  Здравейте, имам VW Passat 1.8t с код на двигателя AWT предстой ми смяна на двигателя с друг със същия код. Необходимо ли е да се минава технотест и КАТ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Александрър.
   Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията. Ще трябва да Ви го впишат само в талона.

   Отговор
 5. Венцислав Кръстев says:

  Здравейте, искам да си закупя товарен джип Nissan Terano,възможно ли е да се прехвърли като пътнически?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Венцислав.
   Ако не е произведен като товарен автомобил ще можете да го преправите в лек автомобил.

   Отговор
 6. Grigorov says:

  Здравейте
  Имам Опел Инсигния със сменен мотор двата мотора са идентични но със различни кодове стария е а20dtj новия е а20dtc , единствено има разлика в kw заради разлика в електроника и софтуер като новия мотор е 81 kw при 96 kw на стария но еднакви евронорми,при това положение трябва ли да се минава техно тест или КАТ може да впишат директно новия двигател в талона

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Григоров.
   Щом има промяна в данните в свидетелството за регисрация, ще трябва да се мине през процедура за промяна в конструкцията на регистрирано превозно средство.

   Отговор
   • Grigorov says:

    Да разбирам че трябва да минавам технотест при вас за сменен двигател и цена от 294 лв така ли .И ако да след това какво друго е необходимо и какви документи са нужни за минаването на технотест

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Григоров.
     При промяна в конструкцията на регистрирано пътно превозно средство е необходимо да отидете в някоя от техническите служби на България, за да Ви се издаде протокол. Този протокол се входира от собственика или от опълномощено лице в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще Ви издадат удостоверение за промяна в конструкцията, с което можете да отидете в КАТ за пререгистрация.

     Отговор
 7. Николай says:

  Здравейте искам да попитам какъв е реда самосвал до 12 тона по талон N2.На табелата пише допустима максимална маса 11990.Първа ос 4400 а на втора 7600.Но по талон не е така.Въпроса ми е може ли да се направи да вози повече тонаж.Камиона е среден и е с много яко шаси и окачване.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай.
   Заповядайте всеки работен ден в базата ни в София, в работно време, с превозното средство и свидетелството за регистрация и нашите колеги ще Ви дадат нужната информация.

   Отговор
 8. Пламен Стоянов says:

  Здравейте,
  Закупих vw transporter T5 според мен е бил пътнически с прозорци и две плъзгащи врати, но е регистриран с 2+1 места. Какво трябва да направя за да го регистрирам пак 7+1 ? Имам седалки от Мерцедес спринтер, мога ли да ползвам тях или трябва да търся оригинални?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пламен.
   Ако има предвидени от производителя места за монтаж, можете да монтирате задължително оригинални седалки от одобрен тип и да го регистрирате с желания брой места.

   Отговор
   • Пламен Стоянов says:

    Здравейте, от отговора ви не разбрах, трябва ли когато са оригиналните седалки, пак да се минава през технотест след като първата регистрация в КАТ е 2+1 а искам да е 7+1?

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Пламен.
     Всяка промяна в свидетелството за регистрация, освен цвета на ПС и смяната на двигател от същия тип, се води изменение в конструкцията. Във вашия случай пак ще Ви се наложи да минете през процедура по изменение в конструкцията на регистрирано ПС.

     Отговор
 9. Станимир Тодоров says:

  Здравейте !
  Интересува ме какви са стъпките за озаконяване на замяната на мотор D16y7(1600 кубика 125 к.с.) с B16A2(1600 кубика 160к.с.) на Хонда CRX Del Sol.
  Двигателя е взет от същият модел кола, сменени са спирачките с оригинално по-големи и са заменени всички нужни оригинални части(носачи,кутия, различни държачи, гърнета и т.н.) с такива от 160к.с. версията на автомобила. Благодаря Предварително !

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станимир.
   Изпратете ни документите на автомобила и двигателя на електронната ни поща, с мобилен телефон за обратна връзка и нашите колеги ще Ви дадат нужната информация.

   Отговор
 10. Христо Христов says:

  Здравейте, обмислям да закупя ремарке или платформа до 2,700 кг. и с алуминиева конструкция и олекотена ламарина да се преработи на мобилно заведение. Ще може ли да се регистрира и какви документи ще ми трябват? Благодаря ви предварително!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо.
   Подобен тип ремарке може да бъде изработено само от оторизиран производител на ремаркета.

   Отговор
   • Христо Христов says:

    Благодаря Ви за информацията!
    При преработка на кемпер или бус с леко изменение на товарната част /търговската/, като отвори за продаване, по заоблени ъгли, промяна във височината и остъкляване ще може ли да се регистрира? Какви документи ще се ми нужни за тех.теста? Благодаря ви предварително!
    Хубав ден Ви желая!

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Христо.
     Тези изменения не се водят изменения в конструкцията, съответно няма за какво да ходите в техническа служба.

     Отговор
 11. Ангел says:

  Здравейте, искам да закупя автобус с цел промяна в кемпер. Интересува ме с каква категория на книжката ще трябва да се кара след промяната и дали има някакви трудности при регистрацията? Благодаря!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Така няма как да Ви отговорим. Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден и нашите колеги ще Ви дадат необходимата информация.

   Отговор
 12. Теодора Радева says:

  Здравейте,
  искам да купя Форд Транзит със сменян двигател, от дизел на бензин, за който има направен технотест през 2015г.
  Важи ли протокола от технотеста за изготвяне на нов талон?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Теодора.
   Протоколите от изпитвания нямат срок. Ще Ви е нужно, обаче, удостоверение за промяна в конструкцията от Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, което се издава на базата на протокола от изпитването.

   Отговор
 13. Слави says:

  Здравейте, закупих бордови бус мерцедес производство 1997 година от една фирма. Ще го регистрирам на физическо лице, за лично ползване. Регистриран е N2 , над 3.5t. Може ли, чрез преминаване на технотест, да се промени регистрацията на N1, до 3,5 t.

  Отговор
 14. Тодоров says:

  Здравейте.Искам да купя автомобил със сменен двигател(сложен е същият,същият код и тн) само че без никакви документи.Съответно какво ще ми потрябва за да мина КАТ.

  Отговор
 15. Ивайло says:

  Здравейте.Искам да попитам възможно ли е, и какво се изисква за преминаването от дизелов двигател 1.9 турбо дизел към бензинов 1.8Т колата е Фолксваген Кади 2000г. Ще се използва двигател от Ауди А3.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ивайло.
   Изискванията са да не се монтира двигател с по-ниска екологична категория, да не се променят местата за монтаж към автомобила (да се използват предвидените за целта места от производителя) и да не е с по-голяма мощност от предходния.

   Отговор
 16. Иван Колев says:

  Здравейте , купих си линейка WV Транспортер желая да я преустроя в кънпинг автомобил с какво трябва да бъде обурудвана вътре за да мога да мина Технотест.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС основните изисквания за къмпинг автомобил са:
   а) седалки и маса;
   б) място за спане, което може да бъде образувано от седалките;
   в) готварско оборудване;
   г) оборудване за съхранение на багаж;

   Отговор
 17. Красимир Григоров says:

  Здравейте!
  Притежавам БМВ 740ЛИ 2009 година.Имах проблем с двигателя и се наложи да го сменя.Закупих двигател с единтичен код на мотора N54B30A..Въпроса ми е следния..
  По талон закупеният двигател е от БМВ 335и 2006 година и е с мощност 225 kw,а моят е със мощност 240kw..Двигателите са единтични и с еднакъв код на двигателя N54B30A.Разликата от 15 kw между двете коли е в подобрената електроника на моята кола..Трябва ли да минавам на техно тест и ако е така,какво трябва да очаквам….кои киловати и коя еко категория ще се впишат в новият талон,при полужение,че моята кола е евро-5А ,а другата е евро-4??
  Благодаря ви предварително!!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно няма да има нужда да минавате през техническа служба за протокол за изменение в конструкцията. Смяната на двигател, обаче изисква новопоставеният двигател да е със същата или по-висока екологична категория от предходния.

   Отговор
   • Йордан М. says:

    Закупих кола със сменен двигател не отразен в талона. Нужен ли е технотест?
    Може ли и цена?

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Йордан.
     Смяната на двигател от други тип се води изменение в конструкцията. Ако новият двигател е от същия тип като предходния, в КАТ ще Ви впишат направо новия.

     Отговор
 18. Владимира says:

  Здравейте!

  Закупих бус Fiat Ducato (до 3,5 т), регистриран като N1.
  Искам да го преработя в кемпер.
  Промените, които на първо време, искам да направя са:
  – премахване на преградата между товарната част и пътническата кабина (бр. седалки 2+1)
  – поставяне на легло, шкафове, хладилник, газов котлон (съотвено газова бутилка)
  – термоизолация на товарната част
  – монтаж на соларни панели

  Въпросите, които имам са:
  – С гореописаните промени, мога ли да пререгистрирам буса в, съответния за кемпер, тип автомобил? Колко време трае процедурата по пререгистрация?
  – Ако впоследствие правя други промени (например монтиране на кухня) ще трябва ли да минавам нов технотест?

  Предварително благодаря!
  Приятен ден!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Владимира.
   Ще можете да го регистрирате като М1 специален автомобил тип къмпинг. Ще трябва да махнете преградата задължително. При последващи промени в оборудването, няма да има нужда да минавате пак по процедура за промяна в конструкцията на регистрирано ПС. При нас ако всичко е наред по ПС, протоколът се издава в рамките на деня, зависи от броя клиенти преди вас. След това ще трябва да входирате нашия протокол в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където законовият срок за обработка на документи е до 10 работни дни. С техния документ се ходи в КАТ за пререгистрация.

   Отговор
 19. Иван says:

  Здравейте,бих искал да знам дали след монтиране на така наречение “rollcage“ (клетка направена от тръби която предпазва водача,когато автомобила се преобърне ) ще имам някакви проблеми с КАТ.
  Ако да как може да се узакони такъв вид подобрение в автомобила и дали изобщо е възможно

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Има изисквания за вътрешни изпъкнали части в ПС. Вашият случай обаче няма как да бъде узаконен.

   Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър.
   Зависи как е произведен. Ако на заводската табела е над 3,5т. може.

   Отговор
   • Димитър says:

    Благодаря. Искам да го направя специален по талон за да мога по новия закон да качвам коли. Може ли да ми кажете и какво трябва да пише на табелата. И ако си пише до 3.5 не може да се преправи така ли да го разбирам

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Димитър.
     На табелата (стикера) под номера на рамата ще видите четири позиций: най-горната Ви е допустима максимална маса на ПС, нея трябва да гледате. Ако пише 3500 така си остава, ако по талон е 3500 а по табела е повече ще можете да го промените.

     Отговор
 20. Александър Пишев says:

  Здравейте,
  става дума за замяна на двигател на Хонда CRX ||| Del Sol от в момента монтирания Д16 двигател (125 к.с. 1600 кубука) с по-мощтният – Б16А2 (160 к.с. 1600 кубика) от същития модел кола. Въпросът ми е : нужно ли е да се преминава през Технотест и какви са стъпките за узаконяването на двигателя/автомобила в КАТ?
  Благодаря предварително !

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Александър.
   Щом има промяна в параметрите в свидетелството за регистрация, ще е нужно да се мине през техническа служба за протокол за изменение в конструкцията на регистрирано ПС.

   Отговор
 21. Илия Тянков says:

  Здравейте, искам да попитам как стоят нещата за смяна на двигател. Колата е Форд Фиеста 1986 1.1 50 коня и искам да и сменя мотора със 1.6 120 коня от Хонда Сивик 1994. Ще имам ли проблем в КАТ. Благодаря!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Илия.
   Законово няма как да регистрирате автомобила с подобно изменение в конструкцията.

   Отговор
 22. Веселин says:

  Здравейте,
  Притежавам товарен автомобил Тойота хайлъкс , който използвам за офроуд. На автомобила е монтирана лебедка и повдигане на предното окачване (подложка върху макверсона) 38мм. Необходимо ли е да се промени категорията от N1 на N1G и какво бихте ме посъветвали да направя?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Веселин.
   В България няма процедура по одобрение на променени габарити на ПС.

   Отговор
 23. Красимира says:

  Здравейте, имам бус форд транзит джъмбо, който е с двойнна гума. Има ли вариант да се смени с единична демек от С категория да стане В категория.

  Отговор
 24. Петър Петров says:

  Здравейте .
  Смених двигателя на колата със същите куб. Kw . година няма никаква промяна всичко е едно към едно с моят талон .
  Двигателя го закупих от физическо лице , чието е бракувало автомобила си . При рег. в Кат – РУСЕ представих договор + талон от бракуваният автомобил и ме върнаха , защото двигателя неотговарял на стария мотор , а той е едно към едно дори са в една година . месец kw . всичко е едно към едно ….
  Върнаха ме , защото погледнаха старият талон на мотора . който вече го издадох пишело WRUA 3242343232 . A НА НОВИЯ WRUB 312412321
  И НЯМАЛО КАК ДА СЕ РЕГ. ЗАЩОТО НОМЕРАТА ТРЯБВАЛО ДА ПОЧВА . КАТО ТАЛОНА НА СТАРИЯ ДВИГАТЕЛ WRUA … това ,че нося талон и договор не играе роля с две думи . защото трябва да мина тест . Моля кажете ми какви са следните стъпки за да стане редовен този двигател , защото колата няма и 1000 лв

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС, смяната на двигател с такъв от друг тип, марка, модел и код се води изменение в конструкцията на ППС. Следователно, ще трябва да преминете по процедура за изменение в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга, цената към момента е 294.00лв. с ДДС. След издаване на протокола се ходи в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където имате такса от 100.00лв. С техния документ се ходи в КАТ, където ще имате такса за обработка на документи.

   Отговор
 25. Тодор says:

  Здравейте!Има ли възможност Запорожец 965 от 1966 да бъде преобразуван в кабриолет,и ако да трябва ли да се спазват някакви изисквания

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Фабрично рамата на кабриолетите е уякчена, съответно автомобил, който не е произведен като кабриолет няма как да бъде преустроен като такъв.

   Отговор
 26. Димитър says:

  Здравейте, Имам х5 е53 4.4 286 хп. колата беше спряна от движение за шофиране без сумпс.
  След това се появи проблем в цилиндровия блок.
  ще може ли да се регистрира новия блок в друго купе, което има фабрично вграждан същият двигател.
  и ще може ли новия блок да се регистрира във същата х5 е53?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър.
   Най-добре заповядайте през работно време, в базата ни в София, с документите за двигателя и превозното средство и нашите колеги ще Ви дадат най-точна информация.

   Отговор
 27. Иван Василев says:

  Ще си позволя да попитам още един спорен въпрос.
  В товарната част на буса, където са новите седалки, имаме вече сложен от лявата им страна специален кемперски прозорец.
  Не планирахме да има такъв и от дясната (на плъзгащата се врата), но някои хора твърдят, че било задължително. Задължително ли е наистина?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   От двете страни на всеки ред седалки трябва да има обезопасително стъкло от одобрен тип.

   Отговор
   • Иван Василев says:

    Много благодаря – прекрасни сте! Променяте изцяло представата за комуникация с подобни институции, благодаря!

    Отговор
 28. Иван Василев says:

  Здравейте,
  на финала сме на трансформиране на товарен бус Рено Мастер H3L2 в кемпер с две допълнителни седалки. Имаме сертификат за новите седалки, коланите и т.н. Но тъй като винаги има нещо да се довършва и дооправя, питането ми е всичко ли подлежи на проверка при вас или основно се проверява качеството и стабилността на новите седалки? Така например, ако сме планирали 2-3 шкафа над местата за спане, но още не са монтирани, мога ли да дойда така при вас, т.е. проблем ли ще е или всичко трябва да е на 100% завършено?
  И втори въпрос – колко време отнема самата процедура при вас?
  Прегледах подобни въпросни до тук, но не открих. Ако има такива, които не съм видял се извинявам предварително.
  Благодаря!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   При нас се идва, когато автомобилът е в готовност за пререгистрация. Всичко по ПС се снима и архивира, затова заповядайте, когато сте завършил изделието напълно. Самата процедура при нас в ТЕХНОТЕСТ отнема не повече от един час, според зависи от броя клиенти преди Вас. След това се ходи в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, където обработката на документите изисква повече време.

   Отговор
   • Иван Василев says:

    Ясно разбирам – добре, благодаря!
    Значи остана неясно единствено какво означава „повече време“ от ААА – седмица, две или повече?

    Отговор
 29. Георги Митев says:

  Здравейте, имам проблем с двигателя как стоят нещата с узаконаването, ако новия мотор е същата група същия обем но мощността е с 21к. с повече. Просто не откривам същия.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   Смяната на двигател с такъв от друг тип се води изменение в конструкцията на МПС. Убедете се, че новият двигател е от същата или от по-висока екологична категория от предходния преди да го монтирате. Недейте да заварявате по шасито на автомобила, за да монтирате новия двигател. Ако всичко е наред с монтажа и характеристиките на новия двигател, се издава протокол за промяна в конструкцията на регистрирано ПС. Този протокол се входира, от собственика или от опълномощено лице, в Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение за промяна в конструкцията на регистрирано ПС, с което се ходи в КАТ за регистрация. Цената на проткола, при нас в ТЕХНОТЕСТ, към момента е 294.00лв. с ДДС за леки автомобили.

   Отговор
 30. Юри says:

  Здравейте. Имам желанието да добавя конструктивно 2ри ред седалки и колани на Smart fortwo. До колкото разбрах трябва лицензирана фирма да направи промяната на конструкцията и да предостави документ, който да ви представим. Възможно ли е? Благодаря за информацията!

  http://shop.s-smart.com/images/rearseatbg3.jpg
  http://shop.s-smart.com/images/rearseatbg2.jpg

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Юри.
   Най-добре преди да започнете да правите каквото и да било по ПС, заповядайте с ПС и документите за него в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ше Ви дадат най-точната информация.

   Отговор
 31. Гошо says:

  Здравейте,

  Двигател евро 4, искам да сменя дигателя с 3.0 дизел евро 2, никакъв начин ли няма това да стане? Понеже видях, че трябва да е същия стандарт или по-висок 🙁

  Отговор
   • Димитър says:

    Здравейте, а ако колата се смени от дизел на бензин , това правило с Евро категорията пак ли важи ?Тъй като дизела е с по-висока Евро категорията спрямо бензин , за еднакви двигатели .

    Отговор
 32. Константин says:

  Здравейте,
  закупих си от София Франс Ауто бус Peugeot Boxer. Предишния собственик е купувал буса от там нов и е поръчал индивидуално обурудване. Три допълнителни седалки и 2 прозореца при седалките. Товарния отсек е отделен с твърда преграда от шперплат. По талон буса се води N1 товарен 5+1 места.

  Въпросът ми е, ако просто премахна преградата и сменя предната двойна седалка с единична, и монтирам легло и маса към седалките, ще мога ли да мина тест при вас и смяна на категорията в М – къмпинг автомобил?

  Отговор
   • Константин says:

    Благодарв за отговора.
    Ще има и други неща, но реших да изброя само основните. По-важно ми е да знам, ще трябва ли да минавам някаква процедура за седалките, при условие, че буса е вече регистриран с тях?

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Константин.
     Най-добре ще е да дойдете в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, с превозното средство и документите за него, за да могат колегите да ги погледнат и да Ви дадат най-точна информация.

     Отговор
 33. Белезирев says:

  Здравейте,
  Ако искам да си сменя двигателя на колата(опел астра, 1.4 бензин, 90к.с.) с електрически, същите конски сили, дали ще мога да премина през КАТ, за да узаконя преустройството на автомобила? Новият двигател изпълнява всички регулации и стандарти за електрически двигатели за леки автомоболи, както и си идва с документи и със сериен номер. Също, ако това е възможно, какъв вид тест трябва да се премине, за да е възможно узаконяването на подобно подобрение?
  Предварително благодаря.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Белезирев.
   Изделието, което искате да направите, трябва да отговаря на изискванията, описани в Правило 10, по отношение на електромагнитната съвместимост. Стенд за изпитване на електромагнитна съвместимост към момента в България няма.

   Отговор
   • Белезирев says:

    Още един въпрос, означава ли, че ако се намери държава, в която да се премине подобен стенд, след това в България изделието, ще може да се регистрира и да се експлоатира?
    Благодаря!

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Белезирев.
     Ако компетентният ни орган, в лицето на Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, го признае да.

     Отговор
 34. Мартин says:

  Здравейте имам ивеко до 3.500 кг което се води специален автомобил .Искам да му махна платформата и да му сложа самосвален кош . Какви документи са нужни да мина техно тест за да го пише в талона товарен и колко пари горе долу излиза ??? Благодаря .

  Отговор
   • Красимир says:

    Здравей те искам да попитам сега като мина Декра с едно камионче от товарно го правя Автовоз. Какво следва след Декра. Отивам в кат с документите от Декра само за смяна на талони. Защото някой ми казаха че трябва в дай да отида. Камиончето е Ивеко 3.5 на фирмата ми е регистриран само трябваше да го направя от товарно да бъде Автовоз.

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Красимир.
     Можете да пререгистрирате ПС в КАТ с удостоверение от Изпълнителната Агенция Автомобилна Администрация.

     Отговор
 35. Тодор Георгиев says:

  Здравейте! Поради повреда в цилиндровия блок ми се налага да го сменя с друг.
  Колата е Ауди а4 б7 1.9 tdi 116к.с. с код на мотора BRB
  Възможна ли е смяна с блок от VW Golf 4 1.9 tdi 150k.c. с код на мотора ARL като блоковете пасват без да се преправя абсолютно нищо ,всички други възли ще си останат оригинални и колата ще ми остане 116к.с.
  Какво ми е нужно?
  Благодаря! Поздрави

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Уверете се, че двигателят, който ще монтирате е със същата или по-висока екологична категория от предходния и дали фабрично се монтира двигател с такава мощност на купето, което ще използвате. Като мощност на двигателя, в свидетелството за регистрация, се записват данните на мотора а не мощността измерена с динамометричен стенд.

   Отговор
 36. Крис says:

  Здравейте, след ремап на 2.0 ТFSI от 200hp на 250hp трябва ли да се правят промени по документацията на автомобила ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Крис.
   В Наредба Н-3 на МТИТС е записано: „(1) Изменение в конструкцията на ППС е:
   1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в
   свидетелството му за регистрация или в конструктивни или технически характеристики на
   ППС, които са заложени от производителя по време на неговото производство или които
   са били одобрени по реда на наредбата;
   2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване. „

   Отговор
 37. MRok says:

  Здравейте!
  Разполагам с голф 2 1.6 карбуратор който е с прекратена регистрация ( на големия талон пише „Прекратена регистрация частен имот“) и искам да го регистрирам със вр 6 мотор който е 6 цилиндъра 2.8 дали бих имал проблем с минаването на технотест и регистрация в КАТ?

  Отговор
 38. Господин says:

  Здравейте, имам фолцсваген пасат б3 91-а година 1.6 дизел 80 кс. и искам да му направя пълна реставрация и да му сменя мотора със 2.8 бензин 174 кс. от същата марка, който го има фабрично заложен в същия модел купе. При замяна на всичко необходимо като окачване и спирачки и всичко необходимо ще мога ли да мина технотест и да мина регистрация в КАТ. Благодаря ви предварително.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Господин.
   Ако се извърши правилно промяната в конструкцията, не би следвало да има проблем с регистрацията.

   Отговор
 39. Красимир Стоянов says:

  Здравейте !
  Притежавам Мерцедес Спринтер 412 , 2.9 TDI , 2000 г. , 120 кс. Автомобилът е регистриран в България като ,,Специален автомобил , Автовоз,, категория N1 .
  Купуван е от Холандия и е оригинална Пътна Помощ , правена в Мерцедес .
  Въпросите ми са :
  1Как мога да вдигна категорията на N2 ?
  2.Какво трябва да се направи за да се вдигне товароносимоста му ?
  3.С колко кг допустим полезен товар ще се увеличи товароносимоста му ?
  4..Какви документи са нужни за това ?
  Автомобилът е отзад с двойни гуми .
  Има стикер от Мерцедес за Тегло – 2200 кг празен и 3500 кг обща допустима маса – полезен товар 1300 кг .

  Благодаря Ви предварително за изчерпателната информация !

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Ако на табелата на производителя е отбелязано, че допустимата максимална маса е 3500кг, няма как да промените категорията.

   Отговор
 40. Георги says:

  Здравейте, имам голф 4, 1.9 TDI 110 конски сили, желая да заменя настоящия двигател с абсолютно същия. Колата е регистрирана в Бургаска община, но се намира в сервиз в София. Какви са документалните стъпки, за да узаконя тази подмяна?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги.
   Ако двигателят е от същият тип, са Ви необходими единствено документи за придобиване на двигателя.

   Отговор
   • Йоана says:

    Здравейте,имам ауди а3 1.8т искам да сменя двигателя със абсолютно същия.Необходим ли е техно тест? И какво ми е необходимо да го узаконя?

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Йоана.
     Ако двигателят е от същия тип, се ходи с документите за придобиване директно в КАТ.

     Отговор
 41. Марин says:

  Здравейте, имам бус мерцедес до 3,5т който се води специален , какво е нужно за да бъде сменен статута на товарен . Буса е с пловдивски номера , при смяна на номерата би ли било възможно да отпадне това че е специален

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин.
   Промяната на предназначението на ПС се води изменение в конструкцията, следователно ще трябва да минете през техническа служба за протокол за промяна в конструкцията.

   Отговор
 42. Валери Цветков says:

  Здравейте,

  Мога ли да пре-регистрирам мотоциклет който фабрично е двуместен на едноместен?

  Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Валери.
   Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви отговорят най-точно на въпроса.

   Отговор
 43. Иван says:

  Здравейте, имам Алфа с двигател 1.6. Също имам и цяла кола с документи и двигател 2.5 V6. Единият двигател е категория Евро 3, а другият е Евро 1.Въпросът ми е дали е възможна смяната?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван.
   Относно екологичната категория – двигателят, който слагате, трябва да е със същата или по-висока екологична категория от предходния.

   Отговор
 44. Таня says:

  Здравейте!
  Искам да монтирам теглич втора ръка на Ауди Б4. Необходимо ли е да се узакони по някакъв начин и да се опише изрично в талона? Има ли някакви специфични изисквания за точен модел, монтаж и документация?
  Благодаря!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Таня.
   Тегличът трябва да е типово одобрен и автомобилът Ви трябва да има, на заводската табела, маса в състав.

   Отговор
 45. Кирил Боев says:

  Здравейте.Опел Мовано бус 3.5 т. с фургон и падащ борд. Искам да поставя няколко соларни панела на покрива, в неговите размери и да преправя вътре фургона с всичките необходими изисквания за продажба на сладолед,сокове,пакетирани храни. Как стои въпросът с цялото това начинание?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кирил.
   Няма нужда да минавате през техническа служба при такава промяна.

   Отговор
 46. Генов says:

  Какви документи са нужни за смяната на двигател от същата марка и модел, като от 1600 преминаваме към 2000 кубика. Заводско се вгражда 2000 кубика агрегат в това купе.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Генов.
   Свидетелство за регистрация и документи за придобиване на двигателя.

   Отговор
 47. Стоян Михалев says:

  Здравейте, интересува ме, може ли да подменя дизеловият ми двигател 3.0 /180 kw. с код 306DT на Land Rover Discovery със същият
  вид дизелов двигател, но взет от Peugeot 407 coupe 3.0 hdi /177kw. с код DT20C. Каква ще е цената за узаконяване на тази промяна в конструкцията?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стоян.
   Ако подмяната не изисква допълнително заваряване на елементи по шасито и екологичната категория е същата или по-висока от тази на предходния, няма проблем. Цената за смяна на двигател с такъв от друг тип към момента при нас в ТЕХНОТЕСТ е 294.00лв с ДДС.

   Отговор
 48. Христо П. says:

  Здравейте,
  Планирам да закупе бмв е36 с двигател m52b28tu от е46. По талон колата е с 1.8is. Собсветника има документ за покупко-продажба на новия двигател, скорости и спирачки са сменени. Ще мога ли да мина технотест за узаконяване на по-големия двигател и какви други документи за необходими да представя?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо.
   Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, с документите за двигателя и автомобила и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 49. Атанас Костадинов says:

  Здравейте,
  Имам кемпер фиат дукато 1.9 td. Бих искал да сменя двигателя с по-голям. Може ли да ми кажете какви документи ще са ми нужни за новия двигател преди да дойда при Вас в технитест?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Атанас.
   Документ за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на превозното средство.

   Отговор
 50. Адем says:

  Здравейте да попитам искам да монтирам 1.9 тд мотор от голф на сузуки самурай 1.0 бензин може ли да мине тест благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Адем.
   Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30, с документите на автомобила и двигателя и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 51. Petar shalamanov says:

  Автомобила мие де регистриран понеже са изпуснали сроковете за смяна на талоните тъи като колата е закупена от автокъща и от ходене по кат на сам на там стана ясно че не минавала преглед 3 години исе оказа че трябва да мине технотест кажете ми каква е цената за лек автомобил и кога идвате в благоевград

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър.
   Цената за възстановяване на регистрация при нас в ТЕХНОТЕСТ, за леки автомобили е 330.00лв. с ДДС. Графикът ни за посещения в страната можете да намерите в сайта ни.

   Отговор
 52. Борислав says:

  Здравейте,
  Обмислям възможността за „конвертиране“ на автобус с до двадесет и две места над 5 тона (категория М3) в кемпер с до 8 места. Разгледах наредба 60 и приложение 11 и имам следните въпроси:
  1. Възможна ли е такава конверсия (от М3 в М1) нормативно?
  2. Възможно ли е сам да извършва преустройството и след това да представя МПС-то при Вас?
  3. Следва ли да се проверяват всички изисквания които са в приложение 11 или само тези в частта на направените промени?
  4. Каква е стойността на услугата при Вас?
  5. Какъв е редът след издаването на протокол (евентуално) от Вас?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борислав.
   Възможно е тази промяна. Това, което ще прегледаме е вътрешното оборудване за къмпинг автомобил. Цената към момента при нас, в ТЕХНОТЕСТ, е 348.00лв с ДДС. Ако всичко отговаря на изискванията се издава протокол за промяна на предназначението на ПС, който трябва да бъде входиран от собственика в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение, с което се ходи в КАТ за пререгистрация.

   Отговор
 53. Борис says:

  Здравейте!

  Възможно ли е узаконванвто на Мерцедес 190е с двигател от по-ново поколение (м111)?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борис.
   Екологичната категория, на новия двигател, трябва да е същата като на предходния или по-висока.

   Отговор
 54. Андрей says:

  Здравейте.
  Имам питане форд транзит с 13 места по талон.мога ли да го регистрирам с 5 места.
  Да махна 8 седалки.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Андрей.
   Заповядайте с документите и превозното средство в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще извършат нужните проверки и изпитвания, за да Ви отговорят най-точно.

   Отговор
 55. Борислав Конакчиев says:

  Здравейте, притежавам мотоциклет, който по талони е 90 киловата, а всъшност е 34 киловата. Възможно ли е замерване на мошността и промяната ѝ в документите на мотоциклета.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борислав.
   Отидете до оторизиран представител на марката да Ви издадат сертификат за съответствие по номер на рама. След това заповядайте с мотициклета и документите в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 56. Денката says:

  Здравейте. Закупих си „малко“ джипче (Сузуки Витара) което е доста задигнато с оригинален лифт кит за модела и доста големи гуми…(33/12.5r15) покрити с метална пристройка към калниците .
  Та въпроса ми е възможно ли е това де се озакони? Благодаря.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Денката.
   Подобен вид промяна на външните размери на автомобил е недопустима.

   Отговор
 57. Светослав Станоев says:

  Здравейте, интересува ме какви са изискванията за да се узакони обръщането на дирекция от дясна на лява на лек автомобил и каква е процедурата и цената.
  Благодаря,

  Светослав

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Светослав.
   Освен да преместите волана, ще трябва да обърнете и чистачките, огледалата за виждане назад също трябва да са за лява дирекция, усилените за мъгла отзад, трябва да са от двете страни или само от ляво, както и фаровете да са за лява дирекция. След като оправите тези неща, заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 с автомобила и документите му и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Цената при нас към момента е 360.00лв. с ДДС за леки автомобили.

   Отговор
   • Светослав Станоев says:

    Ако автомобилът премине успешно Технотест, трябва ли да се минава отново в КАТ да се регистрира по някакъв начин обръщането на дирекцията? Или просто издавате някакъв вид сертификат?

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Светослав.
     При нас в ТЕХНОТЕСТ, ако всичко па автомобилът е наред, се издава протокол за изменение в конструкцията на регистрирано ППС. Този протокол трябва да бъде входиран в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, откъдето ще получите удостоверение за промяна в конструкцията на регистрирано ППС. С това удостоверение после се ходи в КАТ.

     Отговор
 58. Божидар says:

  Здравейте.Автомобила ми е pajero 1990 2.5 td искам да го променя от товарен 1+1 на лек автомобил.имам седалки отзад и колани.Моля дайте съвет какво трябва да направя . Благодаря предварително !!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Божидар.
   Ако седалките са оригинални за въпросната марка, заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30, с документите и автомобила и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Ако нямате възможност да дойдете до София, погледнете в секция „ТЕХНОТЕСТ в страната“, там ще намерите графика ни за посещения в страната.

   Отговор
 59. Милена says:

  Здравейте, искам да закупя Hyundai I30 (2014) , 1.4 Gaz,100 к.с.Колата е сгазов инжекцион по спецификация „N1“. Възможно ли е да бъде променена на М1 и къде мога да науча повече за изисквания, цени и др. Благодаря предвартително.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Милена.
   Извадете си от Hyundai сертификат за съответствие по номер на рама. В него ако пише, че автомобилът е произведен като товарен (N1), то той няма как да бъде преустроен в лек (M1). Ако и произведен като лек (M1), заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден след 8:30 в базата ни в София, с автомобила, документите и сертификатът от Hyundai и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 60. Angel says:

  Здравей те купих си товарен автовоз до 3500 кг и сега в кат отказват да го регистрират изискват ми фирма за да го регистрирам и да го направя специален по талон какви са изискванията при вас за да го впишете като специален и колко ще струва това

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Изискванията към превозното средство и надстройката можете да намерите на посочения от Вас имейл адрес. ППС предназначени за превоз на други ППС, трябва да бъдат собственост на юридическо лице. Протоколът за промяна на товарен автомобил в автомобил със специално предназначение, при нас в ТЕХНОТЕСТ, към момента е 426.00лв. с ДДС.

   Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Марин.
     Ако искате да промените предназначението на ППС в свидетелството за регистрация – да.

     Отговор
 61. Кирилов says:

  Здравейте!
  При смяна на двигател от малка кубатура към по-голяма, съответно окачване и спирачки и т.н., накрая при обработването на документите при узаконяване на агрегата и техническа изправност на автомобила, регистрационния номер променя ли се или може да остане същия?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здрвейте, Кирилов.
   За въпроси, относно регистрация на автомобил, се обърнете към колегите от КАТ.

   Отговор
 62. Ангел says:

  Здравейте имам djeep чероки по талон е с дизелов двигател който блокира искам да го сменя с бензинов който е и по мощен трябва ли да мина технотест

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел.
   Според Наредба Н-3 на МТИТС, смяната на двигател с такъв от друг тип, марка, модел и код, се води изменеие в конструкцията. Следователно, за да го регисртирате, ще трябва да минете през техническа служба за протокол за промяна в конструкцията на регистрирано ППС. Ние от фирма ТЕХНОТЕСТ предлагами този вид услуга.

   Отговор
 63. Калоян says:

  Здравейте,

  искам да закупя товарен бус Фиат Дукато 2+1 (N1), който да направя на Кемпер 3+1 (M1) (отпред да заменя двойната пасажерската седалка с единична и отзад да сложа двойна седалка зад шофьорската с прозорец до нея. Изчетох изискванията за кемпер в наредбите – легло, място за сядане и маса здраво фиксирани към конструкцията на превозното средство). Въпросът ми е по-скоро как стоят нещата ако бусът е произведен като товарен N1 (до колкото изчетох и във вашите коментари – трансформациите са възможно ако е произведен като пътнически и после е правен на товарен да се върне обратно в пътнически, но ако е произведен като товарен)? Ако намеря оригинална двойна седалка за Фиат Дукато с триточков колан (примерно от същия бус, но с десен волан – за да мога да взема двойната предна седалка) и от лицензирана фирма (примерно Трансформа – те мисля, че правят преустройства и подсилвания на конструкцията) ми поставят допълнителни профили по дъното на буса, към които да се захване за постоянно двойната седалка? Благодаря предварително.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Калоян.
   Допълнителните седалки трябва да се монтират от специализирана фирма за трансформации на автомобили, за което и да Ви издадат протокол за монтаж.

   Отговор
 64. Петьо Ангелов says:

  Здравейте!

  Имам Honda HR-V (1999), 106 коня, 2 врати.
  Може ли този автомобил да бъде регистриран като лекотоварен и какво трябва да се промени по конструкцията му?
  Поздрави!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петьо.
   Можете да я регистрирате като товарна (N1) само с 1+1 места и защитено товарно пространство.

   Отговор
 65. Симеон says:

  Здравейте, имам Мерцедес спринтер 312 1997г. По талон се води специален с три седалки е (едната е двойна) оригинална от спринтер ,но по талон се води 1+1 възможно ли е да се промени на 2+1 и каква е цената и процедурата?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Симеон.
   Ще трябва да дойдете до базата ни в София, всеки работен ден след 8:30, да проверим дали ще отговаря на изискванията за промяна в конструкцията.

   Отговор
 66. Тодор says:

  Здравейте, имам Нисан Терано 2 къса база води се М1 но е 1+1 има си фабрично място за поставяне на задни седалки поставил съм ги като отговарят за модела и годината но са различен цвят от предните ще мога ли да го регистрирам 4+1 колата е нов внос от Италия. Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Седалките трябва да са оригинални за модела, окомплектовани с триточкови обезопасителни колани и подглавници. Цветът не е от значение. Ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга. Заповядайте в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 67. Ганев says:

  Здравейте,
  На път съм да закупя ван, Ситроен С8, който в оригиналния талон от Германия е записан с 8 места.
  Последната седалка /тройка/ отзад липсва и не мога да намеря такава. Мога да намерия само 2 единични, като по този начин автомобила ще стане 7 местен.
  Захващането долу на пода е същото като на тройната седалка, която липсва, така че няма да се променя нищо друго.
  Нужно ли е да премина през Технотест и колко евентуално би ми струвало това, ако се налага?
  Благодаря ви!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ганев.
   Всяка промяна в свидетелсвото за регистрация, освен цвета и смяната на двигател от същия тип, се води изменение в конструкцията. Ние от ТЕХНОТЕСТ предлагаме тази услуга. Цената на проткола към днешна дата е 252.00лв. с ДДС. След получаване на протокола, ще трябва да го входирате в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, където ще трябва да заплатите още 100лв и такса на банката.

   Отговор
 68. Даниел says:

  Здравейте! Наложи ми се да подменя двигателя на Audi Q7 2008. Автомобила фабрично е с 3.0TDI 233к.с. код BUG, а аз го подменям с 3.0TDI 233к.с. но с код BMK. Необходим ли е технотест и ако да, какво е необходимо – имам фактура с подменените части по автомобила и талон на автомобила донор?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Даниел.
   Щом кодът на мотора е различен ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията. Заповядайте с автомобила и изброените от Вас документи, в базата ни в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 69. Красимир says:

  Здравейте, искам да попитам как да озаконя двигателя на колата си защото я купих със сменен двигател и ме върнаха от КАТ

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Ако сте я закупил от чужбина със сменен двигател, заповядайте при нас всеки работен ден след 8:30ч. и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание. Ако е сменян в България, най-добре потърсете човека сменил двигателя, за да Ви даде съответните документи за него. При получаване на документите, ако двигателят е от същия тип, като предходния, отивате директно в КАТ. Ако има разминаване ще трябва да минете през техническа служба за промяна в конструкцията на ППС.

   Отговор
 70. Елвира says:

  Здравейте, купих фиат Добло, който е регистриран 1+1,има ли начин да се пререгистрира като 4+1, има странични прозорци, ако може да ми кажете евентуално колко ще струва и колко време отнема?
  Благодаря предварително!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Елвира.
   Ще трябва да си намерите оригинални седалки за този модел, оборудвани с триточкови обезопасителни колани и подглавници. За прегледа и издаването на протокола, при нас, ще са Ви нужни не повече от час и половона, според зависи колко клиента има преди Вас. Цената на протокола при нас в ТЕХНОТЕСТ към момента е 318.00лв. с ДДС.

   Отговор
 71. Кирил says:

  Здравейте може ли да ми кажете какво е нужно за да регистрирам саморъчно бъги? Смисъл какви са условията за да мине технически преглед

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кирил.
   За типово одобрение на ПС можете да се обърнете към „Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация“.

   Отговор
 72. Костадинов says:

  Здравейте, имам товарен бус Фиат Дукато, който искам да преправя на кемпер. В момента се води 1+1 по регистрация, може ли да сложа втори ред седалка която е оборудвана с колани но е от Мерцедес Спринтер ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Костадинов.
   Ако има фабрично заложени захвати за седалки – да, можете. Ако не, ПС трябва да се дооборудва с такива от одобрен тип. Заповядайте с ПС и документите за него при нас в София, всеки работен ден след 8:30 и нашите колеги ще Ви дадат пълна информация.

   Отговор
 73. Даниел says:

  Здравейте, наскоро закупих БМВ 745i e65. Можете ли да ми кажете какви изменения трябва да му се направят за да мине успешно технотест и да се регистрира като товарно защото е 333 кс и за да се освободи от голям данък ? И дали тази пререгистрация е възможна въобще ? Ако ДА то как трябва да подготвя автомобила и какви документи да си набавя ?

  Отговор
 74. Тонислав says:

  Здравейте! Имам Мерцедес е клас с код на мотора 646961… на който му е сменен мотора с такъв от ц клас със код 646963…Може ли да бъде извършена пререгистрация, защото в кат ми отказаха заради различната шеста цифра, а ми казаха защото кодът един и същ-646. Имам документи за новия мотор.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тонислав.
   Заповядайте при нас в базата на ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден от 8:30 до 16:00 с документите и ПС и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 75. Тодоров says:

  Здравейте,
  Закупих бус Мерцедес Вито , по документи е 8+1. Но притежавам само 6 седалки. Какво е необходимо за да го пререгистрирам на 5+1 – само с един ред седалки отзад. за да мога да го ползвам за инструменти взадната част.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодоров.
   Възможно е да го регистрирате 5+1, само като товарен автомобил. За да стане товарен, ще трябва да защитите товарното пространство отпред (зад седалките) и страничните стъкла с преграда.

   Отговор
 76. Йордан says:

  Искам да закупя автомобил товарен с обща маса 3,5 т.на който е монтиран фургон. Искам да заменя фургона с каросерия . Какъе е реда .Имаме инструментален цех можем ли да проектираме и произведем каросерията.Автомобилът е ивеко 35 ц 15 .

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Йордан.
   Заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ веки работен ден, с документите на автомобила, и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 77. Живко says:

  Здравейте,
  Имам закупен в България Шкода Супърб 4+1, но се води N1 (товарен автомобил), какво е необходимо да направя за да го регистрирам като лек автомобил?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Живко.
   Проверете в представителството по номер на рама, дали е произведен като товарен. Ако не е, заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, с автомобила и документите и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 78. Красимир says:

  Здравейте имам BMW E39 528 2000г бензин с кубатура 2783кб тип на мотор 286S2 смених мотора с същия но от BMW E46 328 1999г бензин с кубатура в англииския талон 2783кб с тип на мотор 286S2 и от КАТ Пловдив ми казаха днес че трябвало Техно Тест защото било от 328 а не от 528 въпреки че и двете МПС-са от категория лек автомобил двата двигателя са идентично имам англииския талон, фактура от авто моргата, документ от сопственика на морката че ми е продал двигателя и не разбирам какво трябва да правя сега
  Предварително ви Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Красимир.
   Смяната на двигател от същия тип, не се води изменение в конструкцията.

   Отговор
   • Красимир says:

    Здравейте аз също им обясних в КАТ Пловдив че двигателя е с същия тип на мотора и от там пак ми казват че трябвало Техно Тест може ли ако ви изпратя документите на автомобила и този от който е взет двигателя да ми издадете удостоверение че не е нужно Техно Тест като съответно ще си заплатя нужните средства затова
    Благодаря

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Красимир.
     Като като техническа служба на България, ние от ТЕХНОТЕСТ можем да издадем протокол за изменение в конструкцията, което във Вашия случай не се води изменение в конструкцията. В Наредба Н-3 на МТИТС е опоменато:
     „(2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
     1. промяната на цвета му;
     2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код – когато има и неизменено окачване. – където „тип, марка, модел и код“ се отнасят за двигателя, не за автомобила!

     Отговор
 79. Филип Филипов says:

  Здравейте!
  Имам бмв е46 с двигател с код m57b30, искам да го заменя с двигател от бмв е60 с код също m57b30.
  Какви документи ще са ми нужни?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Филип.
   Нужни са Ви документи за придобиване на двигателя. Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията, съответно отивате директно в КАТ да Ви впишат новия номер на двигателя.

   Отговор
   • Зеки says:

    Здравейте, аз имам същото питане. Имам автомобил 528 БМВ бензин. Закупих двигател който е същият като характеристики. 2.8 бензин 193 коня. От КАТ Пловдив не искат да регистрират двигателя защото е било необходимо да мина Тхнотест. Имало несъответствие в годините. Автомобилът е 2000г. Закупеният двигател е 1999г. Имам необходимите документи.

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Зеки.
     Проверете кодовете на моторите. Ако съвпадат типовете, то тогава не се води изменение в конструкцията и няма причина да ви откажат регистрация.

     Отговор
 80. Петко Стоянов says:

  Здравейте, имам автомобил Ситроен С5 и е регистриран като товарен Н1 и 4+1 места. Как мога да му сменя хомологациятса на М1 и 4+1 места?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петко.
   Първо трябва да се провери и удостовери с документ от официално представителство на въпорсната марка, дали автомобилът не е поризведен като товарен. Ако не е, се правят проверки и изпитвания за съответствие с приложимите изисквания за смяна на категорията на МПС, след което ако всичко отговаря се издава протокол за смяна на категорията на МПС.Заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ със свидетелството за регистрация част 1, документът от представителството и превозното средство, всеки работен ден и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 81. Станислав Димитров says:

  Здравейте. Имам Jeep Cherokee , модел XJ с дизелов двигател с мощност от 116к.с. Искам да го заменя с дизелов двигател от BMW с мощност от 193 к.с.
  В този модел на JEEP фабрично се поставят двигатели с мощност до 193 к.с.
  Питането ми е има ли начин да се регистрира новия двигател при полождние , че имам документи за покупката. Има ли допълнителни изисквания?
  Благодаря.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станислав.
   Заповядайте с документите на автомобила и тези на двигателя при нас в ТЕХНОТЕСТ и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание и ще отговорят на въпроса Ви.

   Отговор
 82. Тодор says:

  Здравейте,имам намерението да закупя SUV ,който най-вероятно се е ползвал от фирма и е регистриран като товарен ,3+1 места.Мога ли да го пререгистрирам като лек, 4+1 места?Какви документи са необходими и какво би струвала тази операция?Съдейки по публикуваните снимки-вътре нищо не липсва.Автомобила е закупен от България.
  Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор.
   Трябва да се провери и удостовери, че ППС не е било произведено като товарно. Ако не е било, сложете си и петия колан, премахнете решетките (ако има такива) и заповядайте при нас в ТЕХНОТЕСТ, всеки работен ден след 8:30 с документите и ППС. Нужни са Ви свидетелство за регистрация част 1, договор за покупко-продажба (ако има такъв). Цената към момента е 318.00лв. с ДДС.

   Отговор
 83. Любомир says:

  Здравейте скоро купих товарен бус wv lt 28d 1993г,буса е 2+1 товарен фургон,категория N1,това което ме притеснява е че е товарен а от дясната страна има прозорец от кемпер двуслоен плексигласов с размери 80смх40см,не съм сигурен дали е фабрично поставен,на задните врати има същия тип прозорци с размери 50смх50см,ако не са фабрични дали е проблем пред органите на реда,в талона няма данни за прозорци,благодаря предварително

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здваейте, Любомир.
   Липсата на обезопасяващ елемент на страничните стъкла при товарни ППС е несъответствие.

   Отговор
 84. Даниел says:

  Здравейте имам БМВ е60 2.0 бензин 170 кс. Как е възможно да го пререгистрирам с по малка мощност? Спрял съм се на 2.0 бензин от БМВ е90 което е 150 кс но смяната на мотора ли е единствения начин, възможно ли е само да сменя компютъра с такъв от 150 или софтуера на стария ? Какви процедури трябва да се направят при вас и колко пари ще струва? Целта ми е колата да падне под 155 конски сили по талон.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Даниел.
   Вариантите са Ви два: единият е изменение в конструкцията – смяна на двигател, а другият да си преправите стария двигател, да го изпитате на динамометричен стенд при оторизиран сервиз, който да Ви издаде документ за изпитване на максимална мощност на МПС. Ако решите да предприемете втория, първо се консултирайте с колегите в КАТ, дали ще ви признаят докуемнтите от изпитването.

   Отговор
 85. Стефан says:

  Здравейте,
  собственик съм на автомобил VW Jetta, със заводски монтиран катализатор с Евро 1 – категория, ако се не лъжа.
  Има ли опция да премина на по-горна евро-категория, като остана със същия 1.6-литров мотор, с който е в момента? Ако му монтирам микропроцесорно управление на двигателя, заедно с широколентова ламбда-сонда с цел да сваля емисиите сравнимо с доста по-съвременни автомобили може ли да се промени тази категория в талона на колата? След замерване на изгорелите газове, разбира се.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан.
   Все още в България нямаме стенд за определяне на екологична категория на МПС, съответно няма какво да се направи във Вашия случай. Ако от оторизирания представител на марката Ви издадат удостоверение за по-висока екологична категория, ще можете да я промените и в талона.

   Отговор
 86. Пламен says:

  Здравейте, предстои ми подмяна на детайл от купето на който се намита номера на шасито, как трябва да процедирам?

  Отговор
 87. Йордан Костов says:

  Здравейте, имам пикап регистриран като 1+1 места. След внос и плащане на мито бих искал да го регистрирам като 4+1. Разполагам с оригиналните седалки и колани за модела предадени от дилърството продало автомобила. Възможно ли е и каква е процедурата и съответно ценат?
  Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Йордан
   Ще трябва първо да претеглим превозното средство, за да видим дали има достатъчно полезен товар за още пътници. Заповядайте в базата ни в София всеки работен ден след 8:30 и преди 16:00 с автомобила и монтирани седалки и обезопасителни колани и нашите колеги ще ви обърнат нужното внимание. Цената към момента-(14.12.2020) е 252.00лв. с ДДС.

   Отговор
 88. Петру Тутунджиу says:

  Здрвейте.
  Аскам да си монтирам преден ролбар и стъпенки на Джип Командер.
  Каква е процедурата по узаконяване.
  Предварително благодаря

  Отговор
 89. Адриян Георгиев says:

  Здравейте, бихте ли ми показали наредбата която забранява изменението на ППС с двигател с вътрешно горене в електрическо ППС. Знам, че наименованието е наредба 10 от правилника за преустройство на автомобилите. Благодаря.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Адриян
   Няма нормативен документ „забраняващ“ това изменение. Има изисквания за електромагнитна съвместимост (по правило 10), според които преустроеното ППС, трябва да влиза в нормите за въпросната съвместимост. В България все още няма действаща камера за измерване на електромагнитна съвместимост на ППС.

   Отговор
 90. НИКОЛАЙ НАНЧЕВ says:

  Здравейте,
  Искам да Ви попитам има ли възможност ППС да е регистрирано като два типа специално превозно стедство. Кемпер и автомобил за превоз на инвалиди. Идеята е, че искам да купя Мерцедес Спринтер 8+1 „специален за инвалиди“ с рампа за колички. Подът на буса има лайсни, на които се закрепват седалки в различна конфигурация. Искам на същия принцип на закрепване да си изработя модули за легло и кухненски шкаф, които да закрепвам към пода със същия тип щифт като седалките. Така бусът ще е в конфигурация „кемпер“ през два месеца от годината и в конфигурация с „8+1“ през останалото време. Въпросът е как е правилно да е регистриран буса, така че да може да се пътува в България и чужбина без да има проблеми с властите. На практика в единият случай буса ще е 8+1, а в другия 2+2 седящи места.
  Моля, посъветвайте ме има ли вариант законно да регистрирам буса, така, че да е спазен закона и изискванията на разпоредбите.
  Благодаря предварително!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай
   Може да се регистрира само като един вид превозно средство – Специален за превоз на лица в инвалидни колички или Специален автомобил-къмпинг. Едно превозно средство може да има само един код на каросерията: SH – превозно средство за инвалидни колички или SA – къмпинг. Изискванията за къмпинг автомобил са отбелязани в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Отговор
 91. Стефан says:

  Възможно ли е на шеста генерация Хонда Сивик купе да се узакони двигател с код D14A4 от шеста генерация Хонда Сивик хечбек ? Двигателят има всички нужни документи.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан
   Заповядайте при нас всеки работен ден от 8:30 до 16:30 с документите на автомобила и тези на двигателя и нашите колеги ще Ви дадат най-точната информация.

   Отговор
 92. Марин Христов says:

  Притежавам автомобил Сузуки Игнис 1.5 .Повреди ми се двигателя и закупих друг със същите параметри (1,5 и 99 к.с.) но собственика на моргата от която го закупих се разболя и почина и не успя да ми издаде документи за двигателя.Мога ли да го монтирам на автомобила и какво е нужно да го узаконя?

  Отговор
 93. Горан says:

  Здравейте.
  Притежавам Форд Мондео, седан 4+1 места /1997 г./, който в момента е с прекратена регистрация, защото не се използва, като автомобила се съхранява в частен имот. Съгласно законовите изисквания възможна ли е промяна в конструкцията на този автомобил от седан 4+1 места на пикап 1+1 места и съответно нова регистрация като пикап?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Росен
   Изискванията за промяна на категорията на МПС от М1 в N1 са отбелязани в наредба Н-3 на МТИТС. Най-общо: Отелено пътническо от товарно постранство с преграда или решетка с размери на отворите не по-голяма от 50х50мм, защитени странични прозорци с преграда или решетка.

   Отговор
 94. Марин Иванов says:

  Здравейте екип!
  Закупих мерцедес Спринтер416 от гр. Враца, с регистрация без номер на двигател, минах нотариус и отидох да го регистрам в Стара Загора, но се оказа че двигателя има номер и по номер на рама излиза че е 413 трябва ли да минавам технотест?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин
   Ще ни е нужно да видим първо документите с които разполагате, за да Ви отговорим. Работим в София всеки работен ден от 08:30 до 16:00 с клиенти, ако нямате възможност да дойдете до София, до края на годината ще сме качили графикът ни за посещения в страната в сайта ни.

   Отговор
 95. Денис says:

  Здравейте имам горф 4 с двигател 2.0 бензин но двигателя блокира и не си струва ремонта бих искал да го заменя с друг 1.8 турбо който серийно се монтира на този автомобил какво трябва да направя

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Денис
   Ако заводски се монтира такъв двигател, няма проблем да извършите изменението в конструкцията. Проверете дали екологичната категория не е по-ниска от тази на предходния двигател. Нужни са Ви свидетелството за регистрация, документ за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на ППС от което го взимате (ако има такъв). Работим всеки работен от 08:30 до 16:00 в София.

   Отговор
 96. Петьо Тинев says:

  Здравейте,
  Имам пътнически микробус Мерцедес „Спринтер“ 315 CDI,
  който не е регистриран в България, но при вноса е минал през Вас,
  за да бъде пререгистриран от 12 местен на 8+1 места. Въпросът ми е,
  мога ли да сменя предназначението на този микробус в 2-местен или
  4-местен „кемпер“, и къде мога да намеря информация на какви условия
  трябва да отговаря превозното средство за тази категория?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петьо
   Изискванията за този вид изменение в конструкцията са описани в Наредба Н-3 на МТИТС.

   Отговор
 97. Д.Иванов says:

  M1 към N1
  Renault Laguna II (2001–2007) комби
  НАРЕДБА № Н-3 е четиво което не ми се захваща да разучавам, не съм и запознат модела има ли хомологация n1. Точно за това се допитвам до Вас. Основната цел е по ниското облагане от МДТ двигател 152 kW. Разполагате с база данни, моля за отговор
  тази промяна на категория възможна ли е?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте
   Възможна е ако автомобилът е 1+1 места и товарното пространство е отделено с мрежа от пътническото, както и страничните прозорци на товарното пространство да са защитени с мрежа.

   Отговор
 98. Тодор says:

  Колата е вектра ц двигател 2.2 /125 коня/ дизел поради блокиране на двигателя ще се заменя с друг но със същите параметри. Въпроса ми е трябва ли да се минава техно тест и възможна ли е безпроблемно озаконявана на новия двигател( при наличието на документи за двигателя)

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор. Ако новият двигател със същия код като предходния, не е необходимо да минавате по процедура за изменение в конструкцията.

   Отговор
 99. Стефан says:

  Здравейте,

  Имам Opel Corsa A GSi с двигател E16SE 101 к.с. (Euro 0) и закупен с договор C20XE (150 к.с. – оригинално не е монтиран на това купе). В много други държави – Франция, Англия, Германия, Испания тези коли ги узаконяват с този мотор. Може ли това да се направи и при вас ? При подмяната на мотора ще бъдат използвани предните спирачки от донора, ще бъдат сложени и разпънки с TUV сертификат за този автомобил, за да може да е годен за движение по пътищата. Общо взето ще следвам изискванията както са в Германия.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стефан. След като този двигател не се монтира серийно на това купе, такава промяна в конструкцията не е допустима.

   Отговор
 100. Димитър Събев says:

  Здравейте, имам автомобил Тойота Корола Версо 2005г, регистриран е като 4+1, искам да го пререгистрирам като 6+1. Имам оригинални допълнителни седалки, както и коланите към тях. Фабрично автомобилът има място къде да се монтират те както и корите с място за коланите. Интересува ме каква е процедурата?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър. След като фабрично автомобилът е произведен за 6+1 места, монтирайте седалките с коланите на предвидените места за монтаж и заповядайте всеки работен ден в базата ни в София, с автомобила и документите. Ако всичко е наред с монтажа и комплектовката, се издава протокол за изменение в конструкцията, който се входира в ИААА от собственика на ППС. От там ще ви издадат удостоверение за промяна в конструкцията, с което ще можете да пререгистрирате автомобила в КАТ.

   Отговор
 101. соня узунова says:

  Здравейте, възможно ли е да бъде извършена промяна на автобус Пежо Боксер2.2 Д от 11+1 на 8+1 места, след което същия да се управлява от шофьор с категория В.
  С уважение, Соня Узунова

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Соня. Можете да извършите тази промяна в конструкцията, стига седалките да са за категория М1 лек автомобил, оригинални за модела, окомплектовани с обезопасителни колани и да са монтирани на предвидените за целта места.

   Отговор
 102. Христо says:

  Здравейте!Искам да попитам ако монтирам допълнителен универсален филтър на фирмата HJS(City filter) на джип с еврокатегория 3,мога ли да получа нова еврокатегория,отговаряща на новите,реални показания,с която да пререгистрирам колата?За да не пускам отделен въпрос,понеже моя джип го има и Евро3 и Евро4,ако тръбата с катализаторите с такива за Евро4 модела,същата пререгистрация възможна ли е?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. Екологичната категория е заложена при производството на автомобила и не може да бъде променяна.

   Отговор
 103. Мирчо says:

  Здравейте имам бмв е36 искам да сменя двигатела от 1.8 ис да мина на 2.8 какви документи са нужни за да мина технотеста?
  Благодаря ви.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мирчо. Заповядайте с документите на автомобила и тези на автомобила, от който взимате двигателя, в базата ни в София всеки работен ден и колегите ще ви отговорят на въпроса.

   Отговор
   • Илиян says:

    Здравейте! Имам BMW E36 с двигател М52b20 и искам да го сменя с M52b25, новия двигател има документи. Ще трябва ли да минавам технотест или просто ще трябва да променим талона и да впишем номера на новия двигател?

    Отговор
    • ТЕХНОТЕСТ АД
     ТЕХНОТЕСТ АД says:

     Здравейте, Илиян. Заповядайте при нас с документите на автомобила и тези на двигателя, за да могат колегите да ви отговорят най-точно.

     Отговор
 104. Илия says:

  Здраввйте, искам да попитам, ръчно направена триколка с заводски преден мост от vw поло закупен от автоморга и мотор Suzuki RF, който е с регистрация, подлежи Ли на Технотест за промяна от двуколесно на триколесно, превозно средство за да може да се движи по пътната мрежа легално? Понеже знам, че има такива регистрирани в България. И ако да каква е процедурата и какво трябва да направя за да я узаконя. Благодаря, поздрави.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Илия. За да получите отговор, отрапвете въпросното запитване към Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация.

   Отговор
 105. Мартин Паймаков says:

  Здравейте! Имам бус ивеко 35-8 с двигател 2.5 д.80к.с. но блокира и искам да го сменя с друг,който е 2.8 т.д. 100к.с. Какви документи ще ми трябват освен фактура от автоморгата и колко ще струва?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мартин. Талонът на автомобила, фактурата от автоморгата. Цената за момента при нас е 294.00 лв. с ДДС.

   Отговор
 106. Теодор says:

  Здравейте, имам джип пикап със изгнило шаси. Интересуваме какви документи са необходими и каква е процедурата след подмяната на шасито да се узакони.

  Отговор
 107. Митко says:

  Здравейте. Имам ланд ровър фрийлендър 1999год на който му се счупи мотора, намерих от морга друг мотор същият от същата кола но моята е 10 месец 1999год а този от моргата е 2 месец пак 1999год. Може ли този мотор да бъде регистриран в КАТ и какви са необходимите документи.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко. Ако типа на мотора е различен, ще са ви нужни документи за придобиване на двигателя и свидетелството за регистрация на ПС.

   Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Процедурата е изключително сложна, заповядайте при нас с документите на автомобила и снимки и колегите ще ви дадат необходимите отговори.

   Отговор
 108. Васил says:

  Здравейте, имам микробус Рено мастер който по талон е 15 + 1 искам да намаля местата до 4+1 като съм намерил седалки от същия модел с триточкови колани и облегалки за глава. Както разбрах трябва да ги закрепя за фабрични те отвори на пода, но тъй като е доста дълъг трябва ли да се раздели от останалото пространство с преграден панел. По талон да е пътнически.

  Отговор
 109. Димитър says:

  Здравейте, имам Audi 90 Coupe Quattro с код на мотора DZ, искам да го сменя с двигател с код 3b, възможно ли е да се регистрира с този мотор? Имам фактура от автоморга. Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Димитър. На вашия автомобил не се монтира фабрично такъв двигател, съответно не се позволява такова изменение в конструкцията.

   Отговор
 110. Николай Йорданов says:

  Здравейте имам бус Фиат дукато по талони е товарен автомобил,но реално е преправен на автовоз,какво трябва да направя за да го направя специален по талон?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Николай. Заповядайте при нас с превозното средство и документите, за да прегледаме дали отговаря на изискванията. Ако всичко е наред се издава протокол за промяна в конструкцията, който трябва да бъде входиран в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация, от където ще получите крайно удостоверение за пормяна в конструкцията, с което можете да пререгистрирате автомобила.

   Отговор
 111. Ясен says:

  Здравейте,
  Имам Нисан Мурано 2011 регистрирано N1. Мога ли да мина тест при вас и да стане М1?

  Поздрави
  Ясен

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ясен. Ако не е произведен като N1, може да се мине по процедура за промяна в конструкцията.

   Отговор
 112. Данаил says:

  Здравейте, мога ли да заменя двигателя, скоростите и спирачките, като всичко пасва на Опел Кадет ц 1975, на чието купе фабрично се монтира двигател с мошност 115 кс. В момента е с двигател 1.2 60 кс. искам да го сменя с двигател от Опел Рекорд 1.8 86 кс.

  Отговор
 113. Нено says:

  Здравейте закупих си бус пежо боксер пътна помощ но в талона се води товарен Какво трябва да направя да го регистрирам специален за мога да превозвам автомобили.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Нено. Заповядайте с превозното средство и документите при нас и нашите колеги ще Ви обърнат нужното внимание.

   Отговор
 114. Виктор says:

  Здравейте,
  Предстои смяна на двигател на ЗАЗ 965 0.8л, 26к.с. бензин с такъв от Смарт 1ва генерация 0.7 61к.с.бензин., съпътсвано и от съответната замяна на трансмисия, ходова част и оси. Приема ли се такова изменение при вас?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Виктор. Въпросният автомобил не е проектиран за такъв двигател и съответно не се допуска промяната на трансмисия, ходова част и оси.

   Отговор
 115. Христо says:

  Здравейте, екип!
  Искам да попитам, как мога да узаконя моят автомобил, който е bmw e30 316, в последствие сложих двигател 2.0 от бракуван автомобил, имам документ за него, има ли начин да се впише мотора е документи, за да стане напълно изрядна,
  Благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. Заповядайте на място при нас с документите на автомобила и двигателя, за да можем да ви отговорим точно.

   Отговор
 116. Стоян says:

  Здр.сменен двигател на опел Вектра 1998г стар двигател X20DTH(100 к.с),нов двигател от опел вектра 2000гY20DTH(100к.с).Имам талон за новия двигател от бракуван автомобил ще има ли проблем за промяната в Кат и мога ли да продам колата така и новия собственик при регистрация да си оправи нещата.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Стоян. Щом има промяна в кода на двигателя, значи има и промяна в конструкцията, съответно следва да се мине процедурата за изменение в конструкцията.

   Отговор
 117. Артем Ляпунова says:

  Здравейте.
  Имам Mercedes E-class 99г фейслифт, двигател M112.911 2.4л 177к.с., който трябва да се смени поради повреда.
  Имам вариант да го сменя с двигател от Mercedes SL, номер M112.973, 3.7л. 245к.с, същата ЕВРО категория.
  Той не се монтира фабрично на E-class, но знам, че се прехвърля абсолютно без проблемно и без пренастройване.
  Дали това е законно, дали трябва да се пререгистрира и какви други действия трябва да се направят след смяната? И колко ще струва процедура за технотест?
  Благодаря Ви много предварително.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Артем. Новият двигател трябва да се монтира фабрично на Е-class, съответно няма как да преминете процедура по изменение в конструкцията с този двигател.

   Отговор
 118. Иван Налбатски says:

  Здравейте,
  Имам бус до 3.5т с фургон от типа на мобилен магазин/кухня, по категория е специален автомобил. Буса е с блокирал двигател и искам да преместя фургона върху друг бус. Другият бус, който ще взема ще е категория товарен/бордови. Каква е процедурата за узаконяване? Поздрави

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Процедурата е за изменение в конструкцията. Новият бус на който ще монтирате фургона, трябва да е същата марка и модел като предходния бус.

   Отговор
 119. Георги says:

  Здравейте. Опел Астра комби 4+1. Без да променям нищо по конструкцията, само ако сложа плътна преграда и изравня пода с подвижна плоскост и, го ползвам като товарен, ще имам ли проблеми с КАТ на пътя?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Георги. Всяко несъответствие на параметрите на автомобила с тези от регистрационния талон, биха били предпоставка за „проблеми с КАТ на пътя“.

   Отговор
 120. Антон Георгиев says:

  Здравейте.
  Рагистрирано ремарке тип О1, туристическо, до 350 кг., е преработено на колесар за лодка до същите кг.(обща маса). Теглича и моста не са променяни. Какво трябва да се направи, за да бъде узаконена промяната?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Антон. Всички ремаркета от категория О1 се регистрират като ремаркета за лек автомобил, без значение дали е туристическо или колесар за лодка.

   Отговор
 121. Божидар says:

  Здравейте!
  Имам един въпрос и се надявам на вашият компетентен отговор, за което Ви благодаря предварително.
  Става въпрос за автомобил форд с-мах с двигател номер G8DA – 80kw.,който е за смяна поради проблем, намерения двигател от мен е от същият вид автомобил но с номер на двигател HHDA15 – 66kw. Трябва ли да се минава технотест или е възможна регистрация само с талони те и договор за покупка продажба. Двигателите са абсолютно едни и същи като разликата е в турбото.
  Благодаря Ви!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Божидар. След като има промяна в типа на двигателя и данните като максимална мощност и код, следва да се премине по процедура за изменение в конструкцията.

   Отговор
 122. Емил Петров says:

  Здравейте ,имам бус VW Транспортер на който се счупи мотора дизел 1.6 d ,възможно ли е смяна с такъв бензин 1.8

  Отговор
 123. Жоро says:

  Здравейте, искам да сменя проблемния двигател 2000 кубика N42B20 на е46 купе със по-здравия 3000 кубика N54B30 какво ми трябва за да пререгистрирам автомобила и всичко да си е легално и безпроблемно?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Жоро. На BMW e46 двигател тип N54B30 не се монтира фабрично, съответно не е допустимо изменението в конструкцията.

   Отговор
 124. Иван Геров says:

  Здравейте! Искам да попитам възможно ли е да се регистра нов двигател на Bmw E46 318i facelift (n42b20) новият мотор е Бмв Е36 318is (M44B19)!!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Поради това че двигателят, който искате да сложите е по-стар от предходния, изменението в конструкцията не се допуска. Двигателят трябва да е от същата година на производство и за същия модел автомобил.

   Отговор
 125. Христо Руменов says:

  Здравейте,
  Видях, че предлагате услугата „Измерване светопропускливостта на автостъкла“. Според правило 43, до колкото разбирам е позволено ограничаването на видимостта до 70 % ПРОПУСКЛИВОСТ.Имам желание да монтирам защитно фолио с цел намаляване пропускливостта и UV лъчите, по здравословни причини.Искам да попитам каква е процедурата, монтират ми фолиото, идвам при вас за измерване и ако отговаря какво следва за да бъда изряден ? Имам ли право да намаля и пропускливостта на челния прозорец ?

  Благодаря много, приятен ден!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. За да се намали светлопропускливостта на челното и двете предни странични стъкла по здравословни причини, трябва да имате документ който дава съответните предписания, който да ви послужи пред контролните органи на пътя. Ние в ТЕХНОТЕСТ можем да Ви измерим светлопропускливостта.

   Отговор
 126. Иван Найденов says:

  Здравейте, Екип!

  Става върпос за смяна на двигател (M57D30 193hp) със същият (М57D30 193hp) и двата са 2001, и двата са една евро категория!
  Поради повреда се наложи смяната.
  Документацията с която разполагам е фактура(от фирмата вносител) за покупката, на въпросният двигател и касов бон!
  Трябва ли ми нещо друго или мога спокойно да отида в КАТ и да си сменя талоните?

  Поздрави, Иван

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Смяната на двигател от същия тип не се води изменение в конструкцията. Би трябвало според горе изложеното да нямате проблем при пререгистрацията в КАТ.
   Поздрави, екипът на ТЕХНОТЕСТ.

   Отговор
 127. Димитър Василев says:

  Здравейте отново. Преди време Ви писах, но така и не получих отговор. Искам да попитам какво следва да се направи при следното положение: БМВ е28 със заводски двигател 2,4тд 115 к.с. се налага подмяна с 2,5тдс 143 к.с. барабаните спирачки са подменени с оригинални дискови от е28 535и, скоростите и диференциала са оригиналните на тдса. По конструкцията не е променяно нищо друго освен добавянето на предна и задна разпънка и двойно серво.

  Отговор
 128. Иван Иванов says:

  Здравейте,
  Имам една стара джипка с 2.5 дизелов двигател 115к.с., който е с пукнат блок и глава
  Възможно ли е да се пререгистрира ако му поставя бензинов мотор 1.8 90к.с. от друг модел лека кола и колко би струвало това удоволствие?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Дайте ни малко повече информация за автомобила и двигателя, който искате да сложите (марка, модел, година на призводство).

   Отговор
 129. Петър says:

  Здравейте,
  Можете ли да дадете информация относно необходимата процедура за конверсия на регистрирано МПС с ДВГ в МПС с електро-задвижване – смяна на ДВГ с електромотор, така че да може да бъде пререгистрирано в КАТ и отбелязано в талона като такова?
  Благодаря!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър. Пътното превозно средство трябва да отговаря на изискванията по отношение на електромагнитната съместимост, което е основното изискване за тези автомобили.

   Отговор
 130. Ахмед Караисмаилов says:

  Здравейте! 1.9ТДИ 110к.с. Сеат Алхамбра (Дизел) Искам да сменям двигателя на 1.8Т (Бензин)
  Да ли ще мога ли да мина през КАТ?
  Колата е Евро 3 110к.с.
  Примерно ако сменя на 1.8Т 150К.С.(БЕНЗИН) евро 3 или 4 ?
  И колко е 10% мощност? Защото Фарка ще е със 40К.С. ?
  Благодаря предварително :))

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ахмед. Ако двигателя се монтира фабрично на този тип автомобил, може да се извърши процедурата по изменение в конструкцията.

   Отговор
 131. Желязко Димитров says:

  здравейте
  имам кола за части от Англия и разполагам с талона на колата от Англия и договор за закупуването и от автокъща без регистрация в България
  сега имам клиент за двигателя и въпроса ми е дали клиента ще може да си регистрира този двигател на неговата кола..и двата двигателя са 1.6 100 как напълно еднакви

  Отговор
 132. ТЕХНОТЕСТ АД
  ТЕХНОТЕСТ АД says:

  Здравейте, Мая. Можете, стига новопоставения двигател да е същата или по-висока ЕВРО категория от предходния.

  Отговор
 133. Иван Маринов says:

  Здравейте отново, виждам че актуална информация по моят въпрос няма, даже обратното изтрит е най-нагло… Затова реших да попитам отново за последен път, ако не ми отговорите ще ходя до германия да мина TUV. Та въпроса ми беше следния. Какви са изискванията за да мина техно тест при сменен двигател на регистрирана кола BMW 320i 2000 кубика 150 конски сили на седан E36 сменен е със двигател от BMW 330i 3000 кубика 231 конски сили?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. За момента този тип преустройство не може да бъде направено. За повече информация можете да се обърнете към Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация.За да подобрим обслужването си ще Ви бъдем благодарни ако ни кажете на коя дата сте написал „изтритият“ коментар, защото според системата ни Ваши коментари не са трити.

   Отговор
 134. Петър Епехин says:

  здравите имам една товарна която е за две места мото триколка МОРАВЕИ която съм е регистрирал не пише с колко места е само тварна какво трябва да се направи да се напише правилно пътническо тварна
  грешно се изразих погрешно на предното запитван

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Категория „пътническо товарна“ не съществува. Превозното средство за което говорите, не може да бъде регистрирано като М1.

   Отговор
 135. Марин says:

  Здравейте отново.
  Да попитам по моя въпрос дали ще отговори някой, че мина повече от месец и ни дума, ни вопъл, ни стон от ваша страна ?

  Отговор
 136. Тодор Руков says:

  Здравейте. Бих искал да променя автомобил Опел Синтра 6+1 предполагам /М/ в /N/ , товарен, за превоз на товари/ машини за почистване/ и служители. Откъде се започва и каква е цената. И какво време евентуално ще отнеме. Благодаря Тодор

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор. За посочения от вас автомибил е възможно да стане товарен, при положение че местата за сядане се намалят до 1+1, товарното пространство се отдели с преграда (решетка) от пътническото, страничните прозорци на товарното отделение също са защитени и подът да е изравнен. Цената на протокола за промяна на категорията е 348.00 лв. с ДДС. Като време процедурата отнема под един час.

   Отговор
 137. Петър Епехин says:

  здравите имам една товарна мото триколка МОРАВЕИ която направих пътническа искам да снема талона в които да пише че нормална триколка ка стоят нещата какво трябва да направа моля дай те ми някои телефон с които мога да говора или емел на които да испратя снимки
  или се свържете с мене аз съм серозен приемам всякакви оферти 0895615757

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Петър. Въпросното изделие е произведено като товарно превозно средство, с едно място за сядане и няма как да се увеличи боря на местата за сядане.

   Отговор
 138. Пенчо Кинов says:

  Здравейте,
  Закупих лек автомобил „Опел Зафира“ В – който е с фабрично монтирани 7 седалки и обезопасителни колани към всички седалки. В оригиналния регистрационен талон , издаден в Германия беше записано брой места- 4+1, което беше записано и в новия талон. Мога ли да използвам допълнителните 2 седалки без проблеми с органите на КАТ ? Как мога да променя записаните 4+1 седалки в необходимите ми 7 ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пенчо Кинов. Всяко несъответствие на автомобила със свидетелствата за регистрация част 1 и 2, би могло да доведе до „проблеми с органите на КАТ“. Заповядайте в работно време в базата ни в София или на посочените в графика ни областни градове, заедно с автомобила и големия талон. Ако всичко по автомобила отговаря на изискванията, се издава протокол за изменение в конструкцията, който се подава в ИААА, от където ще получите „удостоверение за промяна на конструкцията“, с което ще можете да си пререгистрирате автомобила със съответния брой места за сядане.

   Отговор
 139. Пламен Иванов says:

  Здравейте от Пламен. Харесахами въпросите и най вече отговорите . Интерисуваме имам Мерцедес Ванео по документи и фаброчно е 4+1 места могали да го направя 6+1базата е дълга и има място за седалки.Какво точно се изисква и на какви пари говоря само за документи и монтажа на допълнителните седалки трябвали да се сертифицират .Благодаря предварително дано не съм повторил въпроса си с някои.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Пламен. Ако има места, предназначени за закрепване на автомобилни седалки, ще трябва да си намерите оригинални седалки от Мерцедес за този автомобил, оборудвани с триточкови колани и облегалки за главата. Цената в този момент при нас е 252.00 лв с ДДС. Тук можете да проверите цените на услугите на ТЕХНОТЕСТ АД – http://technotest.bg/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%81/ .

   Отговор
 140. Тодор Георгиев says:

  продадохси регистрирано ремарке чрез нотариос но вкат отказали регистрация защото няма чукнати номера на теглича ремаркето е правено от мен през 80 година идвалсъм при вас испротокола съм го ригистрилал през 2006 гпри смяна на номера севро също никои немо направи впетчатление вкат итака до ден днеш ен казоса е следния в кат се води на новият сопсвеник които ми върна ремаркето и талоните идоговорите от нотариоса платен данак и годишен преглет също сапримен нов даначното и в катнефигорирам.. питам как мога даси върна сопственоста трябва ли да идвам при вас. благодаря предварително.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Тодор. След като сте го прехвърлили при нотариус е нормално да не фигурирате Вие а новия собственик. За да си го върнете, ще трябва да го прехвърлите отново на Ваше име.

   Отговор
 141. Павел says:

  Здравейте,
  Смених двигател преди няколко дни на бмв ф10 от 313кс на 258кс.
  Трябва ли да го регистрирам наново в Кат, трябва ли да минавам Технотест, колата няма да я продавам или прехвърлям на друг?
  Колата има вече регистрация в Бг от 2016г
  Въобщенещо трябва ли да правя?
  Мерси

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Павел. Всяка промяна на данните отразени в Свидетелствата за регистрация част 1 и 2 (освен цвета на автомобила и смяна на двигател от същия тип), се води изменение на конструкцията, което означава, че трябва да се мине през техническа служба за издаване на протокол за изменение в конструкцията. При констатирани несъответсвия в данните отразени в Свидетелствата за регистрация и превозното средство, автомобилът може да бъде спрян от движение.

   Отговор
 142. Венцислав Иванов Великов says:

  Мога ли да преоборудвам 9 местен микробус в 2 местен кемпер и има ли някакви специални изисквания за това.

  Отговор
 143. Марин says:

  Здравейте.
  Закупих лек автомобил Мазда 3, 1998 куб. см. дизел, 143 к.с. с повреда в двигателя, спукан блок (имам и констативен протокол от сервиз за повредата).
  Намерил съм същият блок от Мазда 6 1998 куб/см. дизел, 121 или 136 к.с. се водят, но разликата е от управлението на двигателя и дюзите, кодовете и на двата мотора са RF .
  Въпросът ми е: Трябва ли в такъв случай да минавам технотест ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Марин. Смяна на двигател от друг тип се води изменение в конструкцията, което означава че трябва да минете през техническа служба за издаване на протокол за изменение в конструкцията.

   Отговор
 144. Иван Пенев says:

  Здравейте, искам да превърна лек автомобил комби в пикап ( тип отворена каросерия ) . Предполагам , че ако само му сменя предназначението от пътнически на товарен , няма да е достатъчно. Та въпроса ми е мога ли сам да направя тази конструктивна промяна по каросерията ( изрязването на тавана и промени по задната част на каросерията ) или трябва да използвам услугите на специализирана фирма правеща такива промени ? И общо взети какви мерки трябва да предприема за да се осъществи безпроблемно този проект ? Бихте ли ми изброили точка по точка кактво трябва да направя ? Благодаря ВИ !
  Инж. Иван Пенев

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Иван. Изпратихме Ви на посочения имейл техническите изисквания, които ще са Ви нужни за реализирането на проекта Ви. Pick up-ите задължително се водят товарни автомобили, което значи, че ако автомобилът ви се води лек автомобил (М1) трябва да минете по процедура за смяна на категорията на ППС.

   Отговор
 145. Васви Исмаилов says:

  Здравейте, искам да преоборудвам фолксваген транспортен т3 с друг двигател с по мощен сегашния двигател е 1.6 дизел 55 конски сили ако се смени с 110 коня от пасат можели да се регистрира .Благодаря ви предварително!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Васви. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Отговор
 146. Митко says:

  Здравейте искам да сменя двигателя на пасат б3 1.8 90коня с двигател от Фолксваген 1.8 турбо 150 коня какво е нужно за да бъде всичко законно благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Отговор
 147. Митко says:

  Здравейте искам да сменя двигателя на пасат б2 1.8 90коня с двигател от Фолксваген 1.8 турбо 150 коня какво е нужно за да бъде всичко законно благодаря

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Митко. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да видите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Отговор
 148. Валери Великов says:

  Здравейте.
  Имам Пежо Партнер което е 4+1 , налагами се да го направя категория N1, но ми трябва да е със седалки. Мога ли да го променя и какво трябва да направя? Само решетка ли трябва да сложа?

  Отговор
 149. Стоян says:

  Здравейте,
  Имам Мазда 6, от която искам да взема двигател и да го сложа на друго купе, което ще закупя от друго лице. Каква е процедурата за регистрация след прехвърлянето на двигателя?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Смяна на двигател от друг тип се води изменение в конструкцията на ППС. Процедурата е следната: преглежда се монтажа и вида на новопоставения двигател, ако отговаря на изискванията се издава протокол за изменение в конструкцията на регистрирано ППС, който се входира в Изпълнителна Агенция Автомобилна Администрация от собственика или опълномощено от него лице, от където преди изтичането на законовия срок за обработка на документи се взима удостоверението за изменение в конструкцията, което се носи с автомобила в КАТ.

   Отговор
 150. Валери Павлов says:

  Здравейте,имам мерцедес вито 209,който в Англиа е преобразужан от 5+1 в 2+1 N1(товарен). Двете врати отстрани в салона са без прозорци.На пода отзад стоят дупките за закрепване на задните 3 седалки. Какво е необходимо за преобразуването му отново в 5+1 за ползването му като лек -категория М.Благодаря.
  Валери

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Валери. Ще трябва да намерите оригинални седалки на въпросния Мерцедес, оборудвани с троточкови колани и облегалки за глави. На всеки ред седалки трябва да има прозорци от двете страни, както и купето трябва да бъде тапицирано. Ако има решетки ще трябва да ги отстраните.

   Отговор
 151. Ников says:

  Здравейте,
  купих ауди Б2 1986 год от Сърбия по рама и модел е 5 цилиндра 2.2куб.см 136 к.с , но в Сърбия са сменили мотора с 1,6 като съответно го регистрирах така във Варна… искам да сменя мотора пак с 5 цилиндров 2.3 20клапана… 167к.с .Какви документи трябва да се подготвят и изобщо какво трябва да подготвя
  Благодаря предварително

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от двигателя с който е произведен автомобила, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Отговор
 152. Семов says:

  Здравейте ! Искам да закупя Ситроен Джумпер 2.2 ХДИ 2008 год.регистриран е 12 + 1 места.Снет е от регистрация но не е бракуван.Мога ли да сваля 4 седалки и да го регистрирам 8+1 ? Каква е цената на тази услуга при Вас ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте. Попринцип може, но ще трябва да се прегледа автомобила на място, за да можем да Ви дадем точен отговор.

   Отговор
 153. Кристиан says:

  Здравейте имам фолксваген голф 2 1988 1.6 54 kw. Двигарелят не работи и сложих от ауди 1.8 1998 110 kw каква е процедурата за да се движи легално по пътищата ?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Кристиян. Ако новият двигател е с 10% по-мощен от предходния, ще трябва да проверите първо: дали на тази рама се слага такъв двигател, ако да да смените всичко по задвижването с това от по-мощния автомобил, както цялата спирачна система и окачването. Двигателят трябва да е от същата ЕВРО категория или от по-висока от предходния.

   Отговор
 154. Алекс says:

  Здравейте как стоят нещата когато се слага двигател който е с повече от 10% мощност от оригиналния каква е цялата процедура трябва ли промяна по окачването

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Алекс. За да Ви отговорим, моля пратете ни конкретна информация за автомобила и двигателя, който смятате да монтирате. Успешен ден.

   Отговор
 155. Христо says:

  Здравейте собственик на автомобил Опел Зафира по талон автомобила се води 6+1а сащевременно в КАТ е регистриран в категорияN1 товарен искам да е регистриран като патнечиски каква е процедурата

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Христо. Процедурата е да докарате автомобила при нас, като изискването е всичките седалки да бъдат окомплектовани с оригинални колани. С издадения от нас протокол за изменение в конструкцията на ППС и след заплащане на такса от 100лв в ИА Автомобилна Администрация, ше можете да пререгистрирате автомобила си в КАТ. Ако имате още въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас на тел. 02/9739182. Всичко добро.

   Отговор
 156. Пепи Тенева says:

  Здравейте…сменен ми е двигателя и при опит за регистриране в КАТ ми казаха,че трябва да мина комисия,защото първите 2 букви се различавали….и доколкото разбрах новия двигател е едно стъпало по-стар от предишния.Искам да попитам кога ще сте в Сливен,чрез записвания ли стават прегледите и колко ще ми струва това?Става въпрос за опел корса 1000куб.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, г-жо Тенева. Заповядайте в гр. Бургас всеки работен ден от 9 до 17ч. Можете да се свържете предварително с колегата ни инж. Григоров на тел. 0887 33 60 65. Приятен следобед.

   Отговор
 157. Ангел says:

  На какви изисквания трябва да отговаря автомобила, при промяна на крачното управление с ръчно/лостове на волана/. може ли да бъде преустроено с ръчно управление МПС кат С и С1

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Ангел. Цитираното преустройство е възможно да бъде извършено на лек автомобил (категория B), ако разполагате с предписание от ТОЛЕК. Оставаме на Ваше разположение.

   Отговор
 158. Здравко says:

  Здравейте купих Рено Лагуна с повреден двигател и искам да сменя целия двигател с такъв със същата мощност.
  На големия ми талон има грешка при попълването на номера на двигателя и мощността му. Записан като 74kw в действителност мотора ми е 88kw и съм си купил друг мотор със същата мощност от 88kw. Трябва ли да минавам техно тест при положение, че докажа в КАТ, че стария ми двигател е с еднаква мощност и кубатура като новия.
  Поздрави

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Здравко. НЕ, ако първите букви на номерата на двата двигателя са еднакви (те определят типа на двигателя). Ако съвпадат – отивате директно в КАТ. В противен случай, заповядайте за услугата Смяна на двигател в ТЕХНОТЕСТ. Всичко добро.

   Отговор
 159. Илия Зюмбилев says:

  Здравейте искам да попитам за SsangYong – Rexton по документи от Италия се води категория M1 на позиция (J) ,но има и позиция (J1) на която пише „autocarro“ или „камион“ на български . Автомобила си е оборудвана със стоманена тръбна решетка на багажника! Въпроса ми е да ли може да се регистрира като категория N1 и на кой дати ще има комисия на технотест в Пловдив?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здраейте, Илия. В нашите талони няма позиция J1. Ако в КАТ Ви го регистрират като N1 – нямате проблем. Ако искате да минете на преглед при нас за промяна в категория M1 -> N1, освен наличие на предпазна решетка между товарното пространство и пътническото, трябва да са спазени и определени отношения между масата на товара и пътниците и съответните обеми/просвети. Датите за прегледи в Пловдив са : 13.05, 02.06, 02.07, 09.09, 13.10, 10.11 и 15.12.2015 г. Моля, за повече информация, обърнете се към колегите на тел. 02/9739182

   Отговор
 160. Веселин says:

  Здравейте. Имам кемпер фабричен Fiat ducato frankia 1988. С българска регистрация от Бургас където е регистриран 1+1 ? товарен N1 ? Което е доста странно решение на КАТ Бургас при положение, че той по показатели трябва да е 5+1 и категория М1. Ще го пререгистрирам във Варна. През КАТ Варна, не знам дали ще може да се корегира тази грешка и ще трябва ли да минавам при вас за поправка на документи. Вече дали ще е лек или специален, това не знам как ще го тълкуват… Лек ден.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, вероятно ще наложи да минете през ТЕХНОТЕСТ, в зависимост от наличните ви оригинални регистрационни документи. Съответно, при налични документи би могло да минете и само през КАТ-Варна. Ако имате нужда от повече информация, можете да се обърнете към колегата Дянко Григоров 0887336065 в гр. Бургас. Поздрави!

   Отговор
 161. Кънчо кънев says:

  На 15 10 2015 г.купих и регистрирах в КАТ Сузуки Суифт 1000 товарен!!!Искам да махна преградата и да сложа седалки да стане пак Седан!!! Намерих задни седалки,ще махна преградата,друго трябва ли за тест и преглед при Вас,за да я пререгистрирам в КАТ колко ще ми струва!!! прегледа ми изтича на 15 март,до тогава трябва да съм готов,автомобила е в София!!!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, трябва седалките да са оригинални и с 3-точкови колани, да има достъп до тях и да има прозорци на задния ред седалки. Цената е 225лв с вкл. ДДС (Промяна на категорията – от N1 в М1 или М2). Ако се колебаете, можете да ни изпратите снимки за мнение на office@technotest.bg. Всичко добро!

   Отговор
 162. Борис says:

  искам да попитам намерил сам си джип Mitsubishi Pajero по документи е diesel 100 к.с. 2800 кубика 4 целиндара а сега е benzin 208 к.с. 3500 кубика 6 цилиндара дали можи да мине технотест и колко пари

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Борис. Според действащата нормативна уредба, ППС могат да бъдат регистрирани със сменен двигател, стига въпросният да не надвишава с повече от 10% мощността на оригиналния двигател. Ако имате още въпроси, моля не се колебайте да се свържете с колегите на тел. 02/9739140. Спорен ден!

   Отговор
 163. Мариян says:

  Здр преустроих автомобилно ремарке което има регистрация (жълт номер) в колесар за лодка като от старото използвах оста с главините ресьорите и теглича където е N на рамата дължината му сега е 5 м каква е процедурата за минаване на технотест и колко ще струва. Благодаря предварително.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Мариян.
   Бих Ви посъветвал да отидете в КАТ и да проверите какъв е статута на ремаркето, за да знаем, дали може да бъде върнато в движение. При такава възможност, моля заповядайте при нас за консултация дали и как може да бъде узаконено преустройството. Можете да се свържете за допълнителна информация и с колегите на вътр. 205 след набиране на централа.
   Успешен следобед!

   Отговор
 164. Емо says:

  Здравейте,интересувам се как стоят нещата със смяна на двигател от 1400сс към 2000сс,какви документи,какво се проверява по колата?

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Емо. Ходовия обем на двигателя не е от значение, но мощността не трябва да се различава с повече от 10%. Също така, двигателят трябва да е монтиран така, че да не се променят опорите по купето и трябва да има документи. Надявам се да сме Ви били полезни и Ви очакваме.

   Отговор
 165. Николай says:

  здравейте искам да попитам какви документи и какви пари трябва да приготвя при смяната от дизелов на бензинов двигател благодаря предварително

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, за смяна на двигател е необходимо да ни предоставите: регистрационния талон на автомобила, документ за произход на двигателя, фактура за закупуването му и да предоставите самото МПС за преглед от нашите служители. Също така, следва да бъдат спазени следните изисквания: годината на вградения двигател не бива да е по-ниска от тази на стария двигател, заради изискванията по отношение на екологичните ЕВРО категории и мощността на новия мотор да е в границите +/-10% от тази на стария. Цената е 210лв с вкл. ДДС. Надявам се да сме Ви били полезни и Ви очакваме.

   Отговор
 166. Станислав says:

  Здравейте,искам да си купя фолксваген шаран,който е регистриран 4+1 и да го направя 6+1 както е заводско,освен седалки и колани какво друго ми трябва и колко време и пари отнема всичко.

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, Станислав.
   Доколкото разбирам притежавате заводските седалки и колани – в такъв случай ги монтирайте и заповядайте когато Ви е удобно.
   Времето, необходимо за техн.проверка и изготвяне на протокола зависи от натовареността, но ориентировъчно отделете час – час и половина. Ако разполагате с ограничено време, Препоръчвам Ви предварително да се свържете с колегите на тел. (02) 973 91 40 / вътрешени 260, 261, 262 или 272.
   Цената на услугата е 180лв с вкл. ДДС.
   Надявам се да съм Ви бил полезен. Хубав ден!

   Отговор
 167. Стоян Михалев says:

  Здравейте, искам да преоборудвам Mercedes Sprinter 311 товрен 2+1места в кемпер 6+1 места като му поставя допълнителна ел. инсталация за 12 и 220 волта, изолирам с 5см.фибран на всякъде и като му монтирам допълнително прозорците, люка и обзавеждането от много запазена каравана внесена от Англия, която не може да се регистрира и ще закупя много изгодно. Може ли, да ми изпратите на какви изисквания трябва да отговаря за да издадете протокол необходим ми за пререгистрация, като кемпер 6+1места, който да се управлява с „В“ категория, ползва винетка като за лек автомобил и минава на ГТПреглед веднъж годишно. Интересува ме каква е таксата,която трябва да заплатя за техническия узаконителен преглед + протокола и ще може ли техническия узаконителен преглед да се извърши при посещението Ви в Бургас на 04.11.2014 година? Благодаря предврително за информацията!

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД
   ТЕХНОТЕСТ АД says:

   Здравейте, ще ни е трудно да Ви дадем изчерпателен отговор тук в няколко изречения, тъй като превозното средство трябва да отговаря на приложимите за съответната категория технически изисквания. Въпросните са 61 позиции, описани в Приложение-11 от Наредба-60. Т.е. без да имаме по-детайлен поглед над конкретния казус няма как да Ви кажем със сигурност дали ще може или не, тъй като не знаем колко/какви детайли подлежат на проверка/замерване.
   Цената за проверки и/или изпитвания при изменение в конструкцията на регистрирани ППС (Наредба Н-3) за промяна на категорията от N1 в М1 или М2 е 225лв. с вкл. ДДС.
   Това, което Ви съветваме да направите е да докарате Sprinter-а при посещението на колегите ни в Бургас, за да могат те да се запознаят със случая в детайл.
   Надявам се да сме Ви били полезни. Хубав и успешен ден!

   Отговор
 168. rem box says:

  It is in point of fact a great and useful piece of information for me. I’m happy that you simply shared this helpful information. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  Отговор
 169. Бинка Пеева says:

  Здравейте! Поздравления!
  Понеже не открих друг пряк контакт – ползвам този. Въпрос: При вас мога ли да променя регистрацията на колата си (Пежо 406) от 6+1 на 4+1?
  Благодаря предварително!
  Б. Пеева

  Отговор
  • ТЕХНОТЕСТ АД